Atnaujintas 2004 m. sausio 14 d.
Nr.4
(1207)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Lietuvos kraštų spalvos

Aleksandras ŠIDLAUSKAS

Jaunoji kanklininkė
Tomo Bauro (ELTA) nuotrauka

Suvalkiečiai groja kanklėmis

Kiekvienas Lietuvos kraštas yra savaimingas savo tarme, papročiais ir apeigomis, žmonių bendravimu, pasaulio jausena ir gamtovaizdžiu. Suvalkija – lygumų šalis, ramių upių užuoglauda, plačių horizontų regionas. Kol nukaksi iki didžiulio Vištyčio ežero, teks ilgokai pažingsniuoti lygiakeliais, besidairant į dideles ir tvarkingas sodybas, pilnas medžių ir aitvarų sunešto gero. Esama čia nemažo taupumo, ką padarysi, kad anekdotų apie sūduvio gabroviškumą pilasi kaip iš gausybės rago. Ką padarysi, kad čia pačios geriausios Lietuvos žemės, čia pirmiausia tautiškai susiprasta, čia leisti visi vaikai į mokslus. Gausybę kunigų, rašto ir mokslo vyrų išaugino pašešupėliai ir panemunėliai. Ir paplūdo šviesuomenės srautas pro Marijampolės gimnazijos vartus, pro Veiverių mokytojų seminarijos duris, pro aukštus sodybų klevų bokštus. Su tauriais lietuviškumo siekiais. Sudūviuose nutvisko „Aušra“, suskambo „Varpas“. Suomiai ir šveicarai, vokiečiai ir rusai keliavo tan kraštan kalbos aprašyti, kankliavimo pasiklausyti. Ir geležies rūdos šiose pragumose rasta, ir kultūros pasėliai per ilgai neišmindžioti, ir maištingoji teisybės ieškotojų dvasia išsaugota. Didžiosios kraštotyrininkės Gabrielė Karalienė ir Natalija Manikienė etninių turtų Vilkaviškio ir Šakių žemėje pririnko kalnų kalnynus. Tad stabtelėkime savo žirgus prie penkių Sudargo piliakalnių – atsities kūnas, išlaisvės dvasia.


Mano vaikystės gimnazija

Jonas KIRLYS

Rokiškio gimnazija įsteigta 1918 m. rugsėjo 1 d. „Saulės“ draugijos ir klebono kun. M.Jankausko rūpesčiu. Jos pirmas direktorius – K.Petruškevičius. Sąlygos buvo vargingos, bet mokinių buvo daug (daugiausia ūkininkų vaikai). Gimnazija plėtėsi ir augo.

1931 metais pastatyti nauji, modernūs, mūriniai rūmai. Direktoriumi pradėjo dirbti Vilius Grytė, mokytojai: kapelionas L.Gižinskas, S.Naginskas, A.Bliūdžiuvienė, P.Bliūdžius, J.Janulionis, P.Simanavičius, A.Misiūnas. Toliau mokytojų daugėjo.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija