Atnaujintas 2003 m. gruodžio 10 d.
Nr.94
(1198)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Reikėjo Laisvės varpo,
iš pačios širdies nulieto

Paminėtos Lietuvos laisvės šauklio
Kęstučio Genio 75-osios gimimo metinės

Kauno įgulos karininkų ramovėje lapkričio 29 dieną įvyko Lietuvos laisvės šauklio, poeto ir aktoriaus Kęstučio Genio 75-ojo gimtadienio minėjimas. Erdvioje Ramovės salėje kabėjo didelis poeto portretas, Lietuvos nacionalinė ir Sąjūdžio vėliavos. Šis minėjimas – tai Lietuvos Sąjūdžio Kauno miesto skyriaus iniciatyva.

Garbinga Sąjūdžio istorija neatsiejamai susijusi su K.Genio (1928-1996) gyvenimu ir veikla. Jo poezija ir įspūdingas skaitovo talentas buvo stiprus ginklas lietuvių tautos kovoje už nepriklausomybę. Kaune, Marijampolėje, Biržuose, Vilniuje, Alytuje, Šiauliuose, Panevėžyje ir mažesnių miestų bei miestelių aikštėse skambėjo stiprus, įtaigus, kviečiantis kovoti už laisvę ir ją ginti Kęstučio balsas. Lietuvoje nerastume žmogaus, kuris negirdėjo jo skaitomų, tarsi žaizdre nukaldintų kūrybos posmų.

Paminėti K. Genio atėjo daugybė žmonių, tarp jų ir rezistencijos kovų dalyviai, karininkai, mokytojai, rašytojai, poetai, aktoriai. Visi atvykusieji vos tilpo Karininkų ramovės didžiulėje salėje. Minėjimas prasidėjo jo eilėraščio „Greičiau į Tėviškę“, tapusio daina, muzikiniu motyvu: „Greičiau į Tėviškę, į savo Meilės kraštą. / Ten mano Kryžių kalnas, Vyturio daina, / Ten mano žodis, kaip giesmė, kaip Šventas Raštas... / Į Nepriklausomą ir laisvą Lietuvą grįžtu...“ Muzikinę kompoziciją atliko Kauno „Ąžuolo“ vidurinės mokyklos ir Kauno „Saulės“ gimnazijos moksleiviai. Joje skambėjo K.Genio eilėraščiai ir tų eilėraščių tekstai, virtę dainomis.

K.Genys – išskirtinis mūsų kultūros šviesulys, nesutikęs savo įsitikinimų aukoti dėl garbės, patogumų, karjeros, apdovanojimų. Kai kurie literatūrologai K. Genio kūrybą stato į vieną gretą tarp Bernardo Brazdžionio ir Pauliaus Širvio. Daugiau nei 40 metų, nuo 1947 metų iki paties Atgimimo, savo kūryba jis gynė nepriklausomybę. Jo poezija sutapo su sparčiai besikeičiančiais įvykiais, nuojautomis, viltimis. Daina tapusiame eilėraštyje „Pabudome ir kelkimės“, virtusiame vos ne Atgimimo himnu, poetas rašė: „Iš nevilties į neviltį – per prarastąjį rojų / Paniekinti, pažeminti, išganymo ieškojome. / Per skaistyklas, per pragarus, / Iš nežinios į nežinią, mes pagaliau atradome, / Kad Lietuva – tai sąžinė. / Ko verkiame, dejuojame, ko slapstomės pakampėmis? / Aušra įsidienojusi – pabudome ir kelkimės“.

Pranešimą apie aktoriaus, poeto, nepriklausomybės tribūno kelią perskaitė Lietuvos Sąjūdžio Kauno miesto tarybos pirmininko pavaduotojas, mokytojas Zigmas Tamakauskas. Savo atvykimu Laisvės šauklį pagerbė Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Minėdamas savo artimą pažintį su K.Geniu, garbusis svečias pabrėžė poeto atsivertimą, pasiryžimą laikytis religinių, etikos normų, abstinencijos. Su kokiu užsidegimu rašė eilėraščius. Jo liepsnojančią, patriotizmu Lietuvai trykštančią širdį pažino visa Lietuva! Toks jis liks visų mūsų atmintyje, sakė vyskupas E.Bartulis.

Pasibaigus muzikinei kompozicijai, didžiuliame ekrane jubiliejinio pagerbimo dalyviai išvydo K.Genį ir išgirdo jo balsą. Filmuota medžiaga pateikta iš prieš dešimt metų vykusios poeto viešnagės Los Andželo mieste Kalifornijoje (JAV). Iš ekrano sklido poeto meilė lietuviškam žodžiui, Lietuvai. Minėjimo dalyviai dar kartą išgyveno netikėtas poezijos akimirkas. Žavėjo jo poetinė aistra, taisyklingas kirčiavimas, balso tembro intonacijos, žmogiška šiluma.

Pasibaigus ekrane skambėjusiems K. Genio posmams stojo mirtina tyla. Tik po ilgesnės pertraukos nuvilnijo audringi aplodismentai. Plojimai aidėjo ilgai, atrodė, kad štai tuoj atsivers durys… ir ateis pats poetas. Ausyse skambėjo K.Genio eilės „Priesaika“, parašytos Mindaugo karūnavimo 740-osioms metinėms paminėti: „Reikėjo Laisvės varpo, iš pačios širdies nulieto. / Reikėjo degančių gyvų laužų ir Laisvės kelio, / Reikėjo Vilniaus bokštų ir Antakalnio kapelių. / Reikės dar perbrist nevilties ir išdavystės liūną, / Kad Lietuva susigrąžintų prarastą karūną...“ Poeto eiles skaitė Kauno dramos teatro aktoriai Egidijus Stancikas ir Rūta Staliliūnaitė, dar kartą primindami, kad netekome brangaus, artimo žmogaus, išdalijusio save po dalelytę mums, visiems gyviesiems. Jubiliato poetinis palikimas išliks mūsų visų atmintyje. Daug jo eilėraščių lietuviai moka atmintinai.

Gruodžio 15 dieną sukanka septyneri metai, kai K.Genys išėjo į Amžinybę. Palaidotas Kauno Petrašiūnų kapinėse. Ir vėl ateisime nusilenkti Lietuvos laisvės šaukliui, tribūnui, aktoriui, poetui.

Kazimieras DOBKEVIČIUS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija