Atnaujintas 2004 m. sausio 14 d.
Nr.4
(1207)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Ar pataisysime
griaunamą valstybės namą?

Petras KATINAS

Jau pastebimi visuomenės nuovargio nuo nesibaigiančio prezidentinio skandalo ženklai. Vis dažniau tenka išgirsti teiginius, jog nėra čia ko nervintis, nes visos valdžios blogos. Gali būti. Tačiau kažkodėl nebesigirdi iš nuolatinių, tapusių savotiškais profesionalais, niurzglių tokio žodžio kaip Tėvynė. Tad ar neprivalu ją ginti nuo blogos, nemylinčios Tėvynės valdžios? Bet taip galvojančiųjų vis mažiau. Tai, aišku, nieko stebėtino. Juk per ilgus okupacijos dešimtmečius tie, kuriems Tėvynė visada buvo svarbiausia, buvo sutrypti, ištremti, nustumti, o dabar patys tyliai pasitraukia į istoriją. Pasitraukia, tiksliau, atstumiami net ir tie, kurie tamsiausiais sovietizmo metais nepasidavė nevilčiai ir artino laisvės dieną. Pasitraukia ir Sausio 13-osios dvasia, kuri prisimenama tik pagal scenarijų jai atminti skirtą dieną.

Dabar ant populizmo arklių tvirtai sėdo du „čempionai“ – Prezidentas ir V.Uspaskich. Nors abu puikiai žino, jog, žarstydami krūvas pažadų, nė vieno jų įvykdyti negalės. Be to, ir nesirengia. Tad kam apgaudinėti ir save, ir žmones, kai žinai, kad niekuo jiems negalėsi padėti. Didžiausia bėda yra ne šių dviejų agitatorių veikla, pirmiausia stengiantis įtraukti į savo orbitą ilgamečio išlaikytinių psichologija gyvenančius žmones, kurie niekaip negali suvokti, jog joks R.Paksas ar V.Uspaskich nei pavalgydins, nei atsigerti duos. Na, geriausiu atveju, prieš rinkimus pamėtės druskos ar degtukų, gal dar alumi pamalonins. Niekas nepaaiškina tiems žmonėms, jog dabar viską reikia užsidirbti pačiam ir maistui, ir pragyvenimui, niekas kitas to už tave nepadarys.
Antras dalykas – tai necivilizuotas Seimo narių ir valdžios vyrų savęs vertinimas. Daugelyje Europos šalių parlamentarai negali suteikti sau tokių lengvatų ir privilegijų. Visa tai nusižiūrėta iš Rusijos Dūmos pagal principą: kuo aukščiau kyla žmogus, tuo mažiau girdi tą, kuris yra apačioje. Be to, aišku, kad besiilginčiųjų sovietinių laikų, nes jie jau nebegrįš netgi Rusijoje, yra gal ir nedaug, bet ne tiek jau mažai, jog į tokius nežiūrėtume rimtai. Tuo labiau kad minėti žmonės nuolat pakurstomi tai nostalgijai. Ir čia pirmuoju smuiku groti suranda pretekstų Prezidento komanda. Ir ne tik ji.+ Atkuto ir komunistų partijos atkūrėjai. Nežinia, ar teisingi buvo Latvijos spaudoje pasirodę pranešimai, kad Baltijos šalių kairieji, susirinkę į medžioklę viename Latvijos miškų, tarėsi, kaip susimesti į vieną krūvą ir įkurti kažkokį kairįjį bloką. Tiesa, Lietuvos Premjero spaudos atstovė N.Pumprickaitė neigė, kad jos viršininkas tarėsi dėl to „liaudies fronto“ įkūrimo. Esą jis buvo nuvykęs į Latviją pamedžioti savo bičiulio buvusio Latvijos prezidento G.Ulmanio kvietimu. Tačiau dūmų be ugnies nebūna.

Dabar faktiškai vyksta kova už elektorato balsus būsimuosiuose rinkimuose. O elektoratas ir R.Pakso, ir V.Uspaskich, ir valdančiosios partijos – tas pats. Tai pastebėjo ne visų jų taip nekenčiami konservatoriai, o žinomas Rusijos politologas Viktoras Olžičius savo didžiuliame straipsnyje „Lietuviškojo impičmento pamokos“. Jame V.Olžičius pripažįsta, jog demokratijos šaknys Lietuvoje kur kas gilesnės nei Rusijoje. Tačiau autorius pabrėžia, kad Lietuvos Prezidentas turi diktatoriškų užmačių ir nevengia jų demonstruoti. „Šiandien prezidentas R.Paksas atakuojamas iš visų pusių, todėl jo greičiau reikia gailėtis nei smerkti. Tačiau pažvelkime į jo veiksmų logiką. Atėjęs valdžion R.Paksas apsistatė save pataikūnais bendražygiais ir faktiškai pavertė Prezidentūrą, ką jau seniai pastebėjo ne tik Lietuvos, bet ir užsienio politikos ekspertai, savo partijos štabu. Tuo pačiu jis neatsiriboja nė nuo vieno jį palaikančio. Juk į jo mitingus ir susitikimus su „liaudimi“ susirenka ne tik paprasti darbininkai ir žemdirbiai, bet ir patys radikaliausi elementai. Tai labai primena diktatorių pasaulėjautą ir metodus. Pakanka tik prisiminti Staliną ir Hitlerį. Kol kas R.Paksas dar netapo diktatoriumi, tačiau jo veiksmų logika yra diktatoriška: minimumas kontaktų su politinėmis partijomis nuolat kartojant: „Esu išrinktas visos tautos ir niekam neprivalau duoti ataskaitos“. Tam betrūksta tik perimti visiškon savo kontrolėn jėgos struktūras. Krinta į akis gana nihilistinis R.Pakso požiūris į parlamentą“, - teigė V.Olžičius.

Ne vien tik niekinamas prof. V.Landsbergis ar aktyviai besireškianti Seimo narė R.Juknevičienė, o ir garsus rusų politologas pastebėjo dar vieną svarbų dalyką – praėjusių metų gruodį įvykusį dviejų populistinių lyderių R.Pakso ir V.Uspaskich susitikimą. Tuo labiau kad V.Uspaskich priklauso Socialliberalų frakcijai, kurios lyderis – Lietuvos Seimo pirmininkas A.Paulauskas ir buvo vienas iš R.Pakso apkaltos organizatorių. Dar keistesni sutapimai ideologinėje R.Pakso ir V.Uspaskich pozicijoje. Juk savo Darbo partijos steigiamajame suvažiavime V.Uspaskich pareiškė, kad nesieja nei savęs, nei savo partijos su jokia ideologija. Esą tokia partijų kūrimo schema jau atgyvenusi. Todėl kyla klausimas, kas gi sieja R.Pakso ir V.Uspaskich partiečius? Aišku, jie abu populistai ir, žinoma, už jų stovintys nemaži pinigai. „R.Pakso ir V.Uspaskich priešiškumas tradicinėms partijoms, o tuo pačiu ir tradicinei demokratinei parlamentinei tvarkai – labai įtartinai sutampa“, - rašo V.Olžičius. Ką gi, pastebėta labai teisingai. Todėl V.Olžičius, atkreipdamas dėmesį į R.Pakso pastangas kontroliuoti per savo statytinius jėgos struktūras, prokuratūrą, Krašto apsaugos ministeriją, daro išvadas, kad R.Paksas turi vieną tikslą – padaryti ateityje Seimą kišeniniu. Nėra abejonės, jog, Seimui nepradėjus apkaltos proceso, po būsimos R.Pakso ir V.Uspaskich pergalės visos jėgos ir teisėtvarkos bei teisėsaugos struktūros atsidurtų jų rankose. Tai labai sutampa su R.Pakso šūkiu: „Tvarka bus!“. „Tai kas gi yra tas R.Paksas, - klausia V.Olžičius, - lietuviškas Putinas? Lukašenka? Kučma? Taip, tam tikra prasme R.Paksas – dar nesusiformavęs Putinas arba Lukašenka. Bet Lietuva eina (bent jau kol kas) kitu keliu“. Tik ar ilgas dar bus tas ėjimas? Jau pakankamai aišku, kad R.Paksui ar V.Uspaskich vakarietiška demokratija visiškai nepriimtina. Geriausiu atveju, jie sutiktų tiktai su „valdoma demokratija“.

Kitas dalykas, verdančios per kraštus R.Pakso ir V.Uspaskich asmeninės ambicijos neleidžia kalbėti apie bet kokį atskirų valdžios institucijų sugyvenimą. Tik pavydas gali apimti, kai prisimeni ne taip senus įvykius Prancūzijoje, kai gana puikiai sutarė dešinysis prezidentas Žakas Širakas su kairiuoju premjeru socialistu Lioneliu Žospenu. Argi galima įsivaizduoti toje pačioje Prancūzijoje ar kitoje demokratinėje Europos valstybėje, kad valstybės prezidentas ir jo štabas pritaria radikalų ir politinių marginalų šūkiams išvaikyti parlamentą? Tai prilygtų katastrofai.

Tad kas gi laukia gana pavojingoje situacijoje atsidūrusios Lietuvos valstybės? Aišku, labai neramūs metai. Jeigu tikėtume skelbiamais reitingais, tai būsimajame Seime gali turėti daugumą stambiojo, su rusiškuoju kapitalu susijusio verslo atstovai ar jų statytiniai. Jau skelbiama, kad dauguma Lietuvos žmonių pageidautų, kad Lietuvos interesus Europos Parlamente gintų V.Uspaskich ir jo „darbiečiai“, kurie su tikru darbu neturi nieko bendra. Žinant V.Uspaskich ir R.Pakso piniginius sugebėjimus, tokią daugumą surinkti būtų vienas juokas.

Tai, kas dabar vyksta, yra dialektiška politinių radikalų veiksmų bei lozungų sąveika. Jeigu išvengsime Maskvos diktato ir neužsiversime savęs savo pačių teršalais, tai netrukus turėtume pajusti naujus pasaulinius bendradarbiavimo matmenis. Tapę ES ir NATO narėmis, atsidursime įvairiapusiškesnių ryšių regione, kuris mūsų egzistencijai suteiks kur kas daugiau impulsų nei virimas savų garbėtroškų užvirtame virale. Aišku, turime ir ko saugotis tapę saugesni. Neišvengiamos permainos, tapus ES nare, dažnai iškelia paviršiun lengvus blizgučius, tad palankiausiomis sąlygomis pasinaudoja ne geriausieji, o apsukriausieji ir mitriausieji. Be to, neribotos laisvės troškimas, netgi neprisimenant tokių žodžių kaip pareiga, atsakomybė, jau dabar gana dažnai išvirsta naikinamąja jėga. Ir visada atsiras tokių, kurie, patys nesugebėdami nieko sukurti, ragins naikinti egzistuojantįjį. O specialiai keliant sumaištį valstybėje, kaip tai daroma dabar, atsiras pakankamai žmonių, kurie griebiasi bet kokios vėliavos koto. Juk neatsitiktinai viename susitikime su „liaudimi“ Prezidentas buvo raginamas imti pavyzdį iš Irako diktatoriaus Sadamo Huseino ir įvesti geležinę tvarką. Keisčiausia, kad Prezidentas niekaip nereagavo į tokį savęs palyginimą su S.Huseinu. Tiesa, buvo ir tokių, jeigu jau lygintume su buvusiu Irako diktatoriumi, pasiūliusių bent jau pasekti jo pavydžiu ir pasislėpti kokiame nors bunkeryje. Tuo labiau kad niekas labai ir neieškotų.

Kažkada, dar nepriklausomybės pradžioje, teko skaityti vieno čekų rašytojo pamąstymus apie komunizmo jungą nusimetusių šalių grįžimą į Europą. Jis rašė: „Ar Europa sugrįžtančius savo sūnus ir dukras pasitiks kaip hedonizmo išsekintas žemynas, gražiai užtepliotomis raukšlėmis? Ar amžiams prarastas poveikis, o kartais ir smogiantis žodis, kuris kovų už laisvę laikais formavo bendrą likimą, o dabar grimzdi beformio išskydusio plepumo sraute?“ Tad štai kur klausimas. Tiktai kas jį išspręs, jeigu lemtingiausiu valstybės momentu nesuprantamai veikia pats jos vadovas. Mažai kas galvojo, kad keturioliktaisiais valstybės atkūrimo metais susilauksime grėsmės savo valstybei per jos vadovą, kai daugelis jau net nebeprisimins tos dainuojančios revoliucijos. Bet taip atsitiko. Tiesa, jau ir tada apdairesnieji įspėjo nepulti į euforiją, neapgaudinėti savęs, nes girdėjome tik dainuojančiųjų balsus, bet negirdėjome tylinčiųjų. O tylinčiųjų – apdairiai pritilusių, tykiai lūkuriuojančių, kuo čia viskas baigsis, buvo ir bus visada. Ir nemažai. Dabar visi jie būriais traukia į prezidentinių gastrolių spektaklius. Ir už gryną pinigą priima viską, kad ir ką tas oratorius sakytų.

Beje, kažkodėl daugelis pamiršo tuomečio neilgai išbuvusio premjero Aleksandro Abišalos žodžius, kuris į klausimą „kaip gyventi?“, nedvejodamas atsakė: „Nežinau“. Šio posakio jam negali atleisti ir dabar. Kaip gali nežinoti? Paklauskite dabartinio Premjero – jis visada viską žino, atsakys ir pamokys. Juk gyveno ir statė komunizmą sovietų Lietuvoje, tad puikiai išmoko valdyti žmones. Puikiai to išmoko ir Prezidento poste esantis asmuo. Tik ar tas duoda ką nors pozityvaus valstybei?

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija