Atnaujintas 2003 m. gruodžio 17 d.
Nr.96
(1200)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Rasti arkivyskupo laiškų autografai

Danutė LABANAUSKIENĖ

Arkivyskupo Mečislovo Reinio
ganytojiškų laiškų rankraščiai


Lapkričio 8 dieną minėjome Vilniaus arkivyskupo Mečislovo Reinio (1884-1953) penkiasdešimtąsias mirties metines.

Dar šią vasarą arkiv. M.Reinys buvo prisimintas Utenos apskrities Daugailių bažnyčioje, kurioje 1907 metais jis buvo įšventintas kunigu ir kurios šventoriuje yra supiltas jo simbolinis kapas. Rudenį Užpaliuose vyko jam skirta konferencija. Apie tuos įvykius galime plačiau pasiskaityti šių renginių dalyvės bei pranešėjos istorikės dr. Aldonos Vasiliauskienės straipsnyje „Jo gyvenimas buvo kupinas pasiaukojimo“ („XXI amžius“, 2003 11 07, Nr.85).

Netrukus, 2004-ųjų vasario 5 d., minėsime 120-ąsias M.Reinio gimimo sukaktuves.

Ne visos žinios apie garsųjį arkivyskupą yra surinktos. Todėl kiekviena nauja jų kruopelytė padės geriau pažinti jo darbus, suvokti jo asmenybę.


Nenugalėtieji - autografuotų spaudinių parodoje

Parodos autoriai (iš kairės):
prof. Stanislovas Sajauskas
ir Justinas Sajauskas

Kauno apskrities viešosios bibliotekos patalpose (Radastų g.2) gruodžio 4 dieną miesto ir rajonų inteligentus, spaudos darbuotojus, rezistencijos kovotojus sukvietė brolių Stanislovo ir Justino Sajauskų ilgai ir kruopščiai rengta autografuotų spaudinių paroda „Nenugalėtieji“. Tuo pačiu parengtas ir išleistas spaudinių katalogas. Lietuvai 1941 m. birželio 14 -oji - skausmingiausia diena. Tai lietuvių tautos genocido pradžia, ypač žiauriai palietusi komunistų labiausiai nekenčiamą visuomenės dalį, skelbiančią Tikėjimo, Gėrio ir Tiesos pergalę - dvasininkus. Lietuvos Bažnyčios negailestingas persekiojimas buvo komunistinės Rusijos išbandytas būdas, kaip nutautinti ir pavergti kraštus, buvusias valstybes. Autografų paroda skiriama paskutinės tremties datai atminti, o taip pat siekiant išsaugoti visų Kristaus karių atminimą, įvairiais būdais kovojusių už Bažnyčios ir tikėjimo laisvę. Raštas, laiškas, atvirlaiškis, fotografija ar knyga su dovanojimo įrašu - visa tai istoriniai paliudijimai apie Žmogų, jo veiklą ir epochą.


Svarbiau bent vieną žiburį įžiebti,
negu visą naktį keikti tamsą

Renginiai, skirti Spaudos atgavimo šimtmečiui, jau prasidėjo

Jis knygą atnešė tamsoj

Ir žadino į šviesą,

Tikėjo, Lietuva atgims

Su meile kalbai, laisvei, šviesai.

Tai Povilo Kulvinsko, poeto iš Anykščių, eilėraščio „Lietuvos knygnešiui“ fragmentas.

Knygnešystė – viena unikaliausių lietuvių tautos istorinių vertybių, liudijanti, kad šioje žemėje visada buvo žmonių, kuriems visada reikėjo šviesos ir dvasios tobulėjimo, ir buvo žmonių, nešančių prometėjišką ugnį savo tautai. Artėjant lietuviškos spaudos atgavimo šimtmečiui ši unikali tautos vertybė tikriausiai suspindės visomis vaivorykštės spalvomis, rašytojų, mokslininkų, skaitytojų mintimis apie knygą ir jos vaidmenį tautos ir asmens dvasios tobulėjimui, bus paskelbta daug vertingos medžiagos Lietuvos knygnešystės istorijai.


Auklėjamoji informacija

Vytautas Stanislovas Drunga–Vytautas Rauba

Kalbant apie auklėjimą, pirmiausia reikia išsiaiškinti, kas yra auklėjimas. Tai yra visuomenės pripažintų moralinių normų ir gerų papročių įdiegimas. Jei rūpinsimės tik ideologijos formavimu, o moralę formuoti paliksime gatvei, kaip yra dabar ir buvo visais ankstesniais laikais, tai iš tokio auklėjimo galima laukti tik apgailėtinų rezultatų. Auklėjimo problema labai sena.

Šiais laikais per mažai galvojama apie auklėjimo svarbą. Ar ne paradoksas, kad nei šeima, nei mokykla, kurioms pirmiausia turi rūpėti auklėjimas, dažnai net nežino, kas iš esmės yra auklėjimas. O nesuinteresuota auklėjimu gatvė yra auklėjimo pagrindas, tik gaila, kad vadinamasis gatvės auklėjimas yra neigiamo pobūdžio. Bet reikia pripažinti – jis yra efektyvus. Gatvės vaikų vadai patys blogai išauklėti, todėl ir savo jaunuosius draugus moko blogo. Iš tikrųjų reikia susimąstyti ir dar kartą paklausti, kas gi yra auklėjimas? Tai yra informacija. Tik reikėtų šį teiginį patikslinti – nepavėluota informacija.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija