Atnaujintas 2004 m. sausio 16 d.
Nr.5
(1208)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Vis tie pinigai…

Veronika gyveno nuošalioje vietoje, vienkiemyje, gražioje sodyboje. Jos visos trys dukterys buvo išvykusios gyventi į miestą. Nors Veronika buvo dar žvali, energinga, nesiskundė pablogėjusia sveikata, bet vyresnės dukterys ją kalbino vykti gyventi į miestą. Ji turėjo susitaupiusi nemažai pinigų. Nemenkas buvo ir jos turtas – sodybėlė vienkiemyje.

Per Velykų šventes pas motiną svečiavosi visos trys dukterys. Po vakarienės motina prabilo: „Dukrelės mano, aš pati nusprendžiau važiuoti gyventi į miestą: man kaime vienai nejauku. Čia yra visokių plėšikų. Kuri mane slaugysite senatvėje, tai ir atiduosiu visus pinigus, kuriuos susitaupiau“. Abi vyresnės dukterys susižvalgė. Jos pradėjo meiliai kalbinti motiną. Ir viena, ir kita norėjo motiną vežtis pas save. Tik jauniausioji dukrelė tylėjo.

Po kurio laiko motina sugalvojo išbandyti dukteris, joms suvažiavus į gimtinę per Sekminių šventę. Ji verkšlendama prasitarė: „Ką dabar, dukrelės, su manimi darysite? Plėšikai visus mano pinigus pavogė, likau be turto. Jūs nei viena, nei kita dabar nenorėsite manęs priimti“. Abi vyresnės dukterys tylėjo. Nepratarusios paguodžiamo žodžio motinai, išvažiavo į miestą.

Tada paguodos žodžiais prabilo jauniausioji duktė: „Mama, mamute, man nereikia tavo pinigų, važiuokime pas mane ir gyvenkime kartu visą amžių, aš dirbsiu, ir užteks mums pragyvenimui“.

Motina su džiaugsmo ašaromis akyse apkabino savo jauniausią dukrą už pasiūlytą paslaugą, supratusi, kuriai dukrai yra reikalinga ir be pinigų. Ji atsinešė visas savo santaupas ir įteikė jaunylei dukrelei.

Po kurio laiko jauniausioji parsivežė mamą pas save į miestą. Čia motina jautėsi laiminga. Vyresnės dukterys aplankydavo retai. Nežinau, ar joms buvo gėda, o gal pikta, kad neteko motinos santaupų, apie kurias galbūt svajojo dieną naktį… Joms nerūpėjo motina, o tik pinigai. Paskyrusi savo pinigus jauniausiajai geraširdei dukrai, motina leido ramias senatvės dienas.

Joana JANKAUSKIENĖ
Virbalis, Vilkaviškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija