Atnaujintas 2003 m. gruodžio 17 d.
Nr.96
(1200)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Pagerbti kultūrininkai

JAV lietuvių bendruomenės Kultūros tarybos 21-oji Premijų šventė

JAV LB Kultūros tarybos pirmininkė
Marija Remienė (pirmoji iš kairės)
su apdovanotaisiais

Lietuvoje kultūra visada užėmė svarbią vietą. Ne mažiau svarbi kultūra ir išeivijoje. Tėvų bei protėvių išpuoselėtos ir sukurtos dvasinės vertybės vienija tautos kultūrą. Išeivija suprato, kad tautinė kultūra būtina visuotiniam lietuvio kūrimui.

JAV lietuvių bendruomenės Kultūros taryba rūpinasi tautinės kultūros skleidimu lietuviui ir jo gyvenamo krašto visuomenei. Plečiant kultūrinius mainus su Lietuva, nepamirštinas ir savųjų talentų išeivijoje ugdymas. Svetimas kraštas nepajėgė susilpninti mūsų kūrėjų meilės tautai bei papročiams. Amerikoje didelė atsakomybė tenka JAV lietuvių bendruomenei (LB), kuri paveda tą darbą Kultūros tarybai. Kūrybinius laimėjimus įvertina, kultūrinius renginius rengia ir aktyvų kontaktą su Lietuva palaiko JAV LB Kultūros taryba.

Lietuvoje kūrybinius darbuotojus už jų nuopelnus valstybei pažymi valstybinėmis premijomis, o išeivijoje Lietuvių bendruomenes Kultūros taryba pagerbia iškilius kultūros darbuotojus surengdama Premijų šventę, įvertina lietuvius kūrėjus ir jiems skiria premijas. Premijų mecenatas yra Lietuvių fondas. Suprantama, šios premijos nėra atlyginimas, o tik padėka ir ženklas to gėrio, kuris spindi kūrėjų darbuose.

Tradicija tapusi kultūrininkų pagerbimo Premijų šventė, įvykusi lapkričio 15 dieną Pasaulio lietuvių centre Lemonte (Čikagos priemiestyje), buvo jau 21-oji. Per visas Premijų šventes LB Kultūros taryba yra pagerbusi nemažai kultūrininkų: muzikų, teatro darbuotojų, aktorių, dailininkų, žurnalistų, lietuviškų radijo laidų darbuotojų, ansamblių, o pastaraisiais metais pagerbiamos ir tautinių šokių mokytojos. Tai kultūrininkai, kurie savo darbais turtina lietuviškos išeivijos kultūrinį palikimą bei yra lietuvybės ambasadoriai svetimame krašte.

Šiais metais muzikos vertinimo komisija premijavo kompozitorę Giedrą Gudauskienę iš Los Andželo už jos didelį muzikinį kraitį. Kompozitorės sukurtas muzikos kompozicijas atlieka ne tik išeivijos dainininkai bei muzikai, bet ir Lietuvos atlikėjai.

Teatro premija atiteko aktorei, režisierei ir veikalų autorei Julijai Dantienei iš Filadelfijos už jos ilgametę veiklą.

Žurnalisto premijai komisija nominavo žurnalistą Edvardą Šulaitį iš Cicero (Čikagos priemiestis) už straipsnius, reportažus ir pokalbius išeivijos ir Lietuvos spaudoje.

Radijo premiją komisija paskyrė Hartfordo „Tėvynes garsų“ programos vadovui Alfonsui Dzikui, kuris 40 metų rengia lietuviškas radijo programas.

Dailės laureatu buvo išrinktas keramikas Rimas Visgirda iš Čampeino. Jo kūryba pasižymi unikalios formos ir keistų piešinių sinteze. Jis dalyvauja lietuvių ir amerikiečių meno parodose, rengia ir savo individualias parodas.

Tautinių šokių institutas šį kartą premiją paskyrė tautinių šokių mokytojai Jadvygai Reginienei iš Ročesterio. Ji yra „Lazdyno“ tautinių šokių grupės ilgametė vadovė ir tikra Lietuvos ambasadorė negausioje LB Ročesterio apylinkėje. Jos vadovaujama tautinių šokių grupė dalyvauja ne tik lietuvių, bet ir amerikiečių įvairiuose festivaliuose bei šventėse. Yra gavusi apdovanojimų.

Iškilmių pabaigoje, vakaro organizatoriai pateikė didžiulę meno dovaną tiek laureatams, tiek ir susirinkusiems svečiams: pianistas Aidas Puodžiukas ir smuikininkas Dainius Puodžiukas atliko virtuoziškos muzikos kūrinius. Abu broliai, gimę Vilniuje, yra daugelio konkursų laureatai, šiuo metu gyvena Bostone ir toliau tęsia savo studijas. Po iškilmių visiems buvo suruoštos vaišės.

Marija REMIENĖ,

JAV LB Kultūros tarybos pirmininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija