Atnaujintas 2003 m. gruodžio 19 d.
Nr.97
(1201)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dėl Seimo laikinosios tyrimo komisijos
AB „Mažeikių nafta“ privatizavimo
aplinkybėms ištirti veiklos

Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkui Artūrui Paulauskui

Tėvynės sąjungos – konservatorių frakcijai susirūpinimą kelia Seimo laikinosios komisijos AB „Mažeikių nafta” privatizavimo aplinkybėms ištirti neveiklumas. Ištisus metus komisija apskritai nebuvo susirinkusi ir tik, Prezidento krizės akivaizdoje vėl iškilus „Mažeikių naftos” klausimui, buvo atkreiptas dėmesys ir į V. Greičiūno vadovaujamos komisijos darbą.

Prezidento krizė atskleidė, jog Rusijos struktūros atkakliai, negailėdamos jėgų ir pinigų, siekia daryti įtaką Lietuvos ekonominiam bei politiniam gyvenimui, bando valdyti visuomenės nuotaikas ir apsisprendimus. Jeigu prezidentui R.Paksui, kaip paaiškėjo, turi didelės įtakos rusiški pinigai, tai būtina atvirai ir aiškiai atsakyti į klausimą, kiek „Lukoil”, t.y. tie patys rusiški pinigai, jam turėjo įtakos 1999 metais, vedant derybas su amerikiečiais?

Tuo tarpu laikinoji tyrimo komisija AB „Mažeikių nafta” privatizavimo aplinkybėms ištirti vienos svarbiausių aplinkybių „Mažeikių naftos” istorijoje - Rusijos faktoriaus – net nesirengia tirti. Dar daugiau, komisijoje nebuvo nė vieno išsamaus klausymo, nebuvo pakviesti nei ekspertai, nei politikai ar pareigūnai, susiję su „Mažeikių naftos” privatizavimu, o komisijos pirmininkas V. Greičiūnas iki šiol nepasirūpino leidimu susipažinti su įslaptintais dokumentais. Atrodo, kad komisija nėra nusiteikusi svarstyti ir klausimo, kokia žala Lietuvai būtų padaryta, jei sutartis su amerikiečiais 1999 metais nebūtų pasirašyta. Ekspertų skaičiavimais, iki 1999 metų pabaigos, įmonei išlikus tuo pačiu statusu, valstybei iš biudžeto būtų reikėję padengti 250 mln. litų, 2000 metais – 550 mln. litų paskolų.

Kyla rimtų abejonių, ar komisija jau yra ištyrusi ir pačios komisijos apsibrėžtus uždavinius, nors jau siūloma rengti skubotas išvadas ir komisijos darbą baigti nesurengus nė vieno viešo posėdžio. Komisijos pirmininkas viešuose debatuose nuolat teigia, jog sutartis buvo pražūtinga, tačiau vengia ištirti ir atsakyti į klausimą, kodėl iš esmės pagal tą pačią sutartį veikianti įmonė 2000-2001 metais patyrė nuostolių, 2002-2003 metais dirbo pelningai. Kodėl įmonės akcijų vertė, palyginti su 1999-aisiais, pakilo dvigubai?

Nesulaukdama atsakymų į šiuos ir kitus klausimus bei matydama, jog „Mažeikių naftos” klausimas vėl gali tapti politinių manipuliacijų objektu,Tėvynės sąjungos frakcija kreipiasi į Jus, pone Pirmininke, ir prašo užtikrinti, kad Laikinosios tyrimo komisijos AB „Mažeikių nafta” privatizavimo aplinkybėms ištirti tyrimas būtų visapusiškas ir iš esmės, o komisijos darbas viešas.

Siūlome, kad komisijos posėdžiai, pareigūnų, politikų apklausos ar klausymai, atsižvelgiant į didžiulį visuomenės interesą, būtų transliuojami per TV ir radiją.

Esame įsitikinę, kad tik maksimalus viešumas padės siekti tiesos ir išvengti jau keletą metų trunkančių pavojingų manipuliacijų vis ta pačia „Mažeikių naftos” tema.

Pridedame Jums, pone Pirmininke, didžiausios Europos Parlamente politinės grupės Liaudies partijos rezoliuciją, kurioje išreiškiamas susirūpinimas dėl „Mažeikių naftos” klausimų politizavimo ir galimo panaudojimo artėjančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

Andrius Kubilius,

Tėvynės sąjungos – konservatorių
frakcijos seniūnas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija