Atnaujintas 2003 m. gruodžio 5 d.
Nr.93
(1197)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kampelis

Tai buvo seniai. Vėlyvą rudenį, keliaujant autobusu iš Klaipėdos į Nidą, netikėtai susipažinau su aukšta, solidaus amžiaus ir išvaizdos dama. Ji keliavo net iš sostinės į Nidą patvarkyti savo kampelį.

Sėdžiu autobuse. Galvoju: „Koks tas jos kampelis? Pliušinis? Aksominis? Turbūt minkštas ir labai labai gražus?“

Taip svarsčiau greta sėdėdama, nes tokį kampelį pati norėjau įsigyti.

Atvykusi Nidon labai nustebau. Net nusivyliau, kai ji man parodė savo gėlių kampelį prie nuosavos namų valdos. Atsidūsėjusi ir įsitvėrusi į varčiukų tvorikę, kad neišvirsčiau, susimąsčiau: „Ar vertėjo dėl gėlių važiuoti tokius kelius?“ – Mat apie gėles dar tada neturėjau jokio supratimo.

Metai skubėjo gana greit. Gėlių mylėtoja – profesorė Birutė Ignatavičiūtė, kas metai ankstyvą pavasarį atvykusi iš sostinės Nidon, visą laisvalaikį skirdavo savo mielajam kampeliui ir mėgstamoms gėlėms. Čia augo, žydėjo gėlės, ne tik žieminės, bet ir vasarinės. Mažuliukai, gležni daigeliai, jos pačios sudiegti dar sostinėje, atvežti į smėlėtą žemelę, vėjų gairinami, išsigandę iš karto tik merdėjo. Bet pamažu, prižiūrėti jos darbščiųjų rankų, kilo, stiebėsi į saulę ir žydėjo visą pusmetį iki pat paskutinių šalnų. Stebėdamos jos nenuilstamą triūsą ir meilę gėlėms, ir mes, nidietės, daug ko išmokome, pasisavinome. Stengėmės, sodinome, prižiūrėjome gėlytes ir prie savo namų durų.

Taip prabėgo kelios dešimtys metų. Visi nidiečiai labai gerai pažinojo medikę profesorę B.Ignatavičiūtę, praleidusią čia pačius brandžiausius gyvenimo pavasarius, žaliąsias vasaras ir auksinį gyvenimo rudenį. Visada matydavome ją triūsiančią savo kampelyje Kuverto gatvelės pradžioje.

O kiek nuraškytų gražiausių savo kampelio žiedų ji paaukodavo bažnyčiai ar padovanodavo pažįstamiems ypatingu atveju! Apie gėles ji galėdavo kalbėti ištisą valandą, išaiškindama nurodydavo kiekvienos savo darželio gėlytės ne tik pavadinimus, bet ir jų kilmę, ir reikiamą priežiūrą kiekvienai. Jos darželis – kampelis buvo ir liko pats gražiausias Nidoje.

Ne tik sekmadieniais, bet ir kiekvieną vakarą ji ateidavo į Nidos bažnytėlę išklausyti šv. Mišių. Savo nuoširdžiu pamaldumu visada rodė pavyzdį mums visiems, per ilgąjį stagnacijos laikotarpį atvėsusiems nuo Dievo ir savo tikėjimo.

Niekuomet neatsisakydavo prašančiajam suteikti medicininės konsultacijos ar parūpinti deficitinių vaistų, kurių anais laikais visad trūkdavo. Tik šią vasarą, atidarius naująją mūsų bažnytėlę, kurios visi taip laukėme, pastebėjome, kad uoliausios mūsų maldininkės nematyti. Ateidavo ji retai – tik sekmadieniais. Kas pasidarė mūsų profesorei? (Taip mes visada vadindavome garbaus amžiaus gerbiamą mokslininkę.)

- Kodėl ji nebeateina vakarais, kaip kadaise? – pakalbėdavome susirinkusios moterys, grįždamos iš bažnyčios. Mes buvome įpratusios ją matyti bažnyčioje kas dieną.

Taip ir prabėgo paskutinioji karšta vasara, paskutinis ruduo, paskutinis atsisveikinimas.

Praėjus vos porai savaičių po išvykimo iš Nidos sostinėn – ji mirė… Mirė staiga. Netikėtai. Nelauktai…

Pritrenkti netikėtos žinios, vos pajėgėme melstis už didį ir patį kukliausią žmogų Lietuvos. Ta intencija Nidos bažnytėlėje buvo aukojamos šv. Mišios. Meldėmės visi kiek sugebėdami.

Paliko pajūryje dešimtmečiais įmintos jos gilios pėdos smėlyje. Nebesigirdi jau jos žingsnių aido mūsų bažnytėlėje. Liko tik vienišas jos mylimas kampelis Nidoje. Jos sodintos, augintos, prižiūrėtos mylimos gėlytės, net ir per atstumą jausdamos netektį artimiausio žmogaus, staigiai nulenkusios galvikes, atiduodamos paskutinę pagarbą Mylėjusiajai, mirė – čia, prie jūros – kai jos karstas buvo nuleistas į kapo duobę sostinėje.

Taip tyliai miršta ne tik didieji Lietuvos žmonės, bet ir jų pasodintos gėlės…

Birutė BENIUŠIENĖ,

Žemaitijos rašytojų
bendrijos narė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija