Atnaujintas 2004 m. sausio 9 d.
Nr.3
(1206)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Vis gilėjanti klampynė

Petras KATINAS

Prezidentinis skandalas jau tampa anekdotų šaltiniu. Ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje šaipomasi, kai Prezidento pavadintas vienu iškiliausių teisininkų, kuriam tiesa ir teisingumas yra svarbiausi dalykai, svarbesni net už pinigus, Kęstutis Stungys pareiškė, kad Prezidentas kreipsis į Strasbūro teismą dėl jo teisių pažeidimo! Tokiu atveju, garsiojoje Gineso rekordų knygoje atsirastų dar negirdėtas rekordas: valstybės Prezidentas paduoda į teismą savo valstybę! Nors, giliau pažvelgus, tuo stebėtis nereikėtų. Juk aišku, kad R.Paksas atstovauja ne tai valstybei, kurios vadovu skelbiasi. Pasirodo, iškilusis teisininkas drįso suabejoti valstybės aukščiausiosios teisinės institucijos - Konstitucinio Teismo sprendimu, kai jis nustatė, jog, dosniausiam Prezidento rėmėjui Jurijui Borisovui išimties tvarka suteikiant Lietuvos pilietybę, grubiai pažeista Konstitucija ir kiti įstatymai. Tokios, atsiprašant, abejonės rodo, kad Prezidentui ir jo nusamdytam advokatų būriui Lietuvos Konstitucija nė motais. Pasirodo, Konstitucijos ir įstatymų vykdymas privalomi visiems, išskyrus vieną Lietuvos pilietį, šiuo metu esantį aukščiausiu valstybės pareigūnu. Tad gal jis jau ne Lietuvos pilietis, kaip ir jo numylėtinis J.Borisovas? Dėl pastarojo, nepaisant Konstitucinio Teismo sprendimo, Migracijos departamentas vis delsia priimti ryžtingą sprendimą. Atrodo, Migracijos departamento valdininkams dar nepakanka Valstybės saugumo departamento pranešimo, prašant paskelbti J.Borisovą nepageidaujamu asmeniu.

Dar daugiau, į Konstitucinio Teismo puolimą, be Prezidento ir šešių jo advokatų, įsitraukė ir parlamentaras „tautos pažangietis“ Egidijus Klumbys, pareiškęs abejonę teiginiu, kad niekas neturi teisės kvestionuoti Konstitucinio Teismo sprendimų. E.Klumbys išmąstė, jog Konstitucinis Teismas negali būti aukščiau Prezidento, nes tai yra antikonstituciška… Ir taip kalba ne koks gatvės rėksnys, o Seimo narys. Todėl nereikia stebėtis, kai, nepaisant Valstybės saugumo departamento pažymos ir kitos medžiagos apie baisią netvarką valstybės sienos apsaugos tarnyboje, kurios vadas generolu pakeltas A.Songaila ir jo pavaldiniai grubiai piktnaudžiauja tarnybine padėtimi, premjeras A.Brazauskas ir vidaus reikalų ministras V.Bulovas negali ir nenori atstatydinti generolo. Mat, pasak Premjero, A.Songaila pasiligojo ir tik jam pasveikus pasikalbėsiąs su pasienio vadu. Tai kaipgi paaiškinti tai, kad jau trečią mėnesį besitęsiančio politinio skandalo pradžioje pats Premjeras pareikalavo atsistatydinti visiems į dienos šviesą pakliuvusiems aukštiems pareigūnams. Tad visiškai aišku, jog generolas yra Premjero ir jo statytinio bei ištikimiausio partinio bendražygio V.Bulovo žmogus. O prezidentinis skandalas labai palankus metas užmaskuoti kitas, ne mažesnes grėsmes valstybei keliančias aferas. O tai, kad generolas A.Songaila yra R.Pakso žmogus, prisipažino jis pats dar praėjusį lapkritį atsakydamas į parlamentaro Aloyzo Sakalo vadovaujamos Laikinosios komisijos narių klausimus. A.Songaila net ir neslėpė, kad, R.Paksui sumanius nušalinti policijos generalinį komisarą Vytautą Grigaravičių, į jo vietą būtų pasodintas generolas. Taigi, atrodo, viskas pakankamai aišku. Todėl Seimo laikinosios komisijos, tyrusios galimas grėsmes nacionaliniam saugumui, pirmininkui A.Sakalui neliko nieko kito, kaip bejėgiškai skėsčioti rankomis. Komentuodamas generolo A.Songailos „ligą“, A.Sakalas pareiškė, kad jo visiškai nestebina valstybės sienos apsaugos vadovo pasiligojimas. Pasak A.Sakalo, Lietuvoje jau tapo norma, kad aukšti valdininkai visada suserga, kai virš jų galvų „susidaro sunkios klimatinės sąlygos“. Taigi generolas pailsės ligoninėje, debesys išsisklaidys, ir vėl vadovaus. Ne pirmas kartas.

Todėl, matyt, toks ir ramus Prezidentas, kuris, nepaisant apkaltos, rengiasi įkurtuvėms naujuose rūmuose Turniškėse. Apie tai pareiškė šalies pirmoji ponia Laima Paksienė, sukvietusi žurnalistus parodyti remontuojamą rezidenciją. Pasak L.Paksienės, šeimyna čia gyvens mažiausiai devynerius metus, tai yra dvi R.Pakso kadencijas. Aišku, vis dar pirmąja ponia tituluojama L.Paksienė nepasakė nieko nauja. Ji tik pakartojo savo vyro žodžius, nuolat skelbiamus per jo gastroles po Lietuvos miestus ir kaimus, kad jis prezidentausiąs mažiausiai devynerius metus. Kuo Paksų šeimyna grindžia šį įsitikinimą, ji nepaaiškino. Bet tikriausiai ne vien tik su „Dievu bendraujančiomis“ L.Lolišvili ir A.Zalatoriene. Pastaroji, gamtos mokslų daktarė, iš žvaigždžių konsteliacijos irgi patvirtino, kad „didžiausias Lietuvos ąžuolas“ dar žaliuos mažiausiai dešimt metų. Galima spėti, kad tos jėgos yra visai kitokio pobūdžio. Ne vien J.Borisovas, A.Aksentjevas – Kikališvilis, A.Zatonskaja ar S.Belkovskis. Matyt, tų Lietuvos Prezidento gelbėtojų komandos pavardes galima būtų vardyti dar toliau…

Beje, pastaruoju metu po naujamečio poilsio ir jėgų pasisėmimo Palangoje tolesnei kovai su „liaudies priešais“, R.Paksas vėl pradėjo masinio provincijos žmonių mulkinimo vajų. Tai dar būtų pusė bėdos. Prezidentūra netgi paskelbė, kad prieš Kalėdas gavo laišką apie neva rengiamą pasikėsinimą į R.Pakso gyvybę. Buvo įvardytas ir asmuo, kuris tai padarys. Tai jau kelerius metus ieškomas kriminalinis nusikaltėlis K.Zamolskas. Tai pigus propagandinis triukas bandant nuslėpti kur kas svarbesnius dalykus. Jau pakankamai aišku, kad pinigingi R.Pakso rėmėjai pagal Rusijos pavyzdį ėmė supirkinėti komercinius televizijos kanalus. Jau nupirkta LNK televizija, Vilniaus televizijos kanalas, priklausęs parlamentarui V.Kvietkauskui. Eilės laukia TV-4 kanalas, kurį įsigyti rengiasi vienas didžiausių nuvorišų ir R.Pakso rėmėjų „Kauno grūdų“ bosas Tautvydas Barštys. Viskas vyksta pagal Maskvoje surašytą planą – padaryti Lietuvos žiniasklaidą R.Pakso, tiksliau, Kremliaus ruporu. O supirkus komercinius televizijos kanalus, ateis eilė ir visuomeninei (valstybinei) LRT. Tuo pasirūpins Seimo Kultūros ir mokslo komiteto pirmininkas R.Pavilionis bei jo „intelektualai“. Na, žinoma, ir V.Uspaskich, kurio partijos reitingai, bent jau kaip skelbia „Baltijos tyrimai“, kyla kaip ant mielių. O jo nupirktuose laikraščiuose savo išmintį dėsto ne tik buvę milicininkai, bet ir vienos katalikiškos radijo laidos redaktorius.

Tad visai nesvarbu, kad valdančiosios Socialdemokratų partijos strategas Česlovas Juršėnas bando raminti pats save, teigdamas, kad lietuvių tauta pakankamai protinga ir nepatikės būsimuosiuose rinkimuose netikrais pranašais. Tai labai abejotina. Tuo labiau kad šiais metais gali įvykti net rys rinkimai – į Europarlamentą, Seimą ir galbūt Prezidento postą. Nors vienas proprezidentinių liberalų demokratų lyderių Seimo narys D.Barakauskas užtikrintai pareiškė, kad šiemet, kaip ir pernai, Lietuvą valdys tas pats Prezidentas, nepriklausomai nuo apkaltos proceso baigties. Dar daugiau, D.Barakauskas akcentavo, kad būsimajame Seime daugumą sudarys trijų partijų koalicija. Planas aiškus – V.Uspaskich „darbiečiai“, R.Pakso „libdukai“ ir brazauskininkai. Nesinori būti blogu pranašu, tačiau būtina įsiklausyti į prof. V.Landsbergio įspėjimą, jog šiandien kėsinamasi užvaldyti Lietuvą iš vidaus, paversti ją korumpuotų ir reketuojančių žmonių valdoma šalimi.

Tiek savo šventiniais ar naujamečiais sveikinimais, tiek savo pasivažinėjimais po Lietuvos provinciją, tiek priešpaskutinę praėjusiųjų metų dieną savo surengta spaudos konferencija, kurioje įkyriai ir monotoniškai kartojo vis tas pačias frazes, skelbiamas važinėjant po Lietuvos provinciją, skirtas politiškai atsilikusiems žmonėms. Prezidentas faktiškai skatina burtis radikaliąsias jėgas jo gynimui. Todėl nieko stebėtino, kad aršus komunistas M.Stakvilevičius ir į jį panašūs ėmė svaičioti apie komunistų partijos atkūrimą, kuri vienintelė, pasirodo, gina darbo žmonių interesus. Sekant tokiais veikėjais, atsiranda ir daugiau su kitomis variacijomis besisiūlančiųjų gelbėti tautą. Štai profsąjungos „Solidarumas“ vadove apsiskelbusi moterėlė, kuri savo samprotavimus, kurstant maištauti „liaudies mases“, atmiešia netgi patriotinėmis frazėmis. Tai sena bolševikų demagogija – faktiškai pilanti vandenį ant svetimos valstybės, konkrečiai, Rusijos, malūno.

O kad Prezidentas atstovauja ne Lietuvos, o Maskvos interesams, pastebi ne tik jo nekenčiamas „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas R.Valatka, bet ir daugelis kitų politologų. Juk net neįmanoma įsivaizduoti, kad demokratinės valstybės prezidentas pritariamai linkčiotų galva, kai gatvės rėksniai reikalauja išvaikyti parlamentą. Ar galima buvo įsivaizduoti tokį dalyką, pavyzdžiui, Amerikoje, kai ir ten buvo rengiamasi prezidento apkaltai? Tokiu būdu Prezidentas grubiausia forma pažeidžia įstatymus, pritardamas konstitucinės valdžios nuvertimui.

Na, o Prezidento pasamdytas „smogiamasis“ advokatų būrys nieko daugiau ir nedaro, kaip be paliovos rezga baltais siūlais siūtas intrigėles ir kasdien visuomenei išmeta įvairiausių kaltinimų, kaip „naujuoju Leninu“ paskelbtas nuskurdusiųjų masių gynėjas buržujų ir dar tebekvėpuojančių sąjūdininkų kalamas prie kryžiaus.

Valstybei blogiausia, jog dėl vieno žmogaus asmeninių ambicijų ir buko užsispyrimo kenčia visa Lietuva ir jos gyventojai. Be to, kaip į mūsų valstybės vadovą gali rimtai žiūrėti kitų šalių prezidentai ir premjerai, kuriems galvoje netelpa, kaip demokratinis Europos šalies Prezidentas ėmėsi kurti net nuosavą Bažnyčią. Tokie dalykai galėjo vykti tik ankstyvaisiais viduramžiais, o dabar gal kokioje nors Šiaurės Korėjoje, Kuboje ar kaimyninėje Baltarusijoje, kurios prezidentas A.Lukašenka sako esąs stačiatikis ateistas („pravoslavnyj ateist“).

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija