Atnaujintas 2003 m. gruodžio 10 d.
Nr.94
(1198)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Skaldyk ir valdyk

Petras KATINAS

Rusijos žiniasklaidoje komentarai apie įvykius Gruzijoje pilasi kaip iš gausybės rago. Jų neužgožė net rinkimai į Valstybės Dūmą. Netgi artimi Kremliui politologai, jau nekalbant apie „nacionalpatriotus“, šaukia apie „Jugoslaviją, atsiradusią Rusijos pašonėje“.

O naujajai Gruzijos valdžiai iškilo pats rimčiausias klausimas – kaip išvengti šalies subyrėjimo į atskiras, per savo marionetes Maskvos valdomas „kunigaikštystes“. Kol kas valdžia Gruzijoje perėjo į trijų provakarietiškai nusiteikusių asmenų – Michailo Saakašvilio, Zurabo Žvanijos ir Nino Burdžanadzės – rankas. Ar ilgam – kitas klausimas. Nes oficialūs Maskvos pareigūnai atvirai skelbia, jog, naujuoju Gruzijos prezidentu tapus M.Saakašviliui, etniniai neramumai garantuoti. Adžarijos „šeimininkas“ Aslanas Abašidzė jau uždarė administracinę sieną su kita Gruzijos dalimi. Tai tiktai pirmas žingsnis žengiant visiško Adžarijos atsiskyrimo keliu. Beveik neabejojama, kad bet koks Tbilisio bandymas grąžinti Adžariją sukeltų ginkluotą konfliktą. Tačiau svarbiausia, Adžarijoje, tiksliau, Batumyje, yra Rusijos karinė bazė. Todėl A.Abašidzė yra visiškai ramus rengdamas provokacijas prieš centrinę valdžią. Jis nė kiek neabejoja, kad, kilus konfliktui, Rusijos armija įsikištų.

Be Adžarijos ir jau faktiškai atsiskyrusios Pietų Osetijos, atsirado dar vienas „karštas taškas“. Tai Džavachetija, kur kompaktiškai gyvena armėnai, jau seniai Rusijos agentų kurstomi prieš Tbilisio valdžią. Taip buvo dar E.Ševardnadzės laikais. Kai tik E.Ševardnadzė paskelbdavo kokį nors nepalankų Maskvai pareiškimą, Džavachetijoje armėnai sukeldavo triukšmą. Dabar gi vietiniai armėnai, irgi pakurstomi iš Maskvos, gąsdina neįsileisią į savo teritoriją Tbilisio „nacionalistų“. Ir jie jaučiasi saugūs, nes dauguma vietinių gyventojų aptarnauja Rusijos karinę bazę ir nešioja rusų kareivių uniformas, nors jais nėra. Tai padaryta specialiai, siekiant, jog išprovokuoto konflikto atveju būtų galima apkaltinti Tbilisio pajėgas užpuolus rusų karius. Jau pakankamai aišku, kad Maskva, kurstydama separatizmo laužą, be siekio maksimaliai susilpninti Gruziją, be noro pajungti ją, pirmiausia siekia sutrukdyti naftotiekio iš Azerbaidžano per Gruzijos teritoriją į Turkiją statybą.

Dabar daug diskutuojama, ar gali įvykiai Gruzijoje pabloginti Rusijos ir JAV santykius. Aišku, teoriškai tokio varianto atmesti negalima, nes Maskva ir Vašingtonas Gruzijos klausimu stovi skirtingose barikadų pusėse. Amerikiečiai tvirtai pareiškė palaikantys naująją Gruzijos valdžią ir pabrėžė, kad Rusijos sąjungininkas Adžarijos vadovas A.Abašidzė jiems yra absoliučiai nepriimtina figūra. Jeigu Maskva bandys statyti ant A.Abašidzės kortos ir toliau kurstys separatistines nuotaikas, trintis tarp Vašingtono ir Maskvos – neišvengiama.

O tai, kad Kremlius pasirengęs suskaldyti Gruziją, pernelyg akivaizdu. Tą pirmiausia parodė Adžarijos ir Pietų Osetijos lyderių A.Abašidzės ir Eduardo Kokoitos derybos Maskvoje. Ką jie ten veikė visą savaitę? Jokių derybų tarp Maskvos marionečių, aišku, nebuvo. Jie tiktai išklausė FSB ir GRU instrukcijas, kaip toliau kaišioti pagalius į Tbilisio valdžios ratus. Apie tai pareiškė Pietų Osetijos vietininkas E.Kokoita spaudos konferencijoje Maskvoje: „Aš visiškai neatmetu galimybės, jog artimiausiu metu Pietų Osetija, Adžarija ir Abchazija pasirašys atitinkamus dokumentus apie santykius tarp mūsų respublikų“. Pasakyta pakankamai aiškiai. Dar daugiau. E.Kokoita tiesiog tyčiojosi iš Gruzijos valdžios pareikšdamas, kad jo buvimas Maskvoje kartu su kolega iš Adžarijos A.Abašidze nebuvo nukreiptas prieš Gruziją. „Mes nesikišame į kaimyninės valstybės Gruzijos reikalus, o tiktai stipriname santykius tarp mūsų respublikų“, - postringavo E.Kokoita. Taigi separatistai jau pavadino Gruziją svetima ir kaimynine valstybe.

Tiesa, Maskvoje pasigirsta ir blaivesnių balsų, įspėjančių, jog neverta kurstyti etninę nesantaiką, nes tai neišvengiamai padidins įtampą Šiaurės Kaukaze. Todėl, anot „Komsomolskaja pravda“ apžvalgininko Sergejaus Jurjevo, neverta kurstyti laužo ir pilti į jį benzino, o ramiai palaukti, nes „Gruzija nuo Rusijos vis tiek niekur nepabėgs…“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija