Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kainos – dabartinės, pensijos – rublinės

Skaičiau „XXI amžiaus“ priede „Sidabrinė gija“ straipsnį „Eksperimentas su Lietuvos žmonėmis“ (2003 09 03).

Esu pensininkė, o kas iš pensininkų nemato jiems padarytos skriaudos pensijų nuostatuose? Pensijos išvestos ne iš jų darbo dabartinių pareigybių, o iš buvusių rublinių atlyginimų vidurkio. Tas vidurkis nesiderina nei su dabartiniais atlyginimais, nei su dabartinėmis kainomis: kainos dabartinės, o pensijos rublinės. Dabar dirbantieji aptarnauja pensininkus iš jų pensijos sąskaitos, kuri yra rublinė, o mokesčiai jiems dedami litų verte ir dar su mechanizmų išlaikymu, kurių daugelis – dar jų pačių įgytų.

Visa ši netvarka kilo per pinigų reformą. Sumažinus vertybių kainas 100 kartų, atsirado pigių ir naudingų įrengimų, sumažėjo skolų ir skolininkų. Tuo pasinaudojo nesąžiningieji, kai kas tapę net milijonieriais. Visa tai atsiliepė ir valstybės biudžetui, kuris kenčia ir dabar.

Dar 1999 m. gegužės 14 d. „Kauno dienoje“ (Nr. 110) teisės ir teisėsaugos priede Nr. 19 Lietuvos Seimo narys Nikolajus Medvedevas pareiškė: „Reikia, kad Lietuvos žmonės žinotų: kad ir kada būtų padarytas nusikaltimas, apvogusiems Lietuvą, apvogusiems tautą atpildas ateis neišvengiamai, neteisėtai prisivogtą turtą reikės grąžinti“. Gaila, kad tai pasirodė esą tik tušti žodžiai.

Nuo 1999 metų visos buvusios vyriausybės matė šį reikalą ir dabar mato. Užtenka Seimui tuščiažodžiauti, dalytis nuomonėmis per spaudą, televiziją ir kitas informacijos priemones. Laikas įtraukti į darbą ne tik teisėsaugą, bet ir nusimanančius tą darbą laisvus žmones. Laikas grąžinti neteisėtai įgytas vertybes ir tuo papildyti valstybės biudžetą. „Nėra pinigų“, bet jie nukeliavę į nežinią – laikas tai išaiškinti. Kas naudojasi 100 kartų sumažintais indėliais, 100 kartų atpigintais įrengimais, kur dingo visi sukaupti fondai: pensijų fondai, vertybių susidėvėjimo fondai, draudimo ir t.t. Dingus tiems fondams, ir liko pensininkai su rublinėmis pensijomis, nors ir jie kartais buvo sukaupę savų indėlių, o jų grąžinta tik dalis.

Reikalus juk būtų galima sutvarkyti praėjus ir dešimt metų nuo Konstitucijos įteisinimo. Materialiai atsakingi asmenys perdavė vertybes pagal vyriausybių nurodymus, nežiūrint, ar jos buvo kairiosios, ar dešiniosios. Spręsti reikia pagal tuometinę padėtį. Gaila, bet nuo to laiko padaugėjo krašte alkoholikų, narkomanų, savižudžių, visa tai ne iš skurdo, o iš „dykų“ pinigų, neteisėtai panaudotų dėl neapdairios reformos.

Dirbkime visi. Neieškokime, ką įskaudinti, ką nuteisti, ką pasmerkti.

Birutė STRIUPAVIČIŪTĖ
Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija