Atnaujintas 2003 m. gruodžio 19 d.
Nr.97
(1201)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vietoje Kalėdų laukimo – sodybų pelenai

Skaudžiai gyvi 1944 metų kalėdinio laikotarpio prisiminimai. Mūsų šeimai, kaip ir daugeliui Lietuvos šeimų, Kalėdos buvo skausmo ir netekčių dienos. Ne Betliejaus žvaigždė švietė padangėje, bet gaisrų pašvaistės. Ne Kalėdų senelis vežiojo dovanas, bet NKVD kariuomenė su vietiniais „gynėjais“ vežė ir miestų bei miestelių aikštėse guldė pusnuogius jaunuolius, bandžiusius apginti Lietuvos laisvę. Vietoje Kūčių šventės vakarienės – smilkstantys sodybų pelenai, vietoje kalėdinių dovanų – tėvų, brolių, sūnų netektys…

Tų metų gruodžio 22-ąją buvo sudegintos Ariogalos valsčiaus Grajauskų kaimo šešios sodybos, tarp jų ir mano tėvų.

Tėvas Kazimieras Žungaila buvo kaimo seniūnas Nepriklausomos Lietuvos ir vokiečių okupacijos laikotarpiu. Tokius reikėjo likviduoti. Neturėdami jokių duomenų apie tėvo „nusikalstamą“ veiklą, pasinaudojo partizanų likvidavimo akcija – sudegino namus, tėvą areštavo. Per tris mėnesius sukurpė tėvynės išdaviko bylą (be jokių įrodymų), remdamiesi dviejų tariamų liudytojų parodymais (kurie net teisme nedalyvavo). Nuteisiamas 20-iai metų lagerio. Dar keturis mėnesius badu marinamas Kauno kalėjime. Liepos 30 dieną visiškai išsekęs, mirštantis dar išvežamas „darbams“ į lagerį. Bet, vos pervažiavus Lietuvos sieną, tą pačią dieną vienoje Baltarusijos geležinkelio stotelėje jo lavonas iškeliamas iš traukinio „dlia pogrebenija“ - taip užrašyta mirties liudijime, esančiame byloje. Kur? Jokios žinios negauname.

Įdomiausia tai, kad po dvejų metų, būtent 1957-ųjų balandį, LSSR liaudies teismo pirmininkui atsiunčiamas LSSR prokuroro raštas, kuriuo bausmė, nesant įrodymų, sumažinama dešimt metų, t.y. baudžiamasis straipsnis iš 58-1a keičiamas į 58-3. Ir tik dar po metų, 1958-ųjų balandį, LSSR vidaus reikalų ministerijos raštas, kad K.Žungaila miręs 1945 m. liepos 30 d. Taip bado mirtis be sovietinės teisinės sistemos pastangų ir operatyvumo tėvui bausmę „sumažino“ visais 20 metų.

Julija ŽUNGAILAITĖ-AJAUSKIENĖ

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija