Atnaujintas 2004 m. sausio 2 d.
Nr.1
(1204)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kaimo bendruomenę vienija
noras siekti geriausių rezultatų

Bendruomenė – kas tai yra? Ar visuomet suprantame, apie ką šnekame?

Rūta AVERKIENĖ

Marcinkonių bendruomenės gyvenime
aktyviai dalyvauja seniūnas Vilius Petraška
ir bendruomenės pirmininkė Rima Avižinienė
Autorės nuotrauka

Varėnos rajono Marcinkonių kaimo bendruomenės nariai į šiuos klausimus galėtų atsakyti aiškiai ir neabejodami. Šiai bendruomenei, formaliai įsikūrusiai ir savo įstatus įregistravusiai vos prieš pusmetį, optimizmo bei noro veikti bendrai ir pasiekti geriausių rezultatų galėtų pavydėti net ir didžiausios, daug anksčiau įsikūrusios Lietuvos bendruomenės. Taip yra būtent todėl, kad šiame bene didžiausiame Lietuvos kaime, kaip, beje, ir kitur šilinių dzūkų kaimuose, bendruomenės niekuomet ir nebuvo išnykusios, ir visuomet buvo gyva iš senovės atėjusi tradicija veikti bendrai. Imtis iniciatyvos kurti bendruomenės centrą paskatino noras gerinti kaimo ekonominę, socialinę ir kultūrinę padėtį.


Pasėta gera sėkla ima dygti

Bronius VERTELKA

Išradingosios ūkininkės
(trūksta Angelės Astikienės) su savo bendraminčiu
ūkininku Mindaugu Kriaučiūnu

Petronių kaimą (Ukmergės r.), kuriame gyvena apie 300 žmonių, sugebėjo išbudinti jo šešios energingos moterys. Jos privertė kaimynus pažvelgti kitokiomis akimis į savo ateitį. Neseniai veiklių moterų dėka atidaryti Petronių bendruomenės amatų namai. Tai bene pirmieji tokie namai šalyje.

 

Raginti talkininkų nereikėjo

Amatų namų viduje kvepia pušų sakais. Apšiltintos sienos, jos išmuštos rąstus imituojančia mediena. Iš buvusių daugybės mažyčių kambarėlių, išvertus nereikalingas pertvaras, liko keturi dideli pagrindiniai kambariai. Atsisakyta centrinio šildymo. Šilumą suteikia židinyje spragsinčios malkos. Sudėtos naujos grindys, lubos, durys ir langai. Patalpų kapitalinį remontą atliko į talką pakviesti Petronių kaimo žmonės. Jų rankomis, išskyrus židinį ir kepimo krosnis, viskas čia padaryta. Tik krosnių meistro teko ieškotis.


Svarbiausia – padėti žmonėms

Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas
šventėje „Kelio brolis“

Prieš metus įvykę savivaldybių rinkimai per daug nenudžiugino nei konservatorių, nei krikščionių demokratų. Iš bendro konteksto išsiskyrė Pasvalio rajono savivaldybės rinkimų rezultatai: vienuolika vietų gavo konservatoriai (Lietuvoje bene daugiausia), tris vietas gavo krikščionys demokratai, kitos partijos taip pat pasiskirstė po tris, socialdemokratai gavo penkias vietas. Meru be konkurencijos išrinktas Tėvynės Sąjungos narys Gintautas Gegužinskas, mero pavaduotoju – krikščionis demokratas Povilas Balčiūnas. Kalbamės su Pasvalio rajono savivaldybės meru Gintautu GEGUŽINSKU.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija