Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dėl padėties Čečėnijoje

Čečėnijoje, kurią jau ketvirti metai siaubia antrasis antinepriklausomybinis, tai yra, pajungimo karas, įvyko dar vienas gyventojų bei Rusijos kareivių balsavimas. Neįmanomomis ir pasaulio nepripažįstamomis valstybinio teroro sąlygomis žmonės tariamai „laisvai“ balsavo už Rusijos vietininką A. Kadyrovą, kad nuo šiol jis būtų vadinamas Čečėnijos prezidentu. Nors per paskutinę nepriklausomą apklausą 61proc. čečėnų pasisakė prieš jį kaip galimą prezidentą („Newsweek”, 2003, nr. 14), Rusijos valdžia taip įgyvendina savo planą: atimti teisėtumą iš 1997 metais demokratiškai rinktų vadovų, pademonstruoti tarptautinei bendruomenei neva „taikos procesas” eina pirmyn, neva nuo šiol „patys čečėnai” tvarkysis respublikoje arba kausis tarpusavyje, o Rusija liks visiškai nekalta taikos ir tvarkos garantė, ir nieko daugiau. Ji tiktai galva linguos – kokie baisūs tie čečėnai, juk niekas nenorėjo mirti.

Tačiau šis antrasis balsavimas – po tariamo referendumo, kuriuo čečėnai „atsisakė” nepriklausomybės, - išsemia Kremliaus politikos resursus. Kas toliau? Kaip pastebėjo teisėtas Čečėnijos Respublikos prezidentas A.Maschadovas („Polityka”, 2003, nr. 40), ir anas balsavimas niekuo nepakeitė realaus kovojančių jėgų santykio. Karas tęsiasi, planingi civilių gyventojų žudymai ir nebaudžiami plėšikavimai – taip pat. A. Kadyrovo naujoji stribų armija veikia dar baisiau (anot žurnalisto A. Babickio) negu Rusijos baudėjai.

Tad klausimas vienas – kiek dar turi tęstis genocidas, kiek dar Čečėnijos gyventojų turi būti nukankinta ir nužudyta, kad vadinamasis demokratinis pasaulis pareikalautų paliaubų, visų dalinių nusiginklavimo arba išvedimo ir Jungtinių Tautų buvimo Čečėnijoje tikriems laisviems balsavimams surengti. Kol to nereikalaujama, reiškia, tolimų svetimų žmonių gyvybėmis mokama už Rusijos dujas ir naftą.

Vytautas Landsbergis,
Seimo narys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija