Atnaujintas 2003 m. gruodžio 10 d.
Nr.94
(1198)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Prezidento Dž. Bušo
lenta pakibo ant plauko

Neseniai prie Vilniaus rotušės sienos pritvirtinta lenta skelbia, kad JAV prezidentas Dž.Bušas pernai, lapkričio 23 dieną, čia ištarė viltį ir pasitikėjimą stiprinančius žodžius: „Visi, kas pasirinks Lietuvą savo priešu, taps Jungtinių Amerikos Valstijų priešu“. Paksogeito skandalas stipriai paklibino šio teiginio realizavimo galimybę.

Laikinoji komisija pagaliau paskelbė išvadas. Jos iš esmės neatskleidė nieko nauja. Įžvalgesni politikai, o ir šiaip besidomintys politika piliečiai jau po Prezidento rinkimų numatė ryškėjančių valstybės saugumui grėsmių užuomazgas. Lietuvos bręstančiai demokratijai šios išvados negailestingai žiaurios. Nustatyta, kad Prezidentas buvo ir iki šiol yra pažeidžiamas. Valstybės vadovui, kuris „sprendžia pagrindinius užsienio politikos klausimus“ (Konstitucijos 84 str. 1), didelę įtaką darė ir tebedaro valstybine kalba nekalbantis J.Borisovas. Tai sudaro grėsmę valstybės saugumui – taip teigia išvada.

Pravartu priminti, kad Prezidentas drauge yra ir „Vyriausiasis valstybės ginkluotųjų pajėgų vadas“ (Konstitucijos 140 str.), deja, jau nepajėgiantis atsikratyti J.Borisovo įtakos. Iš kokios šalies gauna instrukcijas J.Borisovas ir kokioms specialiosioms tarnyboms atsiskaitinėja – neverta spėlioti. Valstybės saugumo departamento pažymose, be jokios abejonės, šis momentas negalėjo likti nenušviestas. Būtent pastaroji aplinkybė yra tragiškai pikantiška ir sukrečiamai pamokanti. Lietuvos istorijoje tai pirmas atvejis, kai svetimos šalies specialiosios tarnybos sugeba „demokratiniu būdu“ laimėti rinkimus ir faktiškai pradeda „šokdinti“ vieną aukščiausių šalies valdžios institucijų - Prezidentūrą. O kokį šiuo atveju vaidmenį J.Borisovas skirtų nominaliniam „vyriausiajam ginkluotų pajėgų vadui“?

Verta pamąstyti, ar Amerika gintų valstybę, kurios vadovą išrinko tauta, o pats lyderis pasirodytų esąs supančiotas į(si)pareigojimų nusikaltėlių struktūroms, šešėlinės ekonomikos bosams, o gal ir neįvardytoms svetimoms „tarnyboms“ ar „struktūroms“?
Tikriausiai Seimo nariai pareikš valstybės vadovui kaltinimų ir dėl Prezidento priesaikos „būti lygiai teisingu visiems“ (Konstitucijos 82 str.) sulaužymo. Šis konstitucinis reikalavimas yra esminės svarbos ir bene sunkiausiai įvykdomas. Bet tai jau atskira tema.

Atrodo, kad „artimojo užsienio“ „centrai“ jau seniai suvokė, kad R.Pakso korta mušta ir jo šansai išsilaikyti, o tuo labiau tesėti duotus šešėlinėms struktūroms įsipareigojimus akivaizdžiai ir beviltiškai žlunga. Valstybės vadovo būtinąją sąlygą - moralinį autoritetą šuo ant uodegos nusinešė. Jei nepaneigiamų faktų spiriamas R.Paksas nesiryš atsistatydinti, tai ar toks faktas nekels įtarimo, kad kišeninis Prezidentas dar nepaleidžiamas, kad jis verčiamas „dirbti“ toliau, tik šįkart ne pagal jau prisvilusį J.Borisovo scenarijų, o pagal „centro“ generalinį sumanymą?

Sumaištį Lietuvoje stengiamasi palaikyti kiek įmanoma ilgiau. Ir toji sumaištis kuo triukšmingesnė, tuo daugiau vandens pilama ant „centrų“ malūno. Generalinio scenarijaus ašis – neleisti Lietuvai ištrūkti iš imperijos įtakos zonos. Nesunku nuspėti, kaip vertintų Vakarų partneriai Lietuvos pasirengimą integruotis į NATO ir Europos Sąjungą, jei paksogeito skandalas nusitęstų iki kitų metų gegužės? Kaip visa tai atsilieptų svarbiausiems Lietuvos užsienio ir vidaus politikos tikslams?

Šiuo atveju paksogeito planuotojai nepralošia. Juk jau antras mėnuo, kai visos aukštosios valdžios institucijos įsuktos į skandalo karuselę. Net toks svarbus valstybės gyventojams klausimas - ateinančių metų biudžetas dingo iš žiniasklaidos akiračio.

Neramumų planuotojai nepralaimėtų ir tuo atveju, jei dar kuriam laikui išliktų kišeninis, neoficialių rusakalbių patarėjų „konsultuojamas“ Prezidentas. Bet Lietuva labai daug prarastų. Mažiausi politiniai, moraliniai ir ekonominiai nuostoliai būtų tuo atveju, jei R.Paksas pats atsistatydintų.

Visuomenės susivokimas silpnėja nuo dezinformacijos, tiesos nutylėjimo ir melo, o ypač tada, kai jie pridengiami kilniais ir aktualiais socialiniais tikslais, pavyzdžiui, „Prezidento programa“, kurią blogieji trukdo realizuoti.

1940 metų lemtingąjį birželį šie dėmenys iš to paties „centro“ paralyžiavo Pirmosios Respublikos vadovybės politinę valią. Valdžia buvo demoralizuota „penktosios kolonos“ veiksmų ir prarado gebėjimą adekvačiai reaguoti į įvykius. Tuometinis valstybės vadovas, puikiai suvokdamas tikruosius „centro“ siekius, neišdrįsęs ar negebėjęs nors paaiškinti tautai, kas iš tikrųjų dedasi, pasitraukė iš šalies. Tačiau pirmasis Respublikos prezidentas A.Smetona nemelavo, neapgaudinėjo ir neturėjo jokių įsipareigojimų nei dekanozovams, nei borisovams, o Prezidento aplinkai nedirigavo smailytės.

Dž.Bušo lentos likimas pakibo ant plauko. Laikinoji komisija savo darbą atliko. Jos išvados turi lemiamos reikšmės tolesnei įvykių eigai. Dabar prasideda ne Prezidento, o Seimo egzaminavimo metas, kurio pavadinimas – apkalta.

Edmundas SIMANAITIS

Jonava

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija