Atnaujintas 2003 m. gruodžio 5 d.
Nr.93
(1197)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Motiniška meilė

Onutės vaikystė prabėgo tyliame ir gražiame kaime, apsuptame miškų, kurie buvo dosnūs grybų ir uogų. Ji labai mylėjo darbščius ir kantrius kaimo žmones. Tai patys gražiausi metai, kai kiekvieną dieną matai savo brangiuosius žmones, nežinai išsiskyrimų ir praradimų skausmo. Prabėgo vaikystė, paauglystė, į devyniolikmetės širdį pasibeldė pirmoji graži ir tyra meilė. Beprotiškai įsimylėjusi, norėjo su juo eiti į pasaulio kraštą, ištverti visus sunkumus. Jis buvo gražus, linksmas, nuoširdus. Saulius tarnavo kariuomenėje, galvojo, kai grįš po tarnybos, susituoks su Onute, augins vaikus ir gyvens kaime.

Deja, susvyravo žemė po kojomis. Užmerkusi akis matydavo jo veidą, žydras akis. Rudenį ištekėjo, savo mergystę atidavė visai kitam vyrui, nemylimam. Galvojo, pamils. Pamačiusi, kad jos vyras šiurkščiai elgiasi su savo tėvais, pamanė, jog savo švelnumu, gerumu viską nugalės. Ji norėjo išgydyti savo širdies žaizdą, bet dar giliau ją aitrino vyro šiurkštumas, nesiskaitymas su jos nuomone. Jis ją baudė, stumdė, gąsdino. Ji norėjo nutraukti savo gyvenimą, bet kūdikio krustelėjimas po širdimi neleido žengti to žingsnio. Ji norėjo mylėti vyrą ir būti mylima, bet vyras vijo ją nuo savęs. Onutė dažnai verkdavo ir karštai meldėsi, prašydama Dievą kantrybės ir ištvermės. Vaikas, ligos, darbai sugrąžino į kasdienybę. Ji vyrą gerbė kaip savo vaiko tėvą. Besisukant darbų sūkuryje, gimė dukra. Tą patį pavasarį pradėti statyti namai, auginti gyvuliai, namų ruoša ir darbas įstaigoje išsekino jėgas. Liga prirakino prie lovos. Mažieji maitino, glostė veidą, rankas. Vyrui teko visa namų ruoša, gyvuliai, darbas.

Po truputėlį Onutė pradėjo sveikti. Vaikų padedama pagamindavo valgį, nes jie dar mokyklos nelankė. Ir nebebuvo baisu, kai vyras pasakė: „Palieku tave, išeinu pas kitą“. Ligota moteris jam tapo nereikalinga. Onutė galvojo, kad vaikus kaip nors užaugins, skurdui ir vargui neatiduos, o jis tegul ieško laimės kitur. Įsikišo jo tėvai, pabarė. Sutaikė. Vėl gyveno, labai daug dirbo. Pinigus taupė mašinai pirkti. Onutė, sutaupiusi po kelis centus nuo santaupų, pirko geras knygas apie tikėjimą, Bažnyčią ir Dievą. Skaitė ji ir vaikai. Knygos - draugai, patarėjai. Bėgo metai, ašaromis suvilgyti. Onutė su vyru - kaip to puodo šukės, sulipdai, žiūrėk, ir vėl atšoka. Vėliau - sunki vyro trauma. Nemigo naktys, budėjimas, laukimas ir tikėjimas. Onutė šventė trisdešimt penktąjį gimtadienį. Atvirumo valandėlėmis vyras prisipažino, kad ją myli nuo pirmos jų susitikimo dienos, kad jos visiems pavyduliavo, todėl ir buvo toks nenuoširdus.

Tokios tvarkingos ir geros moters jis niekur nesurastų… Virsteli durys, grįžęs iš mokyklos sūnus pakšteli į skruostą, prisiglaudžia švelni dukra, skardžiu balsu sušunka „pagrandukas“ - trejų metukų sūnelis.

Vyras pasiteirauja, kokius darbus reikės pagelbėti žmonai rytojaus dienai. Ir tuos namus apgaubia ramybė, kita diena išauš dar gražesnė, todėl ir verta gyventi. Jos širdyje nerusena didelė meilė, liko tik ištikimybės, atsakomybės, pareigos jausmai ir didžiulė motiniška meilė. Ji labai mylėjo ir gražiai auklėjo savo vaikus.

Joana JANKAUSKIENĖ

Virbalis,
Vilkaviškio rajonas


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija