Atnaujintas 2004 m. sausio 14 d.
Nr.4
(1207)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dainuoja ir gieda „Giedra“

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Blaivininkų ansamblis „Giedra“
Kaltanėnuose po koncerto

Vyskupo M.Valančiaus blaivystės sąjūdžio Vilniaus skyriaus folkloro ansamblis „Giedra“ suburtas prieš trejus metus. Per tą laiką šis kolektyvas gerokai sustiprėjo. Pavieniai žmonės, dažniausiai pagyvenę nedirbantys pensininkai, susibūrę į ansamblį, surado savo asmenybės raiškos būdą, tapo reikalingi visuomenei ir vienas kitam. Kiekvieną trečiadienį jie renkasi į repeticijas, dainuoja ir šoka. Dažnai kuris nors atsineša ir seną, negirdėtą dainą, išgirstą iš senolių ar surastą jaunystės dienų dainų sąsiuviniuose. Ansamblio repertuaras sudarytas iš įvairių Lietuvos regionų tautosakos, todėl įtinka visiems klausytojams. Dzūkai įtempę ausis klausosi dzūkavimo, žemaičiai – žemaičiavimo ir t.t.

Vyskupo M.Valančiaus blaivystės sąjūdžio Vilniaus skyriaus pirmininkas Petras Labanauskas, šio ansamblio įkūrėjas, meno vadovas ir administratorius, papasakojo, kaip kilo sumanymas įkurti blaivininkų folkloro ansamblį. Jis teigė: „Girtavimas – pasaulinė problema. Mūsų viltys, kad, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, žmonės liausis girtuokliavę, nepasiteisino. Per alkoholį įvyksta daug nelaimių. Štai Biržuose per alaus šventę sužalota keturiolika alaus gėrėjų, Klaipėdoje trys paaugliai, gėrę naminę degtinę, sunkiai apsinuodijo ir tik didelėmis medikų pastangomis buvo atgaivinti, gaisruose sudega neblaivūs žmonės. Panašių liūdnų naujienų beveik kasdien galime išgirsti per radiją. O kur dar dėl girtuokliavimo išsiskyrusios šeimos, prarastos motinystės ir tėvystės teisės, globos namai pilni vaikų, turinčių abu tėvus, pažeistas tautos genofondas.

Ilgametė darbo blaivystės srityje padėtis parodė, jog paskaitos antialkoholine tematika nedaug naudos teduoda. Į jas alkoholio mėgėjai neateina. Pasirinkome kultūrinę-meninę veiklos sritį. Pernai pagal mano parašytą scenarijų atlikome vaidinimą – girtuoklio teismą. Vilniaus savivaldybės Didžioji salė buvo pilna žmonių. Malonu kalbėti apie „Giedrą“. Tai darnus kolektyvas, žmonės jaučia vienas kitą. Tiesa, kaita yra. Vieni išeina, kiti ateina. Čia laukiamas kiekvienas, norintis ir galintis dainuoti. Tikiu mūsų darbo prasme. Mūsų koncertus mėgsta žmonės, jie bent valandai ar dviem patenka į skaidresnę aplinką, atgaivina sielą nuo jaunystės pažįstamų liaudies melodijų garsais, pamiršta rūpesčius ir nepriteklius. Juk mūsų gerovė didele dalimi priklauso nuo mūsų pačių“.

Vienas paskutiniųjų „Giedros“ koncertų įvyko trečiąją Kalėdų dieną Vilniaus M.Daukšos vidurinėje mokykloje. Klausytojai vos tilpo į erdvią mokyklos aktų salę. Tai, ką matė vykstant scenoje, priėmė atviromis širdimis, kai kurias dainas ilgais plojimais prašė pakartoti. Ansamblio vadovas P.Labanauskas įteikė padėkos raštus aktyviausiems dainininkams. Juos gavo Irena ir Petras Sakalauskai, Marija Tomaševičienė; Birutė Anelauskienė padėką nusipelnė už nufilmuotą „Giedros“ koncertą.

„Giedra“ koncertuoja ne tik Vilniuje. Jie važiuoja į provinciją, jeigu tik kas pakviečia, randa bendrą kalbą su vietos saviveiklininkais, rengia bendrus koncertus. Jau lankytasi Panevėžyje, Uliūnuose, Kaltanėnuose.

„Giedra“ ne tik dainuoja. Kolektyvas kiekvieną sekmadienį gieda Vilniaus Visų Šventųjų bažnyčioje per šv.Mišias.

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija