Atnaujintas 2003 m. gruodžio 12 d.
Nr.95
(1199)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Pavojingi Kremliaus planai

Po to, kai mitinguotojų minios, privertusios atstatydinti prezidentą E.Ševardnadzę, paliko Gruzijos sostinės Tbilisio gatves bei aikštes, iš šalies žiūrint atrodo, jog padėtis joje stabilizavosi ir tolesni naujosios valdžios veiksmai yra prognozuojami. Deja, taip atrodo tik iš pirmo žvilgsnio. Gruzijos reikalai dabar sprendžiami ne Tbilisio, o Kremliaus kabinetuose. Sprendžiant iš informacinių agentūrų ir Rusijos spaudos pranešimų, svarstomi keli variantai, kas turi būti Gruzijos prezidentu. Gal ne per šiuos rinkimus, kuriuose visas galimybes laimėti turi Maskvos ypač nemėgstamas Michailas Saakašvilis. Kremliaus strategai numato tokį variantą, bet pranašauja, kad jis prezidento poste išsilaikys ne ilgiau kaip metus. Pasak gana įtakingų Rusijos politologų, kurie yra dažni svečiai Kremliuje, Maskvai būtų gana priimtina Gruzijos parlamento pirmininkė Nino Burdžanadzė, kuri, esą puikiai žinodama, kad M.Saakašvilis ilgai neišsilaikys, ir taps ne visos Gruzijos, o tik Tbilisio prezidente, kaip, beje, ir E.Ševardnadzė. Tokia įvykių eiga visiškai galima, nes Maskvoje jau parengtas ir skubiai vykdomas Gruzijos suskaldymo planas. Trijų Gruzijos provincijų – Abchazijos, Adžarijos ir Pietų Osetijos – lyderiai, visi jie Maskvos statytiniai, jau artimiausiomis dienomis pasirašys Kremliaus strategų parengtą planą, pavadintą „Bendrų interesų sutartis“. Ši sutartis reiškia ne ką kitą, o Gruzijos suskaldymo įteisinimą.

Maskva turi dar vieną kandidatą į Gruzijos prezidentus, kuris, anot Rusijos spaudos, būtų pats geriausias. Tai buvęs Gruzijos KGB šefas Igoris Giorgadzė, kurį net E.Ševardnadzė ketino pasodinti už grotų. Deja, I,Giorgadzė spėjo pasprukti į Maskvą ir dabar jau šešerius metus gyvena vienoje Pamaskvės viloje, akylai saugomas Rusijos valdžios paskirtų sargybinių. Maskva siekia užregistruoti I.Giorgadzę kandidatu į Gruzijos prezidentus, o jam išrinkti pasitelkti juodąsias technologijas, kaip buvo padaryta Lietuvoje. Parašai I.Giorgadzės kandidatūrai palaikyti surinkti. Pasirašiusiųjų dvigubai daugiau negu reikia. O jeigu Gruzijos centrinė rinkimų komisija neužregistruotų buvusio KGB šefo kandidatūros, bus sukeltas didžiulis triukšmas, teigiant, kad naujoji Gruzijos valdžia nesilaiko demokratijos normų.

Teigiama, kad Maskva dar šių metų pavasarį puikiai žinojo, jog E.Ševardnadzės dienos suskaičiuotos. Anot vieno prezidento V.Putino administracijos pareigūno, nenorėjusio skelbti savo pavardės, buvo planuota, jog E.Ševardnadzę pakeis N.Burdžanadzė, su kuria visada galima susitarti.

Tuo tarpu Gruzijos variantas netrukus gali pasikartoti ir kitose NVS šalyse. Pirmiausia Ukrainoje, kur populiarus provakarietiškas opozicijos lyderis V.Juščenko rengiasi išstumti dabartinį prezidentą L.Kučmą, kuris irgi Maskvai visiškai priimtinas, ko nepasakysi apie V.Juščenko. Aišku, L.Kučma be kovos nepasiduos. Jis jau pateikė pasiūlymą, kad būsimuosiuose prezidento rinkimuose valstybės vadovą rinktų Aukščiausioji Rada, o ne visuotinis balsavimas.

Panaši padėtis klostosi ir Kirgizijoje, kur prieš prezidentą Askarą Akajevą susivienijo visos opozicinės jėgos ir net anksčiau jį palaikę politikai. Pagrindinė tokio nepasitenkinimo priežastis - prezidento A.Akajevo dekretas, paskelbęs rusų kalbą antrąja valstybine kalba.

Ėmė braškėti ir Moldovos prezidento bei buvusio kompartijos vadovo V.Voronino kėdė. Tokių emocinių protesto demonstracijų Moldovos sostinė jau seniai nematė. Opozicija ypač pasipiktino, kai V.Voroninas rengėsi (dalyvaujant ir Rusijos prezidentui V.Putinui) pasirašyti federalinę sutartį su vadinamąja Padniestrės respublika, kurios niekas, išskyrus Maskvą, nepripažįsta. Tiesa, ir Maskva oficialiai nepripažįsta Padniestrės „nepriklausomybės“, tačiau visokiais būdais ją remia. Be to, Padniestrėje yra stambi Rusijos karinė bazė. Kremlius kaltina V.Voroniną „silpnadvasiškumu“. Esą Moldovos prezidentas, nors ir būdamas nuolankiu Rusijos šalininku, išsigando Europos Sąjungos. Europos Taryba iš tiesų pareiškė didelį susirūpinimą dėl tos Maskvoje sugalvotos federacijos.

Taigi planuodama, kaip pažaboti Gruzija, Rusija greitai gali susidurti su panašiomis problemomis ir kitose NVS šalyse.

Petras KATINAS

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija