Atnaujintas 2004 m. sausio 9 d.
Nr.3
(1206)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Artėja ginčo pabaiga

„XXI amžius“ (2003 12 19, Nr.97) išspausdino Birutės Striupavičiūtės nedidelės apimties, neaiškiam tikslui skirtą straipsnį „Ginčui per ilgai užsitęsus“. Autorės įsitikinimu, prezidentas R.Paksas yra ideali, beveik neklystanti asmenybė. Ji rašo: „Jeigu prezidentas, kai kieno akimis žiūrint, padarė klaidų, tai ar jis padarė jų daugiau už prieš jį buvusiuosius?“ Suprask, už A.Brazauską ir už V.Adamkų.

Buvusieji yra padarę klaidų, nes tik tas neklysta, kas nedirba. Tačiau dėl jų klaidų nebuvo triukšmo nei Seime, nei visuomenėje, juo labiau skandalų. Deja, prezidentas R.Paksas ir jo patarėjai per nepilnus metus padarė veiksmų, davusių pagrindą organizuoti pakaltos procesą. Tad kas klaidų padarė daugiau? R.Paksas ar buvusieji?

Dar keistesnis toks klausimas: „Anie išbuvo visą savo kadenciją, tai ar jis negalėtų išbūti nenutraukęs savo darbo ir išklausęs bei įvertinęs jam sakomus priekaištus?“

R.Paksas tikrai galėtų išbūti, jei neturėtų įsipareigojimų J.Borisovui, kuris viešai pareiškė, kad R.Paksas nesilaiko jų pasirašytos sutarties. Į tai R.Paksas reagavo dviprasmiškai suprantamu aiškinimu: esą jis nėra pasirašęs jokių sutarčių, kurios būtų kenksmingos Lietuvos valstybei ir tautai. Negalvojantiems ir kvailiams to pakako. Kiti norėjo girdėti konkretų pasakymą, kad ir tokį: „Su Jurijum Borisovu aš nesudariau jokių sutarčių“. Nenoras atskleisti susitarimo paslapties yra didelio skandalo Lietuvoje pati pradžių pradžia!

R.Paksas sukėlė Seime ir visuomenėje sąmyšį. Tauta pavojingai susipriešino: vieni žmonės jo veiksmus vadina klaidomis, kiti - nusikaltimais. Kadangi Konstitucijos 86 str. neleidžia traukti Prezidento baudžiamojon ar administracinėn atsakomybėn ir suteikia Seimui teisę taikyti Prezidentui apkaltos procesą, - procesas jau organizuotas.

Straipsnyje yra dar du klausimai: „Negirdėti ir pasiūlymų, kas turėtų jį pakeisti ir ką padarė prieš jį buvę išrinktieji”.

Respublikos Prezidentas pakeičiamas tik tuomet, kai nutrūksta jo įgaliojimai. Visi galimi atvejai išvardyti Konstitucijos 88 str.

Buvę išrinktieji A.Brazauskas ir V.Adamkus atstovavo valstybei ir vykdė Konstitucijos ir įstatymų įpareigojimus. Bendras kadencijų metų skaičius buvo dešimt, bet ne trylika. Nebuvo reikalavimų kelti jiems apkaltos procesų.

Pritariu B.Striupavičiūtei, kad Lietuvoje per trylika metų valdantieji padarė daug nuostolių ir blogio. Tačiau negalima kaltinti vien buvusių prezidentų, nes Konstitucijos 5 str. skelbia: „Valstybės valdžią Lietuvoje vykdo Seimas, Respublikos Prezidentas ir Vyriausybė, Teismas...“ Atsakingos visos keturios instancijos.

* * *

Seimo trylikos narių komisija, dirbant Prezidento advokatams, turi baigti darbą iki vasario vidurio. Prasidės Seime debatai. Po jų – balsavimas. Sužinosime, ar R.Paksas lieka Prezidentu, ar pašalinamas. Bus aišku, kurie Lietuvos piliečiai buvo teisūs. Ar prašiusieji R.Paksą pasitraukti iš pareigų, ar prieš juos kovojusieji.

Juozas RAŠČIUS
Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija