Atnaujintas 2004 m. sausio 2 d.
Nr.1
(1204)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Apie Tikėjimą, Viltį ir … Reitingą

Povilas Strapšys

Prezidentinis skandalas supurtė giliausius Lietuvos visuomenės sluoksnius. Visuomenei vis labiau grimstant į susipriešinimą, vedantį politinės suirutės link, savo nuomonę pasakė net mūsų Katalikų Bažnyčios hierarchai. Galima tik įsivaizduoti, kaip jiems įgriso begalinis manipuliavimas krikščionybe, jei pasisakė žmonės, šiaip jau labai atsargūs ir nesikišantys į politiką. Juk Katalikų Bažnyčios tikslas ir uždaviniai visai kiti. Ji rūpinasi sielų, o ne kūnų išganymu.

Prieš Prezidento rinkimus, per juos ir iškart po jų R.Paksas mėgdavo pabrėžti savo katalikiškąjį tikėjimą. Tiesa, jau inauguracijos dieną žmones sutrikdė Arkikatedros garbingiausioje vietoje sėdinti personalinė šalies vadovo žiniuonė. Žmonės tąsyk pakraipė galvas ir nusiramino. Naujam, jaunam ir ryžtingam šalies vadovui tai buvo atleista, nors žiniasklaida ir nepraleido progos pasišaipyti iš komiškai stebuklingų kitatautės ekstrasensės galių. Pagaliau ir ta moteris Lietuvoje neužsibuvo. Ji sugrįžo į savo gimtinę, kur, kaip girdėjome, sėkmingai gydo savo tėvynainius.

Šis epizodas tebuvo netikėtumų įžanga. Jau per rinkimus buvo galima įtarti, kad R.Pakso demonstratyvus prielankumas tradicinei mūsų krašte katalikybei tėra bandymas surinkti tikinčiųjų balsus. Juk niekam ne paslaptis, kad vardan asmeninio populiarumo bažnyčią pradėjo lankyti daug tokių politikų, kurie dar prieš keliolika metų bijojo tos pačios bažnyčios kaip velnias kryžiaus. Kiekvienas sveiko proto politikas nesiryžtų deklaruoti savo antikrikščioniškumo Lietuvoje, kur statistika rodo esant 80 procentų katalikų (na, ir kas, kad jie „šiaudiniai”, bet visgi…).

Prezidentas savo arogancija ir užsispyrimu nustebino net senus Lietuvos politikos vilkus. Po demonstratyvaus vizito į Vatikaną jis grįžo namo „ramus kaip belgas”. Regis, buvo įtikėta savo paties šventumu. Čia jį netikėtai užklupo prasidėjęs skandalas. Kaistant emocijoms praėjo kelios savaitės. Po užsitęsusios nejaukios pauzės R.Paksą atsistatydinti paragino net Lietuvos vyskupai. Bet netikėtai Prezidentas užėmė teisuolio pozą ir ėmė aiškinti, kad „Bažnyčia – ne vien tik Bažnyčios vadovai…” Skamba keistokai, panašiai kaip „Prezidentūra – ne vien Prezidentas”.

O kas gi tas šių laikų didvyris, linksminantis gerbėjus pigiais anekdotais ir kruopščiai parinktais apaštalų pasakojimų fragmentais? Tai asmuo, pergalę rinkimuose pasiekęs agresyvia agitacine kampanija ir svetimų rėmėjų pinigais, pasinaudojęs įkyriu smegenų plovimu ir paprastų žmonių klaidinimu. Žmogus, dalijęs vaikams saldainius, o taip pat druską ir degtukus. R.Pakso atsakymas Lietuvos hierarchams parodo, kad Prezidentas „visiškai nesuvokia Bažnyčios prigimties arba sąmoningai stengiasi skaldyti tikinčiųjų bendruomenę”, kaip taikliai pastebėjo Kauno arkivyskupijos kunigai.

Kas tai? Reikia pripažinti, kad tikriausiai teisūs yra tie, kurie tvirtina Prezidento elgesyje matantys tikinčiųjų skaldymą. Formaliai visų atsiprašęs TV ekranuose Kūčių vakarą, šalies vadovas netgi savo sveikinimus kunigams padalijo į dvi rūšis. Vienokius gavo vyskupai, kitokius kunigai. Argi tai ne skaldymas?

Ir ko vertas šis atsiprašymas, kai kviečiama į santarvę ir susitaikymą, o pats Prezidentas klajoja po Lietuvą, ieškodamas savo gerbėjų? O santarviški jo mylėtojai rėksmingai reikalauja išvaikyti Seimą.

Triukšmas ir priešprieša ne tik skaldo mūsų piliečius. Šis skandalas labai vertingas savo apnuoginančia liepsna. Pamatėme, kas yra kas, kas ko vertas. Nukrito kaukės nuo daugelio politikų veidų (net pseudopatriotų). Tikrąjį veidą teko parodyti daug kam ir iš visuomenės veikėjų. Bet negailestingiausiai tiesos ugnis apnuogino Prezidentą. Išaiškėjo ir tikrasis jo bei jo šeimos pamaldumo pobūdis. Kas yra išorinis ir noriai demonstruojamas katalikiškas pamaldumas, jei tiesiogiai paniekinami vyskupai? Tikėjimo atskala, asmeninė puikybė (kvailybė) ar tik pamaldumas – rinkimų kampanijos dalis, sumaniai ir gražiai įpakuota potencialiam rinkėjui? Jei tai reklaminės kampanijos dalis – tai gal toks tikėjimas yra tik apgaulė, reikalinga jo didenybei Reitingui, savosios asmeninės valdžios pajautimui ir sustiprinimui?

Mūsų vyskupai savo raštu tenorėjo įspėti žmones. Jie ragino „nepasiduoti nuolatinei demagogijai, neatsakingai svaidomiems pažadams, o ypač – pykčiui”. Iš Prezidento tikėtasi ryžtingo apsisprendimo tiesos sakymui. To nesulaukta. Priešingai, Prezidentas pastebimai susierzino. Jis kreipimesi įžvelgė tik vyskupų norą dalyvauti Prezidento „oponentų surežisuotame politiniame spektaklyje”. Kaip sakoma, kuo pats kvepi, tuo kitus tepi. Atsiprašau, tapšnoji…

O priežasčių juokauti mums lieka vis mažiau. Skandalas įžengė į baigiamąjį etapą. Jo finalas bus tik vasarį, kai teisininkai išsiaiškins visas šio nemalonaus įvykio detales ir pabaigs apkaltą. Nesvarbu, koks bus nuosprendis, bet aistros kunkuliuos vis labiau. Geltonoji spauda jau dabar su pasitenkinimu cypia apie artėjantį pilietinį karą. Karą prieš ką? Ir karą dėl ko? Šiuo momentu reikia ne svaidytis liguistais įtarinėjimais, o nusiraminti ir pabandyti pažvelgti į save iš šono. Naudinga būtų įsiklausyti ir į moralinio Lietuvos autoriteto – Katalikų Bažnyčios balsą. Būtina ieškoti santarvės, o ne sapnuoti revoliucijas ar pasakoti apie dvi Lietuvas. Būtina pakilti virš asmeninių ar grupinių interesų ir pažiūrėti į valstybės interesus. Ar tai suvokia šio skandalo „herojai”? Lietuva įžengia į civilizuotų demokratinių valstybių šeimą kaip korupcijos suėsta valdomos demokratijos valstybė. Juokinga? Net negraudu, tiesiog nerealu.

Tikrasis žmogaus tikėjimas – ne afišuojama prekė. Tai ne rinkimų kampanijos dalis, ciniškai medžiojant žmonių balsus. Tikėjimas nėra viešai demonstruojamas pamaldumas ar Šventojo Rašto citavimas savo oponentams suniekinti. Tai ir ne saldumynų dalijimas Prezidento žmonos vardu vaikams parapijoje, kur klebonauja R.Pakso bičiulis. Toks „tikėjimas”, skirtas savireklamai, yra tikriausia tikėjimo profanacija. Paprastai kalbant, suniekinimas. Labai gaila, kad šito dalyko Prezidentas dar nesuprato. O gal jam tai neduota suprasti?

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija