Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Komedija baigėsi

Čečėnijos prezidento „rinkimus“
laimėjęs Achmadas Kadyrovas

Rusijos vidaus reikalų ministras B.Gryzlovas raportavo prezidentui V.Putinui, kad Čečėnijos prezidento „rinkimai“ praėjo sklandžiai, be ginkluotų incidentų. Oficialiai paskelbta, kad rinkimus užtikrintai laimėjo anksčiau tikru musulmonu save skelbęs ir net Čečėnijos muftijumi buvęs pirmojo Čečėnijos karo metu netgi kovojęs prieš rusus, dabar tapęs V.Putino numylėtiniu ir statytiniu Achmadas Kadyrovas. Už jį esą balsavo 82 proc. „rinkimuose“ dalyvavusių rinkėjų. Šį kartą Kremlius išties pasirodė esąs „demokratiškas“ ir jau nebeskelbia (kaip per kovo mėnesį įvykusį referendumą), jog už Maskvoje parašytą Čečėnijos konstituciją balsavo, kaip ir sovietiniais laikais, daugiau nei 90 proc. rinkėjų. Pasitenkinta 80 procentų.

Apie šių rinkimų demokratiškumą negalima net kalbėti. Žinomas rusų rašytojas ir „Ogonioko“ žurnalo redaktorius Vitalijus Korotičius šiuos rinkimus pavadino paprasčiausiu farsu. Be to. Čečėnijos prezidento rinkimus stebėjo tik keliolika vadinamųjų stebėtojų iš Rusijos ir kitų NVS šalių, kuriose rinkimai irgi vyksta panašiai. Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO) ir kitos tarptautinės organizacijos net nesiuntė savo stebėtojų į Čečėniją, nors ten niekas jų nekvietė ir vargu ar būtų įsileidę. Rusijos žurnalistai, stebėję „rinkimus“, su kaupu patvirtino rašytojo V.Korotičiaus šios rinkimų komedijos įvertinimą. Skelbiama, jog nebuvo net rinkėjų sąrašų, o atėjusiems balsuoti žmonėms buvo išduodama net po kelis biuletenius. Rinkimų apylinkes saugojo dešimt tūkstančių vadinamųjų Čečėnijos milicininkų ir keli tūkstančiai okupacinės rusų armijos karių. Prie rinkimų apylinkių stovėjo tankai ir šarvuočiai, o įeinančius į balsavimo apylinkes žmones tikrino metalo detektoriais.

Jeigu Čečėnijos prezidento rinkimai buvo akivaizdus farsas, tai beveik tas pats pasikartojo ir Sankt Peterburgo gubernatoriaus rinkimuose. Ir ten nuo pat rinkimų kampanijos pradžios visiems buvo aišku, kad gubernatore bus išrinkta Rusijos prezidento bičiulė ir statytinė, buvusi Rusijos vicepremjerė Valentina Matvijenko. Todėl dauguma antrojo Rusijos miesto gyventojų nusprendė net negaišti laiko ir nėjo balsuoti. Tą rodo daugiau nei žemas rinkėjų aktyvumas. Oficialiais duomenimis, rinkimuose dalyvavo tik 28, 24 proc. balso teisę turinčių rinkėjų. Tačiau vietiniai apžvalgininkai teigia, jog iš tikrųjų atėjo balsuoti kur kas mažiau. Paskelbta, kad už V.Matvijenko balsavo 63,12 proc. atėjusių balsuoti Sankt Peterburgo rinkėjų.

Petras Katinas
EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija