Atnaujintas 2004 m. sausio 2 d.
Nr.1
(1204)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Nepasiduoda verslo audroms

Bronius VERTELKA

Žemės ūkio bendrovės „Kontautėliai“
pirmininkas Rimantas Rimkus

Buvusios Laukuvos kolūkio fermos nevirto griuvėsiais. Iš to paties rajono kilęs, bet vietinių vadintas atėjūnu Rimantas Rimkus – dabar jų savininkas. Čia klesti verslas.

Traktorius – sunkaus ir ilgo darbo atlygis

Valdiško darbo praktiškai Rimantas nėra dirbęs. Dar Gorbačiovo laikais ėmėsi ūkininkauti. Tuomet jis buvo bene pirmasis neregistruotas ūkininkas Lietuvoje. Verslą pradėjo augindamas raguočius. Pagal sutartis gyvulius parduodavo per kolūkį. Jam atiduodavo 20 proc. pelno. Iki reikiamo svorio raguočiai užauga per 1,5 metų, todėl labai silpna jų apyvarta.


Pinigai mėgsta tvarką

Benjaminas ŽULYS

Pradėjus Lietuvai rengtis stoti į Europos Sąjungą, pirmiausia imta skaičiuoti, kokio dydžio kąsnį mes galėsime atsikąsti iš šios bendrijos siūlomo pyrago. Tai - pinigai, atvirų sienų politika, plataus masto prekyba ir kt. Rečiau užsimenama apie didėsiančią konkurenciją tos pačios bendrijos rinkoje, kitus ypatumus, reikalavimus, kurių paisyti mes privalėsime.

Apie tai pastaruoju metu įvairiuose pasitarimuose ir konferencijose kalbama kiek daugiau. Suprantama, ES slenkstis jau visai arti. Tačiau tų reikalavimų, instrukcijų lavina ne visuomet pasiekia ūkininką, ypač smulkųjį ar vidutinįjį žemdirbį. O juk pagal neseniai įvykusio ūkių surašymo duomenis, net du trečdaliai ūkininkų valdo iki penkių hektarų žemės. Nežinia, ar dažnas jų išsamiau žino, kas yra toji Europos Sąjunga, kaip reikės gyventi jai atėjus į Lietuvos kaimą. Ypač svarbu, kad valstietis sugebėtų paimti jam skirtą paramą. Tai šioks toks garantas ūkiui išlikti, pakilti į didesnes aukštumas.


Burlaivių meistras

Renaldas Petronis su burlaiviu

Anykščių seniūnijos Šlavėnų kaime gyvenantis Renaldas Petronis turi savo mėgstamą užsiėmimą – jis daro įvairiausius suvenyrus iš keramikos. Menininko kelią pradėjo dirbdamas Panevėžio dramos teatre, kur reikėjo gaminti dekoracijas, pastatymams reikalingas priemones. Prieš penkerius metus apsigyvenęs Šlavėnuose, įrengė keramikos dirbiniams gaminti reikalingas krosnis, savo dirbtuves ir bando įgyvendinti kūrybines idėjas. Renaldas sako, kad šiam pomėgiui paskyrė jau ištisą dešimtmetį. Ypač pamėgo gaminti burlaivius. Tai rankų darbo suvenyras, pagamintas iš molio, medžio ir drobės. Laivai daromi kelių dydžių – nuo 20 cm iki pusantro metro, jų svoris siekia (su įpakavimu) nuo 150 gramų net iki penkių kilogramų!

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija