Atnaujintas 2004 m. sausio 7 d.
Nr.02
(1204)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Džiugesį gyvenimu išlieja paveiksluose

Bronius VERTELKA

Tautodailininkė Aldona Bivainienė,
sulaukusi 80-ojo savo gimtadienio,
neatsisako tapybos

Rudilių gyvenvietės bibliotekoje veikia Aldonos Bivainienės kūrybos paroda. Uždaryti ją ketinama sausio 11-ąją, švenčiant tautodailininkės 80 metų sukaktį.

Jokių dailės mokslų neragavusi Kupiškio krašto dukra yra nutapiusi apie 500 paveikslų. Gražių metų sulaukusi moteris kuria ir dabar. Savamokslės menininkės darbuose vyrauja gamtos vaizdai. Ji nėra nupiešusi nė vieno portreto. Tautodailininkė tapo aliejiniais dažais ant kartono. Bandė tapyti drobėje, tačiau dažai sutrūkinėdavo. Ant kartono atliktus darbus lengva transportuoti. A. Bivainienės kūryba buvo eksponuota daugelyje mūsų šalies miestų, jų būta Maskvoje ir Baltarusijoje. Šiuo metu jos paveikslų yra Vilniuje ir Panevėžyje.

Kupiškietė nesistengia parduoti savo kūrinių. Mat paveikslo, patekusio į apsukraus prekeivio rankas, kaina tada padidėja dvigubai ir net daugiau. „Pirkėjui juk neįrodinėsi, kad kalta ne aš, tapiusi jį, bet kuriant nė piršto neprikišęs pardavėjas, norintis nesunkiai uždirbti“,- aiškino meno prekybos verslu užsiimančių žmonių moralę A. Bivainienė. Ji mano, jog, Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, kitaip bus žiūrima į menininkus bei kitaip bus vertinama jų kūryba.

Gyvendami Viešintose, Bivainiai turėjo seną klėtį. Joje buvo ir įrengta Aldonos tapytų paveikslų galerija. Tais laikais ten netrūkdavo svečių. Pasižiūrėti kaimo dailininkės darbų buvo atvykusi ekskursija net iš Šiaulių. Aldonos vyras pykdavo, jeigu kas imdavo prašyti, kad patikusį paveikslą parduotų. Alfonsas buvo pirmasis savo žmonos kūrinėlių vertintojas. Jis suprasdavo tapančią Aldoną.

A.Bivainienė yra baigusi pradžios mokyklą, o tapyti pradėjo 1970-aisiais, jau sulaukusi vaikaičių. Moterį fiziškai nualindavo sunkus darbas kolūkyje. Matydama, kaip kitiems lengvai sekasi piešti, pabandė ir ji. Pieštuku piešė, slėpdamasi nuo namiškių akių. Daugiausia kūrė žiemą, kai mažiau buvo ūkiškų darbų. Toks užsiėmimas pamažu ją įtraukė. A. Bivainienės paveikslus pirmoji įvertino su moksleivių grupe iš Vilniaus į Viešintas atvykusi Marija Mačiulienė. Viešnia turėjo supratimą apie meną, mat jos vyras dirbo architektu. Vilnietė pagyrė A. Bivainienės darbus. Pirmoji jos kūrybos paroda buvo surengta Viešintose. Miestelio gyventojai šiltai ją priėmė.

Tapybos A. Bivainienė imasi ne kada nori, bet atsiradus vidiniam poreikiui. Kurti sekasi, jeigu gera nuotaika. Prie vieno paveikslo kartais dirba net po dvi savaites. Užtat kartone aliejiniais dažais tapyti vaizdeliai būna tikslūs, atrodo kaip nufotografuoti.

Įvaldyti tapybos techniką A. Bivainienei padėjo liaudies menininkų kūrybos seminarai. Pirmasis, kuriame dalyvavo kupiškietė, vyko Nidoje. Iki tol moteris nebuvo mačiusi jūros. Tačiau ji sodietę savotiškai ir nuvylė. Jūroje tąkart nebuvo bangų mūšos, kurią būtų pavaizdavusi savo paveiksle. Tada nupiešė pajūrio smėlyje augančias kreivas pušeles. Šio darbo dabar nebeturi.

Gausybę įspūdžių suteikė kelionė į Armėniją. Širdį suvirpino matyti didingi kalnai. Namuose kalnuotą vietovę bandė piešti akvareliniais dažais iš turėtos nuotraukos. Bet kalnai Armėnijoje jau buvo tikrovė. Buvo ruduo. Apsilankė Jerevane. Mieste - vien kalnai ir išdžiūvę grioviai. Jai rūpėjo sužinoti, kuo armėnai maitinasi. Bet lietuvius jie vaišino... Lietuvoje gaminta dešra. Aldona ten piešė mažus paveikslus. Rengdamasi parodai, namuose juos gerokai padidino.

Turėjo galimybę padirbėti ir Latvijoje. Apsistojo žvejų kaimelyje netoli Estijos. Ten buvo gražiais langais dailūs namukai, plati, į jūrą įtekanti upė. Tame kaimelyje sukūrė nemažai eskizų, kuriuos namuose pavertė paveikslais.

Dabar tautodailininkė gyvena Paketurių kaime pas savo sūnų. Jai sudarytos sąlygos užsiimti tapyba. Vieno kambario, kuris laikomas A. Bivainienės kūrybinėmis dirbtuvėmis, erdvę užpildo sodietės paveikslai.

Paketurių kaimas, Kupiškio rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija