Atnaujintas 2003 m. gruodžio 5 d.
Nr.93
(1197)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Jei lietuviais esame gimę...

Lietuvos laisvinimo šviesuoliai užsienyje penkis dešimtmečius įvairiais būdais siekė vaduoti pavergtą tėvynę, atgauti jos nepriklausomybę. Jie ir dabar nerimsta, nes jiems rūpi tikras tautos ir jos valstybės prisikėlimas. Daugelis jų jau išėjo į Amžinybę, tačiau kiti, grįžę į tėvų žemę, kilniais siekiais, taurumu, nesavanaudiška visuomenine bei valstybine veikla mums rodo pavyzdį, padeda dešimtmečius klupdytai ir niekintai tėvynei prisikelti. Tarp tokių ryškių šviesuolių – Jadvyga ir neseniai amžinam poilsiui tėvynėje atgulęs Adolfas Damušiai, Rūta ir Jonas Kronkaičiai, Vilius Bražėnas, Danutė ir Gabrielius Žemkalniai... Visų ir neišvardysi.

Čikagoje leidžiamas dienraštis „Draugas“ spalio 22 dieną išspausdino sugrįžusios ir jau septintus metus gyvenančios Lietuvoje taurios tautietės J.Damušienės „Atvirą laišką tautiečiams išeivijoje“, kurio pradžioje ji rašė: „Mielieji, kreipiuosi į visus lietuvius, ne tik JAV gyvenančius, bet ir Kanadoje, ir Australijoje esančius, neatidėliotinu reikalu: Paminklinė tautos Prisikėlimo bažnyčia Kaune nebepajėgia prisikelti savo paskirties tarnybai. Ji šaukiasi pagalbos“. Laiško autorė primena vyskupo P.Bučio iniciatyvą įamžinti tautos prisikėlimą didingu paminklu – tautos Prisikėlimo bažnyčia Kaune, jos projektavimą ir statybą bei 1940 metų okupacijų nutrauktą ir paniekintą iškilaus kūrinio pabaigimą. Kilnus siekis, geras laiškas, tikėtina, susilauks atgarsio, nes vyresnės kartos tautiečiai išeivijoje rėmė ir remia lėšomis gerus projektus, įvairias organizacijas bei atskirus asmenis, padeda tautai keltis. O kaip elgiasi naujieji, neprievartiniai išeiviai? Kaip elgiasi sėslieji, kiti jau milijonieriais tapę, tautiečiai Lietuvoje? Antai milijonierius Lietuvos rusas V.Uspaskich pastatydino cerkvę Rusijoje, o milijonieriai lietuviai Lietuvoje sau pilaites statydinasi, jachtas perka, į egzotiškas šalis keliauja.

Gražu, kad atstatomi Valdovų rūmai – valstybingumo simbolis, gerai, kad tėvynainiai Lietuvoje ir užsienyje statybai aukoja, kad valstybė tam lėšų skiria. Nepriklausomybę atgavome, valstybę įteisinome, pasaulis ją pripažino, tačiau kokia ta valstybė? Kodėl valstybėje tiek negerovių, kodėl ją purto socialinės negandos, politiniai sukrėtimai? Ar ne todėl, kad abejingumo kevale tūno paliegusi tautos dvasia? Tą tūnojimą liudija paliktas likimo valiai beveik pastatytas tautos prisikėlimo simbolis – Prisikėlimo bažnyčia, vangumas įamžinti laisvės kovas Lukiškių aikštėje Vilniuje.

Kražių skurdžiai bažnyčią nuo okupanto gynė, galvas guldė, Dzūkijos smėlynų vyžočiai mūrines bažnyčias statė, sugebėjo jas apginti nuo suniokojimo, pavertimo sandėliais ar dirbtuvėmis, o atkurtoje, laisvoje valstybėje „plytų“ tautos šventovei pritrūkome. Deja, ne „plytų“ trūksta, ne tokie jau bėdžiai esame, tik netikromis ašaromis perdėm verkšlenama, nes dvasia paklupdyta ar pati suklupusi prisikelti neįstengia. Žmogaus gyvenimo kelias nelygus, pasitaiko už nelygumo užkliūti, suklupti ar iš šalies kas paklupdo, tačiau, jei pats žmogus atsistoja, pasijunta tvirtesnis esąs, įgyja pasitikėjimo savimi, lengviau pakelia gyvenimo negandas. Taip yra bendruomenės, tautos gyvenime.

Prisikėlimas – šventas žodis, metas jam įsikūnyti mūsų tautoje. Prisikėlimui reikia vėliavos, paskatos. Atsigręžkime į simbolius, nes juose slypi reikšmė, prasmė, dvasios galia, jie skatina keltis, atgimti, kurti. Simbolius trypė okupantai, juos tebeniekina sovietinės valkties neatsikratę dvasios luošiai valinskai, šerėnai ir net valstybės vyrai, todėl patys neturime būti abejingi. Prisikėlimo bažnyčia – simbolis, bokšto kryžiumi rodantis, kur turime kelti savo dvasią. Gražu, kad užsienio tautiečiai padeda, tačiau ir patys, atsisakydami dalies žemiškų dalykų, prisidėkime prie individualaus ir tautos prisikėlimo. Jis dabar Lietuvai reikalingiausias. Prisikėlimo bažnyčia – simbolis, vėliava. Atsigręžkime į ją, jei lietuviais esame gimę.

Algimantas ZOLUBAS

Paminklinės Prisikėlimo bažnyčios atstatymo tarybos adresas: Aukštaičių g. 6, Kaunas. A.s. 10076659246 (visoms valiutoms), įm. kodas 3598062 AB Hanza LTB Kauno regiono skyrius,banko kodas 73000. Paskambinę telefonu (8-900) 80019, paaukosite 10 Lt, tel. (8-900) 70019 – 5 Lt. Aukoti galima tiesiogiai nurodytu adresu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija