Atnaujintas 2004 m. sausio 14 d.
Nr.4
(1207)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Ir pomėgis, ir verslas

Bronius VERTELKA

Iš kairės: jaunosios verslininkės Rūta Taučikienė
ir Ilona Gokienė savo krautuvėlėje pardavinėja
menininkų darbus

Stalas, kėdės – tai prieškariu žemaičių meistro gaminti baldai, atkeliavę iš Akmenės rajono. Medinis suolas išpuvusia apačia aptiktas Biržų rajone. Suderėtas ir namuose restauruotas baldas tiko šalia kitų. Senoviška „Singer“ firmos siuvimo mašina, spintutė, veidrodžiai – tai vis krautuvėlės „Sėnoja“ papuošimo akcentai. Šie daiktai neparduodami.

Užėjus į „Sėnoją“, yra kuo pasigrožėti bei ką išsirinkti. Parduodami darbai – profesionalių autorių kūryba. Biržietės Vitos Jokubonytės–Kiseliūnienės darbeliai – žavios lėlės, angeliukai, katinai sukurti iš siūlų, medžiagų atkarpų. Pirkėjams biržietės dirbiniai patinka. Raganaites daro panevėžietė Daiva Krivickienė. Jų autorė vasarą persikelia iš miesto gyventi į sodybą netoli Paliūniškio. Laukuose ji prisirenka gamtinės medžiagos, iš kurios paskui kuria įvairias grožybes.

Menininkai savo darbų nebesiūlo. Atnešti būna prastoki, tad jų tenka atsisakyti. Tokie neatitinka jaunųjų verslininkių skonio, jų vertinimo kriterijų. „Darbas turi būti šiltas, dvasingai padarytas, originalus, kad jame galėtum rasti kažką įdomaus ar naujo“, – teigė šiuo verslu užsiimančios Rūta Taučikienė ir Ilona Gokienė. Turinčios krautuvėlę moterys ne iš kitų lūpų ar nuogirdų žino apie meną. Rūta yra baigusi aukštesniąją kultūros mokyklą Vilniuje. Šiuo metu ji – Lietuvos žemės ūkio universiteto ketvirtakursė, semiasi ekologijos žinių. Jaunoji panevėžietė moka nerti, megzti vąšeliu ir virbalais. Iš gamtos dovanų daro atvirukus, interjero detales (dovanas). Ji yra dirbusi Dailininkų sąjungos galerijoje „ XX“ Panevėžyje. Ilona turi dvi specialybes. Pagrindinė – drabužių siuvimas. Senelis buvo siuvėjas, mama dirba siuvimo pramonėje. Siuvimas tapo šeimos tradicija. O Kauno aukštesniojoje taikomosios dailės mokykloje ji yra įgijusi interjero dekoruotojos ir reklamos darbuotojos specialybes.

„Seneliai ir tėvai – žemaičiai, tokia ir aš turėčiau būti, nors esu gimusi Panevėžyje“, – juokavo I. Gokienė. „Mano mama yra kilusi iš Biržų krašto, tėvas – iš Panevėžio rajono, todėl aš gryna aukštaitė“, – šypsojosi R. Taučikienė. Su šypsena jos sutinka ir į krautuvėlę atėjusį žmogų. Pataria, koks meno kūrinys jam labiau tiktų. Jeigu reikia, pirkėjui suteikia konsultaciją jo namuose.

Dabar „Sėnojoje“ yra apie 40 menininkų darbų. Moterys pačios važiuoja jų paimti. Kūrinio kainą nustato autorius. Daugiau gerų kūrinių suranda miestuose. Verslininkės turi ypatingą nuojautą. Beje, nebuvo atvejo, kad menininkas paprašytų jų asmens dokumento. Nuo pat jų verslo pradžios žmonės jomis pasitikėjo. Artimus ryšius palaiko su menininkais iš Panevėžio Skirmantu ir Jolanta Rudokais, Vilma Pajuodiene, Aldona Skudraite, biržiete Vita Jokubonyte–Kiseliūniene.

Verslininkės remia jaunuosius dailininkus, pristato jų kūrybą. „Sėnojoje“ rengiamos vieno darbo parodos. Pradžiugino vilniečio Viktoro Dailidėno vieno darbo iš stiklo pasirodymas. Dar bus rodoma šiaulietės studentės Jurgitos tapyba ant lininio audinio.

R. Taučikienei ir I. Gokienei – tai pirmas verslas jų gyvenime. „Jeigu bijosi, neturėsi laiko kada gyventi“, – sakė drąsuolės verslininkės. Jų galvose kirba mintis ateityje vietoje krautuvėlės turėti dailės galeriją. Ne meno žmogui yra psichologiškai sunkiau užsukti į galeriją. Prie to dabar ir pratinami pirkėjai krautuvėlėje.

Vos pusmetį dirbanti krautuvėlė, ir dar prekiaujanti profesionalių menininkų darbais, – turbūt vienintelė tokia Panevėžyje. Mintis apie ją subrendo R.Taučikienei ir I. Gokienei maždaug per du mėnesius. „Kodėl geri darbai turi iškeliauti į užsienį, o ne pasilikti namuose?“ – klausė savęs moterys. Tai padėjo joms greitai apsispręsti, kokio imtis verslo. Krautuvėlei, esančiai senamiestyje, pavadinimą rinko iš 14 vardų. Pavadino „Sėnoja“ – namo pamatų deivės vardu.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija