Atnaujintas 2003 m. gruodžio 3 d.
Nr.92
(1196)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Mitinguose reikalauta R.Pakso atsistatydinimo

Tūkstančiai žmonių sekmadienį per mitingą
Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje, reikalavo
prezidento R.Pakso atsistatydinimo

Mons. Alfonsas Svarinskas mitinge sostinės
Daukanto aikštėje reikalavo prezidento R.Pakso
atsistatydinimo

Prezidento Rolando Pakso atsistatydinimo, jo numatomo vizito į JAV atšaukimo praėjusios savaitės trečiadienį sostinės Daukanto aikštėje reikalavo Sąjūdžio Vilniaus miesto tarybos surengto mitingo dalyviai. Į mitingą organizatorių kvietimu susirinko apie 150 dalyvių, daugiausiai garbaus amžiaus piliečių bei keliolika jaunuolių.

„R.Paksas - Lietuvos nelaimė“, „Skrajūne, laikas tūpti, prisitapšnojai“, „Paksas - mūsų, o mes - rusų“, tokius ir dar „kietesnio“ turinio plakatus atsinešė susirinkusieji į Daukanto aikštę.

Mitingas, kaip paprastai Sąjūdžio renginiai, prasidėjo dainomis.

Vėliau susirinkusiems žodį taręs mons. Alfonsas Svarinskas reikalavo Prezidento atsistatydinimo, kalbėjo apie esą galimus valstybės vadovo ar jo aplinkos ryšius su Rusija, rinkimų kampanijos finansavimą. „Kiekvienas žino, kad sovietai ir rusai už gražias akis nieko neduoda“, – kalbėjo monsinjoras.

Sąjūdžio tarybos pirmininkas Rytas Kupčinskas ragino Prezidentą atsiprašyti už tai, kad apgavo rinkėjus, kad naudojosi svetimos šalies pagalba per rinkimus.

Sekmadienį eisena nuo Vilniaus Arkikatedros aikštės pradėję mitingą Lietuvos Sąjūdžio sukviesti žmonės irgi reikalavo R.Paksą atsistatydinti iš Prezidento pareigų.

Naujausios Lietuvoje sekamos pasakos yra, deja, ne brolių Grimų, o „brolių Almaxų“. Tokį kalambūrą per Lietuvos Sąjūdžio mitingą į Nepriklausomybės aikštę sekmadienį Vilniuje susirinkusiems žmonėms tarė pirmasis šio renginio kalbėtojas - Seimo narys, vienas Tėvynės sąjungos lyderių Vytautas Landsbergis.

Per mitingą „Už garbingą Lietuvą“ prezidentą R.Paksą atsistatydinti raginę tūkstančiai jo dalyvių sekmadienį išreiškė savo pilietinę poziciją dėl šalį krečiančio Prezidento skandalo.

„Brolių Almaxų“ pasakų skaitovas dabar keliauja po rajonus ir skaito vis tas pačias eilutes ta pačia veido išraiška. „Broliai Almaxai“ - tai „didieji broliai“, atvykę iš pačios Maskvos. Mums sakoma, kad tik keturi žmonės Lietuvoje mato Rusijos grėsmę. Tai kaip: yra Rusijos grėsmė Lietuvai, ar nėra?“, - klausė susirinkusiųjų V. Landsbergis. Nepriklausomybės aikštę užtvindžiusi minia vieningai atsakė: „Yra“. „Jūsų čia daugiau negu keturi, - pastebėjo kalbėtojas. Tai ponas Premjeras blogai skaičiuoja arba gyvena nerealiame pasaulyje“. V.Landsbergio teigimu, visi valdžiusieji Lietuvą turi prisiimti kaltę dėl šalies gyventojų medžiaginio vargo ir nusivylimo. Pasak jo, bėdina daugelio žmonių būklė, jų teisių pažeidinėjimas biurokratinėse įstaigose, įmonėse, teismuose ir savivaldybėse pernelyg užsitęsė. „Dėl viso to ir dėl netesėtų pažadų jų širdyse susikaupė neteisybės jausmas. Kodėl sąžiningas darbas Lietuvoje - ne vertybė?“, - retoriškai klausė V.Landsbergis. Jo žodžiais tariant, susikaupusią žmonių nuoskaudą išnaudoja valdžios panorę „sukčiai-turčiai“. Politiko teigimu, liko neįvertinti tarptautiniai perspėjimai apie tai, kad negalima pasitikėti vien tik laisvąja rinka, kuri esą savaime išsprendžianti visas problemas.

Po V. Landsbergio mitinge kalbėjęs Vilniaus meras, Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Artūras Zuokas pareiškė, kad R. Paksas nusipelno tik gailesčio ir užuojautos, nes jis „nėra laisvas“. Sostinės mero žodžiais tariant, „jį įkalino neteisybė, skolos neaiškiems rėmėjams ir klaidos, kurios suniekino mūsų valstybę“. Pasak A.Zuoko, laisvę ir savigarbą galėtų prarasti R. Paksas, bet ne Lietuvos Respublikos Prezidentas, nes „Prezidentas - tai valstybės vėliava, kuri negali būti apskurusi“. Liberalcentristų lyderis pažymėjo, kad teisingumas Prezidento skandalo atžvilgiu galės būti įgyvendintas tik tuomet, kai Seimas pradės Prezidento apkaltos procedūrą. „Save gerbianti lietuvių tauta niekada neatleisdavo už akivaizdų melą. Tikiu, jog taip bus ir dabar“, - susirinkusiems žmonėms sakė A. Zuokas.

Mitinge taip pat kalbėjęs istorijos profesorius Antanas Tyla pripažino, kad Lietuvą sukrėtė „nesapnuota grėsmė“. Pasak istoriko, jei ši grėsmė nebūtų buvusi atskleista, sunku net įsivaizduoti, į kokią padėtį būtų buvę nusirista visos valstybės mastu. „Prezidento priesaika laužoma kaip degtukas. Gal jis davė ir kitą priesaiką, apie kurią niekas nežinome?“, - piktinosi istorikas. Jo žodžiais tariant, „Prezidentui yra tik vienas kelias, jei jis bent viena savo ląstele myli Lietuvą, - atsistatydinti“.

Vėliau kalbėjo Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Kazimieras Motieka, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas, Seimo narys Povilas Jakučionis, kiti dalyviai.

Mitinguotojai laikė plakatus, ant kurių buvo užrašyta: „Paksą - lauk! Garbingai Lietuvai reikia garbingo Prezidento“, „Lietuvos neparduosit!“, „Paksas ir Brazauskas - Lietuvos gėda“.

R. Pakso veiklos ir vardo minėjimas mitinguotojų buvo sutinkamas šūkiais: „Gėda!“, „Paksai - lauk!“.

Pagal Eltą

Sauliaus Venckaus (ELTA) nuotraukos

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija