Atnaujintas 2004 m. sausio 9 d.
Nr.3
(1206)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Nužudytas nuncijus palaidotas gimtinėje

Arkivyskupas Maiklas Kortnis
EPA-ELTA nuotrauka

Kaip jau rašėme praėjusį penktadienį, Burundyje gruodžio 29 dieną nužudytas apaštalinis nuncijus, 58 metų airių kilmės arkivyskupas Maiklas Adamas Kortnis. Išpuolis įvyko nuncijui keliaujant automobiliu kelyje už maždaug 50 kilometrų nuo Bužumbūros. Be palydos važiavęs automobilis buvo apšaudytas nuo kalvos šalia kelio. Trys kulkos sunkiai sužeidė nuncijų, kuris neteko sąmonės. Popiežiaus atstovas buvo atvežtas į sostinės Bužumbūros ligoninę, kur netrukus mirė.

Tragiško išpuolio sukrėsta Burundžio Bažnyčia išlydėjo nuncijų Amžinybėn Bužumbūros katedroje gruodžio 31-ąją surengtose gedulingose pamaldose. Joms vadovavęs apaštalinis nuncijus Ugandoje arkivyskupas Kristofas Pjeras kalbėjo apie žuvusio nuncijaus giliausius įsitikinimus, kuriais grindė savo gyvenimą ir tarnystę, būtent tuo, jog tautinis skirtingumas yra didis turtas, kurį reikia priimti ir vertinti, o ne naikinti per prievartą. Gedulingose šv. Mišiose taip pat buvo perskaityta homilija, kurią nuncijus buvo parengęs sausio 1-osios – Mergelės Marijos, Dievo gimdytojos ir Taikos dienos liturginei šventei. Išlydėti nužudyto apaštalinio nuncijaus į Bužumbūros katedrą buvo susirinkę tūkstančiai gedinčių Burundžio tikinčiųjų.


Didelės Gruzijos viltys

Petras KATINAS

Naujasis Gruzijos prezidentas
Michailas Saakašvilis
EPA-ELTA nuotrauka

Gruodžio 4 dieną Gruzijoje, po „rožių revoliucijos“ be jokio kraujo praliejimo nuvertus „patriarchą“ prezidentą Eduardą Ševardnadzę, įvyko priešlaikiniai prezidento rinkimai. Savo kandidatūras buvo iškėlę net penkiolika kandidatų, tačiau rinkimų tiesiojoje jų liko tiktai šeši. Prieš rinkimus buvo aišku, kad pagrindinis rinkimų favoritas yra buvęs opozicijos lyderis Michailas Saakašvilis. Gruzijos ir pasaulio politikos apžvalgininkai teigė, jog M.Saakašviliui tarp kitų kandidatų nėra rimtų priešininkų. Jeigu demokratinių šalių politikai ir politologai linki Gruzijai sėkmės išsikapstant iš ekonominio ir politinio chaoso, tai Maskvos politikai ir žiniasklaida neslepia savo susierzinimo dabartiniais Gruzijos vadovais ir piktdžiugiškai pranašauja neilgalaikį jų buvimą valdžioje. Taip pat Rusija neslepia savo tikslų dar labiau suskaldyti Gruziją teritoriniu principu.


Apsidraudė

Petras KATINAS

Nuvertus Gruzijos prezidentą E.Ševardnadzę, ne juokais išsigando ir kiti NVS šalių prezidentais tapę SSKP nomenklatūrininkai. Pirmasis savo likimu susirūpino Kirgizijos prezidentas Askaras Akajevas. Pirmiausia todėl, kad Kirgizijos visuomenė ir politinė opozicija ėmė reikšti didelį nepasitenkinimą A.Akajevo sprendimu suteikti rusų kalbai antrosios valstybinės kalbos statusą. Be to, A.Akajevas neslepia, jog norėtų, kaip ir kitų sovietinių Azijos respublikų prezidentai, prezidentauti iki gyvos galvos. Todėl be Maskvos paramos neišsiversi. Iškiliu inteligentu save vadinantis Kirgizijos prezidentas paskelbė Maskvos dienraštyje „Izvestija“ straipsnį, pavadintą „Niekam nepavyks išstumti Rusijos iš Centrinės Azijos“. Straipsnyje rašoma: „Valdovai ateina ir išeina. Politinės aistros niekada nesiliauja. Bet visa tai – praeinantys reiškiniai. Lieka tautos – amžinųjų istorinių vertybių ir tradicijų saugotojos. Taip pat lieka geopolitiniai faktoriai, kaip ir pati geografija. Juk Rusija kadaise neatsitiktinai atėjo į Centrinę Aziją. Be glaudaus bendradarbiavimo su Rusija, šia sena ir patikrinta kaimyne, Centrinė Azija neturi ateities“.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija