Atnaujintas 2003 m. gruodžio 10 d.
Nr.94
(1198)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Viso meno tikslas - iš sielos
į sielą perduodamas katarsis...

Pasaulinio garso pianistės Mūzos Rubackytės
interviu „XXI amžiui“

Pianistė Mūza Rubackytė
Gedimino Žilinsko (ELTA) nuotrauka

Lapkričio 28 dieną Kauno filharmonijos salėje įvyko pasaulinio garso pianistės, kaunietės, šiuo metu gyvenančios Prancūzijoje, Paryžiuje, koncertas. Tai neeilinis įvykis Kauno muzikiniame gyvenime. Įžymioji pianistė skambino Frederiko Šopeno koncertą fortepijonui ir orkestrui. Virtuozei akompanavo Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas prof. Juozas Domarkas). Tą vakarą orkestrui dirigavo ir svečias iš Šveicarijos Stefanas Lanas. Netenka stebėtis, kad filharmonijos salėje negalėjo tilpti visi, norintys pasiklausyti garsios pasaulyje pianistės. Atlikėja paskutinį kartą lankėsi savo gimtajame mieste pernai, lapkričio pabaigoje. Ne paslaptis, kad F.Šopeno muzika priskiriama prie pačių sudėtingiausių kūrinių, kuriuos gali atlikti ir atlieka tik pripažinti virtuozai.


„Linksmoji armonika“ –
ir džiaugsmo ašaros,
ir graudulio šviesa

Rūta JONUŠKIENĖ

Kompozitorius Jurgis Gaižauskas
grojo kartu su mažuoju smuikininku
Roku ir „Ventukais“

Lapkričio 22-23 dienomis Utenos kultūros centro salėje šurmuliavo tradicinė Lietuvos kaimo kapelų ir liaudies muzikantų šventė „Linksmoji armonika - 2003“, sukvietusi gausų būrį pačių geriausių šalies muzikantų ir dar didesnį pulką pačių ištikimiausių jų talento gerbėjų. Kaip ir kasmet renginyje dalyvavo niekad nesenstantis Lietuvos kaimo kapelų patriarchas kompozitorius Jurgis Gaižauskas su žmona Zosele...

 


Kapeloje – vien vyrai

Rūta JONUŠKIENĖ

Kaimo kapela „Šeduvos bernai“
(trūksta dviejų muzikantų)

Šeduvių kaimo kapela, vadovaujama Gintaro Rutkausko, laimėjo visus kapelijų varžytuvių „Duokim garo“ konkursus ir tapo čempione. Nedideliame miestelyje įsikūrusio saviveiklinio kolektyvo amžius – tik vieneri metai.

 


Pristatytos kraštiečių knygos

Rašytoja Birutė Mackonytė,
Rapolo Mackonio dukra,
žavisi tėvo ir dėdės kūryba

Varėnos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje Varėnos krašto skaitytojų auditorijai buvo pristatytos kraštiečių brolių, gimusių ir augusių Paąžuolės kaime, Rapolo ir Jono Mackonių knygos.

Jas pristatė, apie autorius, jų kūrybą ir veiklos kelią pasakojo R.Mackonio dukra rašytoja Birutė Mackonytė, Rašytojų sąjungos leidyklos redaktorius Vytautas Girdzijauskas, humanitarinių mokslų daktarai Alma Lapinskienė ir Jonas Bulota.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija