Atnaujintas 2003 m. gruodžio 24 d.
Nr.98
(1202)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Prakartėlės įsikūrė kluone

Bronius VERTELKA

Rengiant prakartėlių parodą kluone plušėjo
Rokiškio krašto muziejaus darbuotojai
( iš kairės): stalius Valentinas Klišys,
Dailės skyriaus vedėja Marijona Mieliauskienė,
muziejininkė Dalia Kiukienė ir ūkio dalies vedėjas
Valentinas Skeirys

Alytiškių Laimio Kaziukonio ir Sauliaus Lampicko
išdrožtos prakartėlės
Autoriaus nuotraukos

Kupiškio rajono Skapiškio vidurinės mokyklos
moksleivio Kęstučio Damašo darbas

Anelės Araminienės
iš Utenos rajono Gudeniškių kaimo kūryba

Rokiškyje vyksta šeštoji tarptautinė prakartėlių paroda. Jai pristatyta apie 60 darbų. Paroda šį kartą surengta ne Rokiškio krašto muziejuje, bet šalia jo stovinčiame kluone.

 

Statinį restauravo parodų mecenato lėšomis

Praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio pabaigoje tuometis muziejaus direktorius Stanislovas Daunys nusprendė įkurti liaudies buities sektorių, kuris turėjo atitikti muziejaus po atviru dangumi dvasią. Buvo sumanyta atkurti lietuvio vidutinioko ūkininko sodybą. Imta vežti senove dvelkiančius pastatus.

Stovinčio kluono restauravimas buvo baigtas užpernai. Jis atliktas italų verslininko, dailininko ir prakartėlių parodų mecenato Andželo Frozijaus lėšomis.

Buvo perdengtas šiaudų stogas, sutvarkytos rąstų sienos. Rengiantis prakartėlių parodai, A. Frozijus įtikinamai kalbėjo: „Jėzus Kristus gimė šaltyje ir varge“. Todėl buvo nuspręsta renginį perkelti iš muziejaus į suremontuotą kluoną.

Žavingai atrodo kluono vidus

Įžengus į kluoną šiaudų stogu, per jo vidurį – tamsa, o šonuose spindi šviesos. Po kojomis šiugžda labai smulki skalda. Netrukus čia pamatai įspūdingą Prano Dužinsko kūrybą. Telšiškis jau buvo išgirtas Rokiškyje, liaudies meistrų darbų parodoje Lionginui Šepkai atminti. Žemaitis buvo minimas kaip puikiai įvaldęs medžio drožimo techniką, sugebantis modeliuoti žmonių veidus, atkurti jų išraiškas. P. Dužinskas parodai pateikė daug iš medžio drožtų figūrų. Įsimenantis tarsi gyvas jo kupranugaris, žengiantis per smėlio kalvas. Nuotaikingas vienuoliktoko Laimio Kaziukonio iš Alytaus darbas. Vertinga Kupiškio rajono Skapiškio vidurinės mokyklos moksleivio Kęstučio Damašo ir Utenos rajono Gudeniškių kaimo gyventojos Anelės Araminienės kūryba. Gražiai atrodo alytiškio Sauliaus Lampicko prakartėlė. Pasvaliečiams atstovauja Vytautas Jackūnas su savo sūnumi Roku. Abu jie pateikė po dirbinį. Daugiausia prakartėlių padaryta iš molio ir iš medžio. Viena uteniškė moksleivė jos gamybai sumaniai panaudojo liną.

Geriausios lieka muziejuje

Pirmoji prakartėlių paroda Rokiškyje buvo surengta 1998 metais. Joje dalyvavo tik šio rajono vaikai. Antrojoje prakartėlių parodoje buvo pateikti jau dvylikos šalies rajonų medžio meistrų darbai. Pirmoji Europos Parlamento premija buvo įteikta rokiškėnui Venecijui Jočiui. Dvejus metus parodoje yra dalyvavę latviai. Jų darbai buvo ne erdvinės kompozicijos, bet piešiniai. Taip jie įsivaizdavo prakartėles. 2000 metais, vykstant parodai „Krikščionybė Lietuvos mene“ Vilniaus taikomosios dailės muziejuje, jai buvo atrinkta apie penkiolika darbų iš prakartėlių kolekcijos. Visi jie buvo puikiai įvertinti. Parodą aplankė kardinolas Audrys Juozas Bačkis bei kiti Lietuvos Bažnyčios hierarchai. Vilniaus arkivyskupijos kurija išleido atviruką, kuriame buvo pavaizduota alytiškio Sauliaus Lampicko prakartėlė. Dabar ji saugoma muziejuje.

Nuo pirmosios prakartėlių parodos dirbiniai yra kaupiami muziejuje. Dabar jų turi apie 40. Meistrų gabumus įvertinus piniginėmis premijomis, dauguma jų savo darbus geranoriškai palieka Rokiškyje. Puiki panevėžiečio Arvydo Petrulio, rokiškėno V.Jočio, iš Rokiškio krašto kilusio, bet Vilniuje gyvenančio Jono Bugailiškio bei kitų prakartėlės.

Lietuvių dirbiniais susižavėjo čekas

Parodoje galima išvysti čeko Jaroslavo Buncko prakartėlę. Medžio meistrą iš Čekijos sudomino lietuvių drožėjų iš medžio kūryba. Iš jų svetimšalis mokėsi šio amato, po kelis mėnesius gyvendamas Lietuvoje. Sužinojęs apie Rokiškyje rengiamą prakartėlių parodą, nusprendė joje pats dalyvauti. Dirbinį drožė savo namuose.

Pačios geriausios eksponuojamos prakartėlės šiemet bus nupirktos ir padovanotos muziejui. Tokiam reikalui italas A. Frozijus skyrė 20 tūkstančių litų- pirmą kartą tiek daug lėšų. Per Tris Karalius komisija, dalyvaujant parodos mecenatui, įvertins parodai pateiktus kūrinius.

Iškylavo prie jūros

Šiųmetė paroda išsiskiria tuo, kad dalyvauti joje išreiškė norą ne tik atskiri žmonės, bet ir klasės, kolektyvai, draugų būreliai ar šeimos. Edvinas Deksnys iš Rokiškio prakartėlę darė kartu su savo mama. Jo sesutė pagamino kitą.

Vieni paskutiniųjų savo dirbinius į parodą pristatė Rokiškio kūrybos ir darbo centro moksleiviai. Jų dailės mokytojas Arūnas Augutis džiaugėsi, jog jaunuoliai mielai įsitraukia į kūrybinę veiklą. Ne viena jaunųjų rokiškėnų prakartėlė saugoma muziejuje. Pernai už vieną jų gavo 800 litų. Šios sumos beveik pakako, kad grupelė moksleivių tris dienas galėtų ilsėtis prie jūros. Jie ne tik iškylavo Karklėje, bet ir piešė jūrą.

Dabar jaunieji rokiškėnai eksponuoja dvi savo prakartėles. Viena jų pagaminta iš medžio, kita – keraminė. Prie prakartėlių triūsė apie 20 kūrybos ir darbo centro moksleivių, kurių amžius – dešimt- trylika metų.

Rokiškis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija