Atnaujintas 2004 m. sausio 2 d.
Nr.1
(1204)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Laiko tėkmėje bręstame Amžinybei

Žilabarzdis laikas, tarsi trys Išminčiai (su auksu, smilkalais ir mira), suklumpa prieš Jėzų ir Mariją. Gimstant Dievo Sūnui, laikas tarsi „susitraukia“, kad į pasaulį atėjęs pats laiko Viešpats visiems, kurie vis dirsčioja į laikrodžius, suteiktų amžinybės siekimo pagreitį, kurio dėka galėtume ne tik tvarkingai ir tikslingai skirstyti laiko intervalus maldai, darbui ir poilsiui, bet kad vis labiau įgustume vidiniu žvilgsniu žvelgti ir į dangaus laikrodį, kurio rodyklės, niekuomet nesustodamos, rodo begalinį Dievo gerumą – su niekuo nesulyginamą laimę - amžinąją žmogaus išaukštinimo didybę.

Visais laikais, bet ypač nuo Kristaus atėjimo saulės, smėlio ir… puikios kokybės šveicariški laikrodžiai nors rodo taip greitai prabėgantį laiką, tačiau jis tikinčiųjų turi būti itin branginamas, nes nė mažiausia laiko atkarpėlė niekados nebesugrįžta atgalios.

Taigi laikas - didi mums Viešpaties suteikta dovana, idant peržengdami 2004 metų slenkstį ir, truputį plačiau apmąstę nepaliaujantį laiko trumpėjimą bei jo ateities trukmės slėpiningumą, galėtume ir Naujųjų metų laiko upės srovėje plaukti ne pasroviui, bet prieš srovę, kad iš anksto pasirengtume su malda ir gyvo tikėjimo dvasia pakelti, kai reikės ištverti ir tai pat be jokių ilgų dvejojimų ryžtingai nugalėti įvairius gyvenimo sunkumus.

Antroje praėjusių metų pusėje ir jų pabaigoje daugelį tautiečių nuvylė Prezidentūros krizė ir nuliūdino pranešimai, kad Irane per žemės drebėjimą žuvo keliasdešimt tūkstančių žmonių, o štai (per Kalėdas) Šiluvos šventovėje įvykdytas vandalizmo aktas – pagrobtos nuo stebuklingojo Dievo Motinos ir Kūdikėlio Jėzaus paveikslo karūnos.

Be abejo, sąmoningi krikščionys, sužinoję apie minėtus ir kitokius panašius dalykus, dieviškos malonės inspiruojami, meldžiasi, kad kuo greičiau būtų suteikta pagalba Irane nukentėjusiesiems, o žuvusiesiems (per begalinį Dievo gailestingumą) atsivertų dangiškosios Jeruzalės vartai.

Taip pat, kad ir tie Prezidentūros buvusių darbuotojų bei jos vadovo privirtos ir prisvilusios košės dūmai pagaliau liautųsi gadinę žmonių dvasinę atmosferą. Nerandu žodžių dėl minėtos vagystės Šiluvoje, nebent: „Viešpatie, padėk atrasti tai, kas buvo pavogta…“

Vis dėlto tikintieji, prisiminę 2003 metais Šiluvoje vykusius krikščioniškai įspūdingus ir turiningus Švč. M. Marijos gimimo atlaidus (per kuriuos buvo minimas istorinis popiežiaus Jono Pauliaus II kelionės į Lietuvą dešimties metų jubiliejus), taip pat Kauno arkivyskupijoje pradėtus plačiais užmojais vykdyti II Sinodui pasirengimo darbus, o svarbiausia - jei jie, žvelgdami į savo krikščionišką praėjusių metų gyvenimo ir atminties kino juostą, mokės pastebėti ir įvertinti savo asmeninę ir kitų aplinkinių dvasinio tobulėjimo pažangą, tuomet tai – laimėjimas, kuris įkvepia drauge su Švč. Trejybe, Dievo Motina Marija bei visų šventųjų plejada ir 2004 metų kūrybingai tęsti visus darbus, kurie atitinka Aukščiausiojo norus.

Marija, Dievo Sūnaus Gimdytoja, ir šiais, Naujaisiais metais, užtark mus pas Viešpatį, maloningai tai dariusi jau tiek daug kartų!

Kun. Vytenis Vaškelis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija