Atnaujintas 2003 m. gruodžio 12 d.
Nr.95
(1199)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Politinio pato situacija

Petras KATINAS

Dosniausias Prezidento geradarys ir rėmėjas J.Borisovas, anksčiau vengęs atvirauti ir bendrauti su žiniasklaida, dabar prapliupo visais kanalais. Ir ne tik per nupirktą „Ūkininko patarėjo“ nemokamą priedą keistu pavadinimu „Apginkime demokratiją“. Pasirodo, demokratiją apginti Lietuvoje gali tiktai jis, J.Borisovas, vienas. Gal dar R.Paksas su G.Šurkumi ir V.Vinickiene bei naująja favorite R.Gajauskaite.

Pasak J.Borisovo, parama R.Paksui buvo jo geriausia investicija, iš kurios, aišku, tikėjosi labai solidžių dividendų. Pasakyta pakankamai aiškiai ir tiksliai. Tiktai tų dividendų tikėjosi ne tik J.Borisovas. Kur kas didesnių laukė (ir tebelaukia) Maskva. Nėra abejonės, jog, pasibaigus Rusijos Dūmos rinkimams, kurie oficialiai padarė V.Putiną vienvaldžiu Rusijos caru, spaudimas Lietuvai ir kitoms „artimojo užsienio“ šalims dar labiau padidės. Tuo labiau jeigu apkaltos procesas užsitęs mažiausiai porą mėnesių. Ir dar nežinia, kuo visa tai baigsis. Kad ir kaip apkalta pasibaigtų, pakankamai aišku, jog apie valdžių – Seimo, Vyriausybės ir Prezidentūros – sąveiką ilgam negali būti ir kalbos. Tad Seimo nariai privalėtų kuo greičiau apsispręsti Prezidento apkaltos procese, o ne gaišti laiką tuščiose begalinėse diskusijose. Tokių požymių, kad vadinamieji Seimo radikalai rengiasi paversti apkaltos procedūrą begaliniu tuščiažodžiavimu, yra pakankamai. Juk ne veltui atsiranda „aiškiaregių“, prognozuojančių R.Pakso išlikimą dar bent iki Velykų, ir tik iki gegužės 1-osios, t.y. įstojimo į ES datos, apkaltos klausimas esą bus išspręstas. Ir tas chaosas, ypač turint galvoje Prezidento užhipnotizuojančius žodžius, kad jis dar vadovaus devynerius metus ir tris mėnesius, gali būti lemtingas valstybei.

Matant, kokie žmonės atsidūrė Rusijos Dūmoje, išties šiurpas apima. Vien tik du generolai, buvęs SSRS sausumos kariuomenės vadas V.Varenikovas ir desantinės kariuomenės vadas G.Špakas, gerai žinomi Lietuvoje nuo kruvinosios Sausio 13-osios, ką reiškia! O tai, kad jų vienintelis tikslas – imperijos atkūrimas, jie net neslepia. Kaip, beje, ir V.Putinui labai artimas dar aršesnis imperininkas Dmitrijus Rogozinas, kurio partija „Rodina“ rinkimuose laimėjo ketvirtą vietą. Apie pastarojo radikalumą galėjo įsitikinti pats R.Paksas, kai D.Rogozinas lankėsi Lietuvoje sprendžiant Kaliningrado klausimą. Beje, Prezidentas nei tada, nei dabar nepasakė nė pusės žodžio apie šį Maskvos imperininką, reikalavusį pakeisti Lietuvos užsienio reikalų ministrą. Apie tai gyrėsi pats D.Rogozinas pareiškęs, kad buvęs Prezidento patarėjas A.Medalinskas jam pažadėjo sutvarkyti šį reikalą artimiausiu metu.
Užsitęsusi politinė krizė Lietuvoje labiausiai naudinga Maskvai. O Prezidentas, toliau kasdien gilinantis tą krizę, tikriausiai žino apie neseniai paskelbtą naują Rusijos karinę doktriną, kurioje aiškiai pasakyta, kad Rusija turi teisę įsikišti į „artimojo užsienio“ šalių reikalus, jeigu ten susidarys nevaldoma situacija. Dabar Lietuvoje kaip tik ir klostosi tokie dalykai.

O apie tokį pavojų ir net Lietuvos, kaip būsimos NATO narės, nepatikimumą prakalbo labai įtakingas Vokietijos laikraštis „Frankfurter Allgemeine Zeitung“. Šis laikraštis rašo, jog negalima atmesti galimybės, kad iš Lietuvos Prezidentūros į Maskvą galėjo „nutekėti“ labai konfidenciali NATO informacija. Beje, šis laikraštis labai skaitomas ir vertinamas Europos politikų sluoksniuose. Todėl nekreipti dėmesio į tokias publikacijas viename įtakingiausių Europos laikraščių būtų labai netoliaregiška.

Netgi premjeras A.Brazauskas, vėl pradėjęs kartoti seną melodiją, jog valstybėje ramu, jo Vyriausybė pateikė „socialiai orientuotą“ biudžetą, didėja pensijos, ir šiaip žmonių gerovė kylanti kaip ant mielių, ir tas pripažino, kad Prezidento skandalas gerokai pakenkė ir kenkia toliau Lietuvos užsienio politikai. Pasak Premjero, jau pastebimi Lietuvos diplomatinio izoliavimo požymiai. Neatvyksta aukšti užsienio svečiai, nekviečiami į kitas šalis Lietuvos aukštieji pareigūnai. Todėl A.Brazauskas vėl, tiesa, netiesiogiai, užsiminė, jog R.Paksui geriausia išeitis būtų atsistatydinimas. Deja, to daryti Prezidentas net neketina.

R.Pakso pasamdyta advokatų kontora jau paskelbė, kad A.Sakalo vadovaujamos komisijos išvados dėl Prezidento pažeidžiamumo ir grėsmės nacionaliniam saugumui yra niekam tikusios. Štai ir viskas. Bet Seimo komisijos pirmininkas A.Sakalas nė kiek nesistebėjo advokatų kontoros išvadomis. Pasak jo, kitaip ir būti negalėjo, nes R.Paksas mokėjo pinigus už tai, kad advokatai parašytų taip, kaip reikia jam.

Pavojus valstybei nė kiek nesumažėjo. Dargi atvirkščiai. Tą parodė ir Prezidento susitikimas su naujuoju Lietuvos gelbėtoju V.Uspaskich. Teigiama, kad V.Uspaskich perėjo į R.Pakso pusę. Nieko panašaus. Įvyko tai, ką galima buvo nujausti jau anksčiau. Taip vykdomas antrasis „Strekoza“ plano variantas. Vietoje J.Borisovo – V.Uspaskich. O gal ir visa trijulė kartu. Juk buvęs DOSAAF pirmininkas R.Paksas be „didžiojo brolio“ negali žengti nė žingsnio. Jau sudarytas ir atkirčio „sąmokslininkams“ planas, suderintas su V.Uspaskich. Bus viešai paskelbta kompromituojanti medžiaga apie Seimo ir Vyriausybės narius. Ta medžiaga bus paskelbiama ne iš karto, bet palaipsniui, bandant šantažuoti atskirus Seimo narius, kad jie nebalsuotų už R.Pakso apkaltą. Viskas vyksta pagal Maskvoje parengtą planą. Šis R.Pakso ir V.Uspaskich darinys gana dėsningas. Jie abu vykdo antivakarietišką politiką, o jų orientacija aiškiai prorusiška. Tai juos labiausiai ir vienija.

Ir dar vienas įrodymas, kad esant dabartiniam Prezidentui integracija į NATO darosi labai problemiška. Tas matosi akivaizdžiai, esant gana dviprasmiškai krašto apsaugos ministro pozicijai. O Prezidentas, apsikasęs savo bunkeryje, nusprendė pasitikėti tik apsukriais „naujaisiais rusais“, sugebėjusiais užvaldyti (ne be Maskvos pagalbos) „greito prasukimo“ kapitalą. Tad valdydami tą kapitalą V.Uspaskich ir J.Borisovas nori valdyti ir politiškai. Be to, tokio pobūdžio kapitalas visada yra palankiausia dirva ryšiams su mafija. Jeigu R.Paksas su V.Uspaskich iš tiesų paskelbs „kompromatą“ apie aukščiausius valdžios pareigūnus, gali kilti dar didesnis skandalas. Juk, paskelbus informaciją apie korupciją valdžioje ir pačioje aukščiausioje, kuri, pasak V.Uspaskich, klesti per visus trylika nepriklausomybės metų, ji neišvengiamai palies ir Premjerą. Ir to „kompromato“ bus pakankamai. Gal todėl Premjeras vos ne kasdien keičia savo poziciją prezidentinio skandalo atžvilgiu. Kai kurie apžvalgininkai teigia, jog jau penktas nuo skandalo pradžios Prezidento ir Premjero susitikimas vyko ne šiaip sau. O R.Paksui mažiausiai rūpi, ką pasakys Premjeras, dalyvaudamas Europos Sąjungos viršūnių susitikime. Prezidentui labiausiai rūpi jo rengiamas kontrpuolimas. Todėl R.Paksas vėl atsisakė priimti Premjero pasiūlymą atsistatydinti. Galima manyti, kad R.Paksas priminė A.Brazauskui apie jo asmeninius nuopelnus korupcijoje, tad gali atsitikti taip, kad Premjeras, grįžęs iš Briuselio, vėl pakeis plokštelę ir gali duoti komandą savo partiečiams Seime paversti apkaltos procesą eiliniu politiniu farsu. Tuo labiau kad ir J.Borisovas atvirai grasina paskelbti „stulbinančią“ kompromituojančią informaciją apie Seimo Pirmininką. Tokios politinės manipuliacijos turi vieną tikslą, kuriam įžiūrėti nereikia jokio didinamojo stiklo. Tai yra, Rusijai nepavykus uždrausti Lietuvos pakvietimo į NATO, tą bandoma padaryti kitais būdais. Pirmiausia per savo statytinius sukompromituoti visą Lietuvos valdžią.

Tad guostis tuo, kad jau kitais metais Lietuva taps NATO nare ir jos saugumas nebus toks pažeidžiamas, nevertėtų. Juk dar ne visos valstybės ratifikavo dokumentus dėl Lietuvos pakvietimo į Aljansą. O po šio skandalo, kai valstybės vadovas, atsakingas už užsienio politiką, beveik atvirai dreifuoja Maskvos link, kai kurių NATO šalių parlamentai gali ir apsigalvoti.

Neatsitiktinai vėl atkuto ir NATO priešininkai Lietuvoje. Štai Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas R.Pavilionis apkaltino LRT žurnalistus, konkrečiai R.Miliūtę ir A.Siaurusevičių, kad tie pateikė vienpusišką informaciją bei komentarus ne tik dėl politinio skandalo, bet ir dėl narystės NATO. Esą LRT žinių ir kitos informacinės laidos kursto nesantaiką visuomenėje. Matyt, R.Pavilioniui labai nepatiko R.Miliūtės skaitytos „Al Max“ specialistų A.Zatonskajos ir A.Potnino parašytos knygos apie R.Paksą ištraukos. Iš jų matyti, kad išgirtieji specialistai neparašė nieko naujo, o tik perrašė savo knygą iš sovietinio šedevro „Iljičiaus vaikystė“. Sutampa beveik žodis žodin. Negi R.Pavilionis nežino ir nemato, kas gi iš tiesų kursto nesantaiką? Kas važinėja po Lietuvos miestus ir miestelius, kas grubiai pažeidžia Prezidento pareigybes bei Konstituciją, jau prieš pusę metų, kaip buvo ir prieš praėjusius Prezidento rinkimus, taip ir dabar rengdamasis neeiliniams (po apkaltos įvykdymo) Prezidento rinkimams ir pavertęs Prezidentūrą savo Liberalų demokratų partijos štabu. Į tai dėmesį atkreipia ne „sąmokslininkas“ Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius, o vienas valdančiosios Socialdemokratų partijos lyderių, Seimo vicepirmininkas Vytenis Andriukaitis. Jo žodžiais tariant, nuo savo kadencijos pradžios Prezidentas nevedė jokio dialogo su Seimu bei politinėmis partijomis, išskyrus jo įkurtą Liberalų demokratų partiją.

Dar daugiau, Prezidentas, nepaisydamas Seimo raginimų bent jau kol kas nekviesti „ant kilimo“ specialiųjų tarnybų vadovų ir nedaryti jiems spaudimo, demonstratyviai vėl pakvietė Valstybės saugumo departamento vadovą Mečį Laurinkų, generalinį prokurorą Antaną Klimavičių ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus pavaduotoją Žimantą Pacevičių. Negi tokie akibrokštai prisideda prie visuomenės konsolidacijos? Tokiu būdu R.Paksas demonstruoja Seimo, kaip aukščiausios valstybės institucijos, ignoravimą, bei visišką nesiskaitymą su juo.

Netgi apkaltos procesui žlugus ir Prezidentui likus savo poste, apie jokius normalius Seimo ir Prezidento santykius negali būti ir kalbos. Anot politologų, tokiu atveju susidarys politinio pato situacija. Ir tokia situacija gali susidaryti net Prezidentui atsistatydinus pačiam. Juk sunku įsivaizduoti, kad R.Paksas nekeltų savo kandidatūros priešlaikiniuose Prezidento rinkimuose. Tam Prezidentas jau dabar rengiasi, stengdamasis įrodyti visuomenei, ypač politiškai neišprususiai jos daliai, kad tik jo dėka atskleistos kontrabandos bylos, žemės sklypų dalybų skandalai, „Mažeikių naftos“ privatizavimo peripetijos ir t.t. Aišku, savo geradarystes jis pristato ir vos ne kasdienėse savo kelionėse po Lietuvos provinciją.

Tad kokia gi išeitis? Kaip teigia buvęs Seimo narys Vytautas Čepas, išeitys yra dvi. Pirma, rasti vieną rimtą kandidatą, kuris galėtų išeiti į antrą rinkimų ratą ir laimėti. Antra, visoms partijoms susitarti ir prieš R.Paksą iškelti vieną kandidatą. Beje, taip siūlo ir Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius, paraginęs visas rimtas partijas susitarti dėl vieno bendro kandidato. Šis A.Kubiliaus pasiūlymas jau susilaukė neigiamo kai kurių politikų įvertinimo. Konkrečiai, iš Seimo vicepirmininko V.Andriukaičio, pareiškusio, jog konservatoriai neturi savo stipraus kandidato. Tačiau konservatoriai to savo kandidato ir nesiūlo, o pabrėžia, jog bendras kandidatas būtų nepartinis. Aišku, tokios reakcijos ir galima buvo tikėtis, žinant mūsų politikų ambicijas ir besiliejantį per kraštus pasipūtimą.

O tai, kad šį prezidentinį skandalą stengiamasi užtęsti, rodo Valstiečių ir Naujosios demokratijos lyderės K.Prunskienės raginimas pradėti dialogą su Prezidentu ir neforsuoti apkaltos proceso, palaukiant teisinio tyrimo išvadų. Kalbant apie tą peršamą dialogą, pirmiausia nevertėtų pamiršti, kad Prezidentas kiekvieną dieną demonstruoja, jog toks dalykas kaip dialogas jam visiškai svetimas. Mėgstamiausias jo dialogas – jo paties monologas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija