Atnaujintas 2004 m. sausio 14 d.
Nr.4
(1207)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kunigas – poetas ir menininkas

Bronius VERTELKA

Ramygalos klebonas
kun. Edmundas Rinkevičius
artimai bendrauja su menu

Ramygalos knygyne „Šviesa“ neseniai veikė Danutės Kisielytės–Ulienės ir Edmundo Rinkevičiaus kūrybos paroda. Joje buvo galima pamatyti miesto senbuvės iš vytelių pintus bei ne per seniausiai čia dirbti klebonu atvykusio kunigo medžio darbus. Tai buvo tautodailininkų puiki dovana šv. Kalėdoms ir Naujiesiems metams.

 

Nemėgsta didelių darbų

Knygyne eksponuojamus medžio dirbinius kun. E. Rinkevičius atsivežė iš Užpalių. Ten jis klebonavo daugiau nei dešimt metų. Nemažai savo darbų dvasininkas yra išdovanojęs. Daugelis nustebdavo sužinoję, kad klebonas drožia iš medžio. Kun. E. Rinkevičius savo darbų neskaičiuoja. Juos drožia iš ąžuolo, liepos ir klevo medienos. Ramygaloje klebonaujantis kunigas pasakojo, jog nemėgstąs didelių darbų. Be to, neturįs tam ir sąlygų. Drožia šventuosius ir angelus. Yra sukūręs Kristaus ir Marijos bareljefus. Dalyvavo daugelyje parodų. Tautodailininkas yra kviečiamas dalyvauti Rokiškio krašto muziejuje rengiamose parodose pagerbiant L. Šepkos atminimą.

Žinodami klebono potraukį menui, Užpalių parapijiečiai jam parūpindavo medienos. Zakristijonas pristatė didžiulį kelmą su alksnio kamienu bei ant jo esančiu gumbu. Iš jo išėjo puikus dirbinys, kuris eksponuotas Ramygalos knygyne. Iš gumbų E. Rinkevičius yra išdrožęs daugiau patraukliai atrodančių dirbinių. Tautodailininkas teigė, jog pats medis padiktuoja, kas iš jo turėtų išeiti. Dabar klebonas ketina iš ąžuolo išskaptuoti stambesnį darbą. Jį pastatytų šalia klebonijos.

Medžio meistras pirmiausia išdrožia patį dirbinio pagrindą. Tai jis padaro maždaug per pusvalandį. Vėliau darbas dailinamas ir šlifuojamas. „Neturiu didelės kantrybės, mano sumanymas turi būti greit įvykdytas“, – sakė šypsodamasis Ramygalos klebonas.

Sugeba įveikti akmenį

Kartą šalia klebonijos Užpaliuose, gatvėje išlaužęs asfaltą, išlindo didokas akmuo. Jį iškasė ir iškėlė vyrai. Akmens paviršius buvo lygus kaip stalas, tarsi jis būtų kažkieno šlifuotas. Ant jo klebonas iškalė Evangelijos žodžius „ Pradžioje buvo žodis“. Garsios žirgų lenktynių dalyvės ir Užpaliuose ūkininkaujančios Viktorijos Jovarienės kieme svečius sutinka klebono dovanotas kitas lauko riedulys. Ant jo yra iškalta vynuogių kekė ir 2000 metai. Ne vienas šio krašto žmogus gali pasididžiuoti kun. E. Rinkevičiaus dovanomis.

Ramygaloje kasant trasą netoli bažnyčios buvo aptiktas nemažas akmuo. Klebonas dar nežino, ką su juo darysiąs.

Yra perskaitęs daug dailės knygų

Kun. E. Rinkevičius turi sukaupęs didoką asmeninių knygų bibliotekėlę. Nemenką kiekį jų dovanojo Užpalių parapijos bibliotekai ir vietos vidurinei mokyklai. Turėjo daug meno knygų, bet jas atidavė savo sūnėnui dailininkui. Kunigas bibliofilas pats yra perskaitęs nemažai dailės knygų apie Čiurlionį, taip pat apie žymiausius italų menininkus.

Ramygalos klebonas knygas skaito lietuvių, lenkų ir rusų kalbomis. Lenkų kalbą išmoko savarankiškai. Studijuodamas kunigų seminarijoje, gyveno viename kambaryje su dabartiniu Gardino vyskupu Aleksandru Kaškevičiumi.

Stebino nuotraukų kokybe

Mokydamasis Ukmergės vidurinėje mokykloje, Edmundas dalyvavo kino ir fotobūrelio veikloje. Jame išmoko ryškinti fotojuosteles, daryti nuotraukas. Primicijoms pats pasidarė tūkstančius paveiksliukų.

Dirbant Užpaliuose, kun. E. Rinkevičius buvo pakviestas dalyvauti fotografijos parodoje. Joje jam lygių nebuvo. Daugelis lankytojų stebėjosi, jog paprasta ir liaudiškai vadinama „muiline“ įmanoma padaryti tokias puikias nuotraukas. Kunigas fotografuoja gamtos vaizdus, jam artimus žmones.

Laukia pasirodant kunigo dienoraščio

Kun. E. Rinkevičius augo Skiemonių parapijoje. Jo tėvas dirbo zakristijonu. Edmundo vaikystė, galima sakyti, prabėgo klebonijoje. Jis gerai pažinojo Skiemonyse klebonavusį kun. Aleksandrą Papučką, artimai su juo bendravo. Apie šį nepaprastai geros širdies kunigą E. Rinkevičius yra išleidęs knygutę „ Tavyje, o Dieve, visa mano viltis“. Autorius ją sugebėjo parašyti per porą vakarų.

Utenos spaustuvėje netrukus dienos šviesą turėtų išvysti kita kun. E. Rinkevičiaus nedidelės apimties knyga. Tai bus kunigo dienoraštis. Jis atspindės autoriaus klebonavimo metus Užpaliuose.

Keturių poezijos knygų autorius

Pirmus metus Ramygalos klebonu dirbantis kun. E. Rinkevičius jau žinomas kaip poetas. Jis yra išleidęs keturias savo eilių knygas. Pirmoji pasirodė jam dirbant Jūžintuose.

Dvasininko poeziją palankiai vertina ir jauni, ir vyresni. Dažnai eilės jam gimsta sapne. Atsibudęs jas užrašo. Kas atsiranda popieriuje, to nebetaiso. Pagal užsakymą nerašo. Ramygalos klebonas teigė, jog, taip darant, eilės būtų bedvasės. Jo eilėraščių žodžiais yra kuriamos giesmės. Jas atliko Biržų jaunimas, Užpalių kanklininkių ansamblis.

Populiarumą įgijo kun. E. Rinkevičiaus Užpalių bažnyčioje rengti poezijos skaitovų konkursai. Jų dalyvių laukdavo dovanos.

Ramygalos parapijiečiai tikisi, kad ir dirbdamas jų krašte klebonas paliks gilius pėdsakus.

Ramygala,
Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija