Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Deficitas

Ko nors trūkumą, nepriteklių bei nuostolį, kai išlaidos viršija pajamas, vadina deficitu. Šis žodis iš apyvartos traukiasi, nebent jį kartą per metus pamini Seimo nariai, kai svarsto biudžetą. O taip neseniai šiuo žodžiu buvo vadinama rūkyta dešra ir mėsa, šiferis ir Zaporožiečio padangos, patalynė ir ganykla karvei, žodžio ir sąžinės laisvė bei žmogaus saugumas nuo valstybės saugumo (KGB) ir dar daugelis kitokių daiktų bei dalykų. Būta ir pertekliaus. Tai – komunistinis ir ateistinis auklėjimas, klasių kova, partijos ir jos stabų liaupsės. Dėl šio pertekliaus, visuomenės gyvensena atsidūrė už tikrųjų vertybių skalės ribų, jai buvo „susukta“, o iškiliausiai jos daliai tiesiogine prasme nusukta galva, sumaitota siela, ir radosi didžiausias dorovės deficitas. Apie šį deficitą viešai kalbama vangiai, nors jo neigiamomis pasekmėmis užpildyta visa mūsų kasdienybė. Taip jau būna, kad ir atskiras žmogus savo trūkumų, ydų viešai rodyti nenori; skundžiasi, kad galvą skauda, o kad joje proto ar išminties trūksta, netenka girdėti.

Istorija byloja, kad dėl dorovinio nuosmukio neteko galios ir žlugo imperijos, valstybės galiūnės, išnyko tautos. Dėl dorovinio nuosmukio arba dorovės deficito mūsų atkurtoje valstybėje radosi ir vis randasi didžiausios negerovės. Todėl tą deficitą reikia įvardyti, kaip buvo įvardyta kontrabanda, korupcija, teisinis nihilizmas bei įteisinamas neteisingumas, šešėlinė ekonomika, apie jį kalbėti visu balsu, dorovės susigrąžinimą laikyti tautos ir valstybės prioritetu, į jį telkti šeimos, mokyklos, Bažnyčios, valstybės, visos visuomenės didžiausią dėmesį.

Dorovė apibrėžiama kaip asmens ir visuomenės gyvenimo principai ir normos. Tuos pagrindinius principus turime Dekaloge. Iš jo kyla tikėjimas, meilė, tiesa ir teisingumas, žmoniškumas, nuoširdumas, atjauta, saikingumas bei kiti, dorovei priskirtini dalykai.

Dešimtmečius trukęs Bažnyčios ir pačios krikščionybės niekinimas, nekalbant apie bendražmogiškųjų vertybių iškraipymą, Dekalogą ir jo principus bei normas nuožmiai šalino iš gyvensenos, todėl ir radosi dorovės vakuumas, kurį užpildė pinigais, hektarais, malonumais matuojamos vertybės, dažniausiai įgyjamos paminant amžinąsias arba bendražmogiškąsias vertybes. Dabar įstatymų leidėjai kuria įstatymus, numatančius prevencines ir represines priemones nusikaltimams mažinti, tačiau jei su motinos pienu kūdikis gauna alkoholį, nikotiną ar kitokį narkotiką, jei paauglys šeimoje patiria smurtą, jei jį ugdo gatvė, nei prevencija, nei represijos nepadės, jis eis nusikalstamu keliu ir gal niekada nesuvoks, kad jam, dar negimusiam, gyvenimą sužlugdė dorovės deficitas.

Regis, dėl dorovinio nuosmukio turėtų skambėti pavojaus varpai, politikai, valstybės vadovai turėjo prieš dešimtmetį sukrusti, tačiau – tyla. O ta tyla byloja, kad išvardyti veikėjai yra dorovinio nuosmukio dalyviai, dažnai asmeniniu pavyzdžiu ar ydingų įstatymų kurpimu prisideda prie nuosmukio skatinimo. Tik Bažnyčia, nepasidavusi ateistiniam tvanui, nenukrypstamai vykdo dorovinio ugdymo misiją. Deja, tie, kuriems labiausiai reikalingas toks ugdymas, į bažnyčias nebeateina, vaikų į tikybos pamokas neleidžia.

Atrodytų, naivu kalbėti apie akivaizdų reiškinį – dorovės deficitą. Čia ir paradoksas: akivaizdu, tačiau deficitas ir toliau didinamas, žlugdoma tauta, valstybė, tautos išrinktieji siūlo legalizuoti naminės degtinės gamybą, viešnamius, azartinius lošimus (jau legalizuoti), rūkalų bei alkoholio reklamą, jie negirdi ir nemato, kad jaunimui žalingą įtaką daro smurto ir sekso reginiai. Nuolat kylantys skandalai dėl valstybės pareigūnų nusikaltimų kažkodėl priskiriami etikai, bet ne kriminalistikai, ir tai liudija neleistiną pakantumą nedorėliams, jų globą.

Ne dėl paverkšlenimo dorovės deficito reikalą reikia kelti į viešumą, o tam, kad visomis įmanomomis priemonėmis jis būtų mažinamas. Be to, netruks ateiti Seimo rinkimai, turėtume rinkti kompetentingus, tačiau dorus kandidatus, o jų – deficitas. Metas stebėti, ieškoti, vertinti, rasti.

Algimantas ZOLUBAS
Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija