Atnaujintas 2003 m. gruodžio 5 d.
Nr.93
(1197)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Prezidento R. Pakso
kreipimasis į Lietuvos žmones

Rolandas Paksas dar sykį pakartojo
nesitrauksiąs iš pasirinkto kelio
Džojos Barysaitės (ELTA) nuotrauka

Mielieji Lietuvos žmonės,

vakar paskelbtos Seimo laikinosios tyrimo komisijos išvados.

Šis dokumentas iš tikrųjų neatskleidė nieko naujo, nes visą lapkritį Jums nuosekliai, emocingai ir be faktų buvo brukama mintis, neva Prezidentą yra supančiojusios nusikalstamos struktūros.

Komisijos pirmininkas ir kai kurie jos nariai savo išankstinę nuomonę skelbė viešai, nepaisydami savaime suprantamo principo, kad jie negali būti iš anksto nusiteikę prieš instituciją ar asmenį, kurio atžvilgiu atlieka tyrimą.

Noriu pabrėžti, kad kalbų apie apkaltą buvo girdėti nuo pat pirmų darbo dienų Prezidento poste, nes kai kurios mano inicijuotos permainos sukėlė aršų pasipriešinimą.

Augantis Lietuvos žmonių palankumas ir pritarimas mano veiksmams išgąsdino kai kurias politines jėgas.

Manau, kad be įrodymų inkriminuodama man nebūtus dalykus, Seimo laikinoji tyrimo komisija ir pačia tyrimo eiga, ir išvadomis kaip tik ir patvirtino, jog siekiama vieno tikslo - bet kokiomis priemonėmis mane nušalinti.

Kad ir kasdien kartočiau, jog nesu saistomas jokių kitų įsipareigojimų, išskyrus Prezidento priesaiką Lietuvai ir jos žmonėms, vis tiek būčiau kaltinamas, nes kaltintojų tikslas - ne išsiaiškinti tiesą, bet palaužti mane morališkai ir sunaikinti politiškai.

Neabejoju, kad teisininkai, įsigilinę į Seimo laikinosios komisijos išvadas, pripažins jų nepagrįstumą, nes ir ne teisininko akimi matyti, kad Komisija, turėjusi tirti grėsmes nacionaliniam saugumui ir atlikti situacijos teisinį įvertinimą, iš tikrųjų tyrė Prezidento politinio pasitikėjimo klausimą.

Argi neakivaizdu, kad daugelis Komisijos teiginių tėra konkrečiais įrodymais nepagrįstos prielaidos.

Komisija pasipriešino mano valiai atsakyti į visus ją dominančius klausimus tokia forma, kuri būtų pagarbi Seimui ir nežeistų Prezidento institucijos.

Argi tai neįrodo, kad Komisijai faktų nereikėjo?

Nors Valstybės saugumo departamento pažymoje, kurios pagrindu pradėtas tyrimas dėl galimų grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui, Prezidentas apskritai neminimas, vienpusiškas Komisijos tyrimas buvo nukreiptas tik į Prezidentą ir jo instituciją.

Tyrimo tendencingumą patvirtina ir tai, kad Komisija neapklausė Valstybės saugumo departamento pažymoje minimų asmenų, kurie Prezidento aplinkos žmonėms neva darė neigiamą poveikį.

Tai dar vienas įrodymas, kad Komisija matė tik tai, kas galėtų būti naudinga, siekiant nušalinti Prezidentą.

Daugelis Komisijos teiginių akivaizdžiai viršija Komisijos kompetenciją, nes jais pasakoma tai, ką galėtų nustatyti tik teisėsaugos institucijos.

Dar kartą pabrėžiu: nė vienu pasirašytu dekretu, nė vienu savo veiksmu nepažeidžiau Lietuvos Respublikos Konstitucijos, įstatymų ir Seime duotos priesaikos.

Sukeltą skandalą ir nesiliaujančius reikalavimus atsistatydinti vertinu tik kaip prieš mano asmenį ir mano pradėtas iniciatyvas nukreiptą politinį veiksmą.

Mielieji Lietuvos žmonės,

kviečiu nepasiduoti nesantaikos kurstymui ir visuomenės skaldymui.

Tikiu, kad Lietuvai tekęs politinis išbandymas nenueis veltui - jis mus visus užgrūdins ir sustiprins.

Visada gyniau ir ginsiu Lietuvos valstybės ir jos žmonių interesus. Niekas manęs neprivers iš šio kelio pasitraukti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija