Atnaujintas 2003 m. gruodžio 10 d.
Nr.94
(1198)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

„Linksmoji armonika“ –
ir džiaugsmo ašaros,
ir graudulio šviesa

Rūta JONUŠKIENĖ

Kompozitorius Jurgis Gaižauskas
grojo kartu su mažuoju smuikininku
Roku ir „Ventukais“

Rėmėjų dovanos –
visiems šventės dalyviams

Lapkričio 22-23 dienomis Utenos kultūros centro salėje šurmuliavo tradicinė Lietuvos kaimo kapelų ir liaudies muzikantų šventė „Linksmoji armonika - 2003“, sukvietusi gausų būrį pačių geriausių šalies muzikantų ir dar didesnį pulką pačių ištikimiausių jų talento gerbėjų. Kaip ir kasmet renginyje dalyvavo niekad nesenstantis Lietuvos kaimo kapelų patriarchas kompozitorius Jurgis Gaižauskas su žmona Zosele...

 

Trijuose koncertuose – muzikantai iš visos Lietuvos

Šįmet uteniškiai net sukaitę plojo liaudiškos muzikos puoselėtojams, kurių įdomios, savitos ir nuotaikingos programos vos tilpo į trijų gana ilgų koncertų rėmus. Šventės režisierė Vida Kairienė sakė, kad kolektyvų, norinčių dalyvauti „Linksmojoje armonikoje“, visada būna tiek daug, jog kapelų muzika Utenoje (kartais tituluojamoje Lietuvos kapelų sostine) galėtų skambėti ištisą savaitę... Būtent dėl tokios kolektyvų gausos šįmet respublikiniuose laikraščiuose buvo atsisakyta reklamos, kviečiančios dalyvauti renginyje. Kapelos ir liaudies muzikantai į šventę buvo kviečiami pačių uteniškių iniciatyva. „Jau keturiolika metų Utenoje skamba širdis linksminanti ir graudinanti kapelų muzika. Kolektyvai, groję mūsų mieste, tikrai įvairūs ir įdomūs. Kapelų gausu ir mūsų apskrityje. Taigi į pirmąjį koncertą, pavadintą „Griežia susedėliai“, pakvietėme Molėtų laisvalaikio centro kapelą (vadovas K. Tučinskas), Utenos miesto liaudiškos muzikos kapelą „Gija“ (vadovas K. Čiauška), Ignalinos rajono kaimo kapelą „Keiziai“ (vadovė M. Dikmonienė), Visagino kultūros namų „Banga“ kaimo kapelą „Linksmuolė“, liaudiškos muzikos kapelą „Anykšta“ (vadovas J. Pustelnikovas), liaudies muzikantus A. Mieliauską, K. Kuzmicką, V. Tamašauską, K. Čiaušką ir K. Streikutę, – pasakojo Vida Kairienė. – Antrasis koncertas „Kas iš mūsų pravariausias...“ apėmė visų Lietuvos regionų – Dzūkijos, Žemaitijos, Suvalkijos – atstovus bei svečius iš Lenkijos ir Rygos, o paskutiniajame, trečiajame koncerte „Sana meila nerūdija“ susirinko pačios mylimiausios kapelos, kurios ankstesniuose renginiuose yra pelniusios žiūrovų simpatijų prizus. Pirmajam koncertui vadovavo Švenčionėlių mėgėjų teatro artistai, antrajam – mūsų kraštietė etnologė Gražina Kadžytė, trečiajam – Kultūros centro „Žaliaduonių“ teatro ir jaunimo dramos studijos artistai“.

„Linksmosios armonikos“ scenografiją – šurmulingą turgaus aikštę, kurioje klegėjo linksmi prekeiviai, pardavinėjantys rudens gėrybes ir renginio svečius apdovanojantys gerai užderėjusiomis morkomis, bulvėmis, svogūnų pynėmis ir „saldžiais“ aukštaitiškais kopūstais, sukūrė dailininkė Aurina Paškevičienė.

Netrūko prizų ir siurprizų

Nors nė viena kapela iš Utenos namo negrįžo be lauktuvių ir dovanų, kuriomis buvo dosnūs šventės rėmėjai, žiūrovai rinko ir savuosius numylėtinius, kurie buvo tradiciškai apdovanoti žiūrovų simpatijų prizais. Juos pelnė Utenos miesto liaudiškos muzikos kapela „Gija“ (vadovas K. Čiauška), Ventos muzikos mokyklos vaikų ir jaunimo liaudiškos muzikos ansamblis „Ventukai“ (vadovas R. Dievinas) ir Marijampolės Baraginės kaimo kapela „Sūduva“ (vadovė J. Šumskienė).

Savo prizais labiausiai jam patikusius kolektyvus apdovanojo ir kompozitorius J.Gaižauskas. Šiuos garbingus apdovanojimus iš „Linksmosios armonikos“ parsivežė Ignalinos rajono Ceikinių kaimo kapela „Keiziai“ (vadovė M. Dikmonienė), Vilniaus universiteto liaudiškos muzikos ansamblis „Jaunimėlis“ (vadovas B. Glovickis) bei jau minėta Baraginės kaimo kapela. Muzikantų muzikantais išrinkti molėtiškis armonikininkas A. Mieliauskas, Panevėžio rajono Perekšlių bendruomenės namų liaudiškos muzikos kapelos vadovas R. Medišauskas ir mažasis „Ventukų“ smuikininkas Rokas, o dainininkais, kurių atliekamos liaudies ir originalios dainos labiausia „krito“ į klausytojų širdis – „Ventukų“ solistas Deividas, „Anykštos“ kapelos duetas ir iš Rygos su savo tėvais Vaidilute ir Broniumi Indreliais atvykusi Vilma Indrelytė.

Lietuvybė puoselėjama ir už Lietuvos ribų

Pirmąkart Lietuvos kaimo kapelų ir liaudies muzikantų šventėje „Linksmoji armonika“ dalyvavo iš Lenkijos valstybės Suvalkų žemės atvykusi Seinų lietuvių namų kaimo kapela. Seinuose veikiančio Vyskupo A. Baranausko fondo „Lietuvių namai“ pirmininkas ir direktorius Algirdas Vilkelis sakė, kad kapela dar labai jauna – jai vos vieneri metai. Nors jauniems kolektyvo muzikantams buvo kiek nedrąsu scenoje, žiūrovai juos sutiko labai nuoširdžiai.Pasak A.Vilkelio, nors ir gyvendami už Lietuvos sienų, Lenkijos lietuviai puoselėja lietuvybę, o namuose kalba dzūkiškai. „Lietuvių bendruomenė nėra gausi. Remiantis paskutiniojo gyventojų surašymo duomenimis, lietuvių Lenkijoje yra mažiau negu mes galvojome. Lietuvybės židiniai sutelkti Seinų, Suvalkų ir Punsko kraštuose. Čia daugiausia lietuviškų meno mėgėjų kolektyvų ir lietuviškų mokyklų“, – sakė A.Vilkelis, draugystės ir bendradarbiavimo vardan dovanodamas Kultūros centro direktoriui Algirdui Palskiui lietuviškus leidinius, išspausdintus Punsko „Aušros“ spaustuvėje.

Seinų „Lietuvių namuose“ veikia keli liaudies šokių kolektyvai, dramos būrelis, repetuoja lietuvių choras. Prieš šimtmetį Seinai buvo svarbus kultūros centras, kuriame buvo spausdinami lietuviški leidiniai. Seinuose pastatytas paminklas vyskupui A. Baranauskui. Kol Seinuose gyvens lietuviai, tol ten skambės ir lietuviškas žodis.

Iš Rygos į šventę atvykstanti Indrelių šeima – Vaidilutė, Bronius ir jų dukra Vilma – gerai pažįstami uteniškiams. Kaskart jie pakeri savo nuoširdumu, sielos šviesa, meile savo artimiausiems žmonėms ir savosios tėvynės Lietuvos žemei. Pasak Vaidilutės, juos atveda tėvynės ilgesys, pirmosios meilės atsiminimai ir didžiulis noras būti tvarkingiems savo dvasioje. Ne vieną pravirkdė Indrelių šeimos padainuotos dainos „Josim, broliukai“, „Aš pasėjau du liniuku“ ir kitos.

Nemoka gyventi be muzikos

Kaip visur suspėja Molėtų rajono Videniškių kaimo kapelos muzikantai ir dainininkai bei jų vadovas Juozas Vasiliauskas – sunku ir suprasti... Lietuvoje jau nėra miesto nei miestelio, kur nebūtų skambėjusios šios kaimo kapelos atliekamos nuotaikingos ar už širdies griebiančios dainos, lyriški valsai ar trankios, kojas kilnojančios polkos...Videniškiečiai – „Duokim garo“ konkurso laureatai. Jais tapo tik todėl, kad muzika tiesiog gyvena juose, kad gyvybe ir gyvenimo džiaugsmas spinduliuoja iš akių, iš lūpų, iš dainų... Gausus kapelos kolektyvas repetuoja net du kartus per savaitę. Ir koncertuoja dažnai. Kapelos vadovas (kompozitorius ir dainų tekstų autorius, daržininkas ir gėlininkas, ūkininkas ir menininkas) Juozas Vasiliauskas viskam randa laiko... „Jau penkeri metai, kai atvykstame į „Linksmąją armoniką“ Utenoje ir be prizo negrįžtame.Visa Lietuva skersai išilgai išvažinėta. Ir priima mus ne kaip kaimo muzikantus, o kaip patį Adamkų...“- sakė J.Vasiliauskas, kuris neišsižada nė vieno savo pomėgio. Pasak kapelos vadovo, daug darbų galima ir naktį padaryti... J.Vasiliauskas dar augina apie septyniasdešimt triušių, keturiasdešimt įvairių veislių vištų, taip pat gėles, kaip tautodailininkas rengia parodą „Pušies šakele, uždek žvakelę...“, romantinės muzikos ir poezijos vakarą Videniškių muziejuje... „Muzika man yra viskas. Be jos nemokėčiau gyventi“,- sako J.Vasiliauskas.

Tos pačios akys verkia, tos pačios juokiasi

„Linksmojoje armonikoje“ buvo visko – ir juoko iki ašarų, ir graudulio, ir nuoširdžios pagarbos tiems, kuriuos lemtis nuskynė per anksti...

Varėnos liaudiškos muzikos ansamblis „Periodas“ (vadovas V. Taraila) kompozitoriaus V. Telksnio ir poeto G. Astrausko daina „Sustoki, džiaugsmo valandėle“ pagerbė autoavarijoje neseniai tragiškai žuvusį kapelos dainininką Viktorą Lukošiūną ir devynmetį jo sūnų Domą. Juk niekas nežino, koks rytojus jų laukia...

Smagiai grojo tolimą kelionę į Uteną sukorę Skuodo kultūros centro kaimo kapelos muzikantai, Tauragės kultūros namų kaimo kapela „Jūra“. Antanas Mikalauskas, vadovaujantis Kėdainių laisvalaikio centro liaudiškos muzikos kapelai „Vilainiai“, savo kūrybos dainą „Skola“ dedikavo buvusiam ne tik jo, bet ir visos Lietuvos kapelų mokytojui maestro J.Gaižauskui... Uteniškiai negailėjo plojimų gerai pažįstamiems „Rokiškio muzikantams“, Pasvalio kultūros centro kaimo kapelai „Svalia“, smagiam jaunimėliui iš Šiaulių universiteto liaudiškos muzikos ansamblio „Saulė“, liaudies muzikantams ir pasakoriams...

Daug kas Utenoj juokauja: „Linksmoji armonika“ – kaip atlaidai. Nebuvai, nematei, kartu nedainavai, neplojai net sušilęs – metus tuščiai praleidai.... Matyt, Utenoje jau reikėtų tokio kalendoriaus, kuris dienas skaičiuotų nuo vienos iki kitos „Linksmosios armonikos“...

Utena

Audronės DRISKIUVIENĖS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija