Atnaujintas 2004 m. sausio 9 d.
Nr.3
(1206)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Darbštūs paukščių augintojai
mėgsta naujoves

Bronius VERTELKA

Kaimo verslininkai
Algirdas ir Emilija Bieliniai

„Neturėdamas darbo, aš jo susirasčiau Panevėžyje ar Vilniuje, bet nesėdėčiau sudėjęs rankas. Augindamas paukščius, aš tą darbą atlieku per valandą, ko kitam prireiktų visos dienos“, - teigė Panevėžio rajono Kritižio kaime gyvenantis 45 metų Algirdas Bielinis.

 

Kambariuose - apie šimtas rūšių gėlių

Maždaug prieš penkiolika metų Vilniuje ir Panevėžyje gyvenę Algirdas ir Emilija Bieliniai sumanė kurtis kaime. Sulygo trobą Kritižio kaime. Be jokių svarstymų, nutarė ją pirkti. Šalia gero kelio, greta miškas, arti senasis Vilniaus plentas. Maždaug 1939 metais statytą gyvenamąjį namą teko remontuoti, tačiau jame rado tinkamą naudoti kaimišką krosnį ir krosnelę, kurios sienelė apšildė kambarius. Algirdas turėjo elektrochemiko specialybę, bet kurį laiką jam teko padirbėti statybos inžinieriumi, todėl namo restauravimas buvo ne kančia, o savotiškas malonumas.

Algirdo žmona irgi ne iš kelmo spirta. Iš gimtojo Grūžių kaimo Pasvalio rajone ji atsinešė meilę gėlėms. Šiuo metu kambariuose jų auga apie šimtą rūšių. Vien kaktusų per 30 rūšių, aštuonios rūšys alijošių, tiek pat - fikusų.

Be to, Emilija turi apie 1000 knygų. Visas jas yra perskaičiusi.Yra surinkusi apie 200 įvairių vazelių. Renka akmenukus. Kolekcininkė teigė, jog ant židinio gulintis baltas akmuo sugeria blogį. Emilija dailiai mezga ir neria.

Išbandė įvairų verslą

Tinginiauti nemėgstantys Bieliniai nesako, kad tą gyvulį ar paukštį neapsimoka auginti. Sumanė laikyti kalakutus. Vienu metu jų turėjo apie trisdešimt. Iš kalakuto gaudavo iki 15 kilogramų mėsos. Tokią skerdieną nesunkiai realizuodavo. Tačiau į Bielinių sodybą priprato ateiti laputė. Ji septynis kalakutus miškan nusinešė.

Sodybai papuošti laikė keliolika pentardų. Turėjo keturias pieningas karves. Augino avis. Pirmoji nusipirkta ir sukergta Lietuvos juodagalvių veislės avis atsivedė tris ėriukus. Pirmąkart kerpant avies vilnas teko vargti tris valandas. Norint jas suverpti, buvo priversti net į Dusetas vežti.Tačiau avių mėsa neturėjo paklausos. Be to, priprato ateiti vilkas.

Turėjo kelias motinines kiaules.Tuo metu paršelius kaipmat išgraibstydavo. Kartą Bieliniai iš Ukmergės ketvirtį milijonų „ vagnorkų“ parsivežė. Pavertus jas dabartiniais pinigais, už vieną paršelį gavo 180 litų.

Išsilaikyti padeda vištos

Bieliniai pernai realizavo apie 20 tūkstančių vištaičių, paaugintų iki dviejų mėnesių. Pirkti vištų atvažiuoja žmonės iš Kauno, Pasvalio, Kėdainių, Vilniaus, Utenos.Bieliniai nemėgsta apgaudinėti.Viena pagyvenusių žmonių pora iš Panevėžio, vykdama poilsiauti į savo sodybą Zarasų rajone, kelintą pavasarį užsuka pas paukščių augintojus. Šios rūšies keturių penkių mėnesių vištos jau deda kiaušinius. Be didelio vargo sutuoktiniai prasimano paukštienos bei kiaušinių.

Viščiukų Bieliniai atsiveža iš Dovainonių paukštyno. Perina juos ir savo ūkyje. Pagal spalvą verslininkai atskiria, kuri yra vištaitė, kuris - gaidžiukas.

Prie darbo pratina savo dukras

Netoli Raguvos įsikūrusiems Bieliniams teko laikyti ir mėsines vištas. Jų turėti ypač apsimokėjo 2000-aisiais. Tuomet paruošė apie keturias tonas skerdienos. Viską atliko rankomis. Tada prie darbo pristatė ir abi savo dukras. Nuo dešimt metų jos žino uždirbto lito kainą. Savo lėšomis dukros nusipirko kompiuterį ir televizorių. Dvynukės Lina ir Jurgita mokosi Raguvos vidurinės mokyklos devintoje klasėje. Joms sekasi mokslas. Po pamokų grįžusios namo jos padeda tėvams.

Žąsys gagena aptvare

Bieliniai - naujoves mėgstantys žmonės. Sugalvojo turėti žąsų. Baltųjų vištinių veislės 144 žąsiukus atsivežė iš Lietuvos gyvulininkystės instituto Baisogaloje. Per pustrečio mėnesio žąsinai užauga iki 5,5, žąsytės - iki 3,5 kilogramo svorio. Aštuonių mėnesių žąsys pradeda dėti kiaušinius. Jų per sezoną viena padeda iki 25.

Didelį pulką šios veislės žąsų bene vieninteliai Bieliniai augina. Jos atsparios šalčiui, lauke gali būti esant kelių laipsnių šalčiui. Plaukioti paukščiams Bieliniai turi išsikasę dvi kūdras. Šiaip jos laikomos kilnojamajame aptvare. Nuo vagių žąsis saugo mokyti šunys.

Nemato didelių verslo problemų

Bieliniai kasdien sunaudoja du kubinius metrus vandens. Jį tampo kibirais. Du šuliniai nebepatenkina poreikių. Verkiant būtinas artezinis šulinys. Norint tokį įsirengti, Bieliniams reikėtų sudėti visų metų pelną.

Algirdas ir Emilija Bieliniai teigė, jog išgyventi jiems padeda tai, kad pašarus paukščiams gamina namuose. Tris hektarus turintys sodiečiai įsigijo vokišką jų gamybos įrangą - malūną, pašarų maišytuvą ir elektronines svarstykles. Tokia technika pasiteisino su kaupu. Grūdus perka iš aplinkinių ūkininkų ar Jotainių žemės ūkio bendrovės. Reikalingus priedus pašarams tiesiai į namus dažniausiai pristato AB „Kretingos pašarai“.

 

Kritižio kaimas, Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija