Atnaujintas 2003 m. spalio 17 d.
Nr.80
(1184)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė
    šiandien

Katalikų
    bendruomenėse

Darbai
Laikas ir žmonės
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Politinio pasjanso kortų dėliojimas

Petras KATINAS

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Viktoras Uspaskich atsistatydino iš šio komiteto vadovo pareigų ir pateikė priežastį, dėl ko jis taip padarė. Mat oligarchui nepriimtina dabartinės Vyriausybės ir valdančiosios daugumos ekonominė politika, vykdoma privatizacija, kuri, pasirodo, atnešė Lietuvai daug milijonų, o gal net milijardų litų nuostolių. Kaip gi čia atsitiko – daugiau kaip trejus metus oligarchas pritarė tokiai politikai, pats priklausė „gelbėtojų“ komandai, nuolat konsultavosi su pačiu A.Brazausku, o čia – „še tau, boba, ir Devintinės!“. Nelikus nė metų iki kadencijos pabaigos Seimo oligarchas pastebėjo, kad bloga ekonominė politika, todėl pats laikas ją keisti. Įdomiausia, jog Nacionalinio radijo pranešimus skaitančios pranešėjos su nepaprasto nusižeminimo ir pataikavimo gaidomis balsuose tarsi svarbiausią įvykį ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje kas penkiolika minučių pranešinėjo šią žinią, nuolankiai cituodamas V.Uspaskich pateikiamus „valstybės gelbėjimo“ planus vos ne kaip kokį stebuklą, tarsi naujojo mesijo atėjimo pradžią.

Nežinia, ar V.Uspaskich visus Lietuvos žmones laiko kvailiais, ar pats tokiu dedasi. Greičiausiai ir viena, ir kita. Juk kas gi gali patikėti, jog trejus metus uoliai vykdęs valdančiosios partijos politiką, „nepartinis“ V.Uspaskich nebuvo vienas iš tos politikos vykdytojų ir architektų. Esmė kitur. Oligarchas nusprendė perimti savo kontrolėn visą įstatymų leidžiamąją valdžią. Apie tai jis pareiškė nė kiek neabejodamas, kad kitą Seimą „valdysime mes“. Tai yra – jis pats. Taigi aiškiai užsimota ne prieš ką nors kita, o prieš patį vienvaldį didįjį, niekada neklystantį Premjerą. Nes kaip pareiškė būsimosios Darbo partijos vadas – tik jis vienas žino, kaip padaryti visus Lietuvos žmones sočius ir laimingus. Na, kuo gi oligarchas V.Uspaskich ne Leninas! Pamenate jo garsiąją frazę, kurią nuo pat pirmosios mokyklos klasės ištisus dešimtmečius bruko į galvas: „Ne tuo keliu reikia eiti, draugai“.

Kitas reikalas, V.Uspaskich ir nebėra ko veikti Seime. „Jungilos“ byla dėl milijoninių mokesčių nesumokėjimo numarinta amžiams, dešimt milijonų iš SAPARD pinigų pasiimta. Pagaliau žygiui į aukščiausiąją valdžią palaimino pats tėvas Stanislovas, V.Uspaskich kartu su Algirdu ir Rolandu paskelbęs vos ne Lietuvos šventaisiais. Tai tamstoms ne koks nors MGB ir NKVD smogikas, Baltarusijoje tapęs kunigu ir palaiminęs bei atleidęs visas esamas ir būsimas nuodėmes iki gyvenimo pabaigos, o pats Stalino gulago kalinys! (Nors kas ten visa kita iš tiesų žino…)

Aišku, ir socialdemokratai, ir naujieji „darbiečiai“ susitars. Juk iš tų pačių šaknų, iš to paties kamieno – „prichvatizacijos“ dirvoje išaugę, visą Lietuvos turtą išsidaliję. O balsuotojų už naująjį Mozę atsiras. Nesvarbu, kad milijonierius. Nors, tiesą sakant, šiandien daugelio mūsų piliečių politinis idealas, anot vieno žurnalisto, - pilkai raudonas. Arba ką Leninas vadino „smulkiaburžuaziniu oportunizmu“, Mao Czedunas – revizionizmu, o M.Gorbačiovas – socializmu žmogišku veidu. Todėl valdančiojo ir dar nevaldančiojo „elito“ būrys jau pakėlė visas raudonas priešrinkimines bures. Tam socialdemokratai ir pasiuntė į Minską keturis savo sovietine nostalgija labiausiai apsėstus komunarus. Tai buvo gerai apgalvotas žingsnis medžiojant būsimųjų Seimo rinkimų rinkėjų balsus. Juk pakankamai aišku, kad ši ketveriukė pritrauks ne vieną tūkstantį balsų iš sovietine nostalgija besikamuojančių ir beaimanuojančių sugriautų kolūkių rinkėjų.

Todėl prasidėjusi rinkimų kampanija V.Uspaskich nebus vien lengvas pasivaikščiojimas. Nors jau dabar galima pasakyti, kad oligarchui iš anksto garantuoti rusakalbių, taip pat kitų marginalų balsai. Tuo labiau kad jau dabar vadinamųjų viešųjų ryšių ir juodųjų žmonių kvailinimo technologijų specialistai trina rankas iš džiaugsmo, pajutę didžiulius pinigus, kurių net negalima lyginti su tais, kurie buvo mesti buvusių Prezidento rinkimų kampanijai. „Aš nebegaliu žiūrėti į tokią situaciją valstybėje“, - dėsto V.Uspaskich ir čia pat ragina Seimo Pirmininką imtis drąsesnės politikos ir labiau prižiūrėti Vyriausybę. Šis raginimas Seimo Pirmininkui skamba išties gana juokingai ir yra aiški užuomina apie tai, jog, V.Uspaskich laimėjus rinkimus, ir dabartiniam Seimo vadovui gali atsirasti vietelė. Aišku, ne tokia aukšta, bet pakankamai šilta.

Tiesą sakant, Seimo Pirmininkui dabar pavydėti negalima. Valdančioji partija ėmė visiškai nesiskaityti su juo, o ypač nepatenkinta jo pozicija, užimta keturių į Minską pasiųstų komunistų atžvilgiu. Tiesa, valdančiosios partijos vadai sukandę dantis pritarė siūlymui pasiųsti į Baltarusiją parlamentarus socialliberalą Vaclavą Stankievičių ir liberalcentristą Joną Čekuolį. Teigiama, kad jie Lietuvos ambasadoje susitiks su Baltarusijos visuomeninių organizacijų ir opozicinių partijų lyderiais. Aišku, socialdemokratams tai labai nepatinka, nes abu šie parlamentarai tvirtai laikosi Europos Sąjungos pozicijos, jog su lukašenkiška Baltarusija gali būti palaikomi tiktai riboti kontaktai žemesniu nei ministrų lygiu.

Pakankamai aišku, jog socialliberalų lyderiui ateina sunkios dienos. Valdančioji partija vargu ar pasirinks juos savo partneriais būsimuosiuose rinkimuose. O čia dar V.Uspaskich akibrokštas. Tiesa, pastarasis „kilniaširdiškai“ pažadėjo A.Paulauskui, kad į jo asmeninę partiją nebus priimami perbėgėliai iš socialliberalų. Bet tai nieko nekeičia. Jau dabar socialliberalų gretose ryškiai pastebimos „bėgimo iš skęstančio laivo“ nuotaikos. Bet kitaip ir būti negalėjo. Juk socialliberalus valdžion atvedė ne kas kitas, o V.Uspaskich su savo milijonais. Dabar nuo oligarcho stalo jiems net trupinių nenubyrės. Reikės ieškoti kitų geradarių. Tiktai kur jų rasti? Juk turtingų rėmėjų aktyviai ieško ir prezidentiniai liberalai demokratai, kurių valdžios ambicijos nė kiek ne mažesnės nei didžiausio Lietuvos oligarcho.

Tiesa, liberalai demokratai pakliuvo į gana pikantišką ir nelabai malonią situaciją, kai paties Prezidento artimiausios aplinkos žmonės pagyrė marginalą V.Šustauską, kai tas prabilo apie Prezidento „įkalinimą“ Prezidentūroje. Tuomet Prezidento patarėjai ir jo atstovas spaudai V.Šustausko sapaliojimus pavadino net demokratijos apraiška. Dabar gi, pajutę, kad „ubagų karaliaus“ korta galutinai mušta, Prezidentūros klerkai, bent jau žodžiais, atsiribojo nuo tokio sąjungininko ir net vadina provokacija V.Šustausko pasiūlymą surengti referendumą dėl Prezidento galių išplėtimo.

Taigi aišku, jog ne formuojasi, o faktiškai susiformavo valdžios labiausiai trokštančių grupuotės, jau iškėlusios savo vėliavas su tų grupuočių vadų portretais. Valdančiosios neokomunistų partijos vėliavoje – tas pats vienintelis, „amžinai gyvas“ partijos vadas ir Premjeras. Liberalų demokratų – prezidentas R.Paksas. Pagaliau trečioji jėga – V.Uspaskich klanas. Dešiniajame flange, deja, – vėliavų spektras. Tėvynės sąjungos lyderis A.Kubilius su savo informacine visuomene ir „2V“ projektu rinkėjų tikrai nepatrauks. Per daug abstraktu ir toli nuo realybės. Verkiant reikia ieškoti naujų, patrauklesnių šūkių. Jaunasis liberalcentristų lyderis A.Zuokas, nepaisant jo energijos ir užmojų, vargu ar suras įtakingų bei turtingų rėmėjų ir nesugebės mesti pirštinės A.Brazauskui ir V.Uspaskich bei Prezidentui. Tuo labiau kad vis daugiau sostinės gyventojų, iš pradžių reiškusių pritarimą A.Zuoko veiklumui, dabar vis labiau nusivilia, matydami pakankamai plačias jo sąsajas su neaiškiomis struktūromis.

Žmonės ištroškę teisingumo, o realybė taip nutolusi nuo jo, kad daugelis rinkėjų tiesiog patys krenta į tuščių pažadų apie tvarką, nesąžiningų teisėjų sutramdymą, vaistų magnatų apetitų apribojimą, žemės ūkio pakėlimo į neregėtas aukštumas akivarą. O tas akivaras plečiasi, sukasi pašėlusiu greičiu. Ir net jeigu rytoj, pavyzdžiui, tas pats „charizmatinis“ Premjeras pasakytų, jog reikia atgaivinti kolūkius, proletariato diktatūrą, netgi talonus majonezui, žirneliams bei silkėms, nemaža viena to apmulkinto elektorato dalis pasakytų, jog seniai atėjo „tvirtos rankos“ laikas, o kita, irgi seniai numojusi ranka į viską, kantriai prarytų bet kokią, nors ir karčiausią piliulę. Neatsitiktinai milijonierius V.Uspaskich stato ant kairiosios kortos. Jis puikiai žino ne tik marginalų, bet ir tų viskam abejingų, pilietiškumo jausmą praradusių žmonių nuotaikas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija