Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kalifornijos gubernatorius –
Holivudo žvaigždė

Arnoldas Švarcenegeris
su žmona Marija Šraiver
džiaugiasi pergale Kalifornijos
gubernatoriaus rinkimuose
EPA-ELTA nuotrauka

Kalifornijos gubernatorius Grėjus Deivisas pripažino pralaimėjęs precedento neturintį balsavimą dėl jo atšaukimo iš pareigų. "Rinkėjai nusprendė, kad atėjo laikas kitam žmogui jiems tarnauti", - vėlų antradienio vakarą pareiškė demokratas. Jis taip pat pasveikino rinkimų nugalėtoją respublikoną Arnoldą Švarcenegerį.
JAV televizijos stotys jau anksčiau skelbė, kad Kalifornijos gyventojai savo naujuoju gubernatoriumi išsirinko Austrijoje gimusią kino žvaigždę A. Švarcenegerį. Preliminariais duomenimis, už dabartinio gubernatoriaus G. Deiviso atšaukimą balsavo didelė dauguma – apie 50 proc. – valstijos rinkėjų. Tarp 135 pretendentų į gubernatoriaus postą aiškiai nugalėjo buvęs „Misteris Visata“, didele persvara aplenkęs savo pagrindinį oponentą demokratą Kruzą Bustamantę.

Dėl Holivudo žvaigždės visame pasaulyje susidomėjimo susilaukusiuose rinkimuose dalyvavo rekordiškai daug Kalifornijos rinkėjų. Savotiškame referendume dėl senojo gubernatoriaus ir naujojo rinkimuose dalyvavo daugiau kaip 10 mln. iš 15,4 mln. registruotų saulėtosios valstijos rinkėjų.

Galutiniai rinkimų rezultatai paaiškės dar negreitai, nes Kalifornijoje egzistuoja skirtingos balsavimo sistemos, o kai kur naudojamos pasenusios balsavimo mašinos.
Per Kalifornijos istorijoje unikalius rinkimus G. Deivisui atstatydinti užteko paprastos balsų daugumos.

A. Švarcenegeris ilgą laiką buvo neginčijamas favoritas, kol pasigirdo kaltinimai seksualiniu priekabiavimu ir kalbos apie tai, kad jis aštuntame dešimtmetyje palankiai atsiliepė apie Adolfą Hitlerį. Kategoriškai atmetęs kaltinimus dėl simpatijų nacistams, A. Švarcenegeris abstrakčiai atsiprašė už savo elgesį su kai kuriomis moterimis. Likus kelioms dienoms iki balsavimo, 15 moterų viešai pareiškė, neva jis persekiojęs jas ir seksualiai priekabiavęs.

Demokratas G.Deivisas nedidele balsų persvara buvo perrinktas antrai kadencijai praėjusių metų rudenį. Tačiau jo priešininkai pavasarį surengė atšaukimo vajų ir surinko daugiau kaip milijoną parašų po peticija, reikalaujančia jo atstatydinimo.

Iki šiol paskutinį kartą 1921 metais taip buvo atstatydintas Šiaurės Dakotos gubernatorius Linas Freizeris.

dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija