Atnaujintas 2004 m. sausio 21 d.
Nr.6
(1209)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

„Nelikę nuošalyje“

Neseniai iš spaudos išėjo dokumentinė apybraiža „Nelikę nuošalyje“ (Edmundas Simanaitis, Krašto apsaugos ministerijos Leidybos ir informacinio aprūpinimo tarnyba, 2003, 1000 egz. 235 p.).

Knyga – trijų dalių: I d. – „Pašaukti tautą sukilti“, II d. – „Pareiga nelikti nuošalyje“, III d. – „Baigiasi baimės, netikrumo ir vienatvės naktis“.

Knyga skirta okupacijos metais Sūduvoje veikusiam Tauro apygardos Vytenio jaunųjų kovotojų būriui, jo istorijai, pasipriešinimo veiklai ir kovotojų likimams. Kai kam iš Vytenio būrio partizanų buvo lemta sutikti audringą tėvynės Atgimimą.

Po Antrojo pasaulinio karo raudonajam okupantui Rytų ir Vidurio Europoje buvo aršiai priešinamasi, tačiau aršiausiai ir ilgiausiai priešinosi Lietuvos laisvės gynėjai partizanai bei jų pagalbininkai ir globėjai. Laikas daro savo: pamažu užmarštin eina tautos istorijoje heroiškiausia visatautinio pasipriešinimo okupantams epopėja – laisvės karas 1944-1953 metais. Todėl kiekvienas darbas, skirtas toms kovoms priminti ir nušviesti, yra labai reikalingas. Juolab kad atsiranda tokių veikėjų, kurie stengiasi sumenkinti partizaninio karo svarbą, suniekinti laisvės kovotojus ir išjuokti patį laisvės siekimą.

Knygos „Nelikę nuošalyje“ autorius, buvęs Vytenio būrio karys, savo kūrinį dedikavo jauniesiems Lietuvos piliečiams. Laisvės kovose daugiausia dalyvavo jaunimas – anos Lietuvos tautinės mokyklos auklėtiniai – idealistai, patriotai, nepanorę vergauti okupantui. Norėtųsi tikėti, kad dabartinis jaunimas, susidarius ekstremalioms sąlygoms, atliks savo pareigą Tėvynei, nors šiandieninės mokyklos nedrįsčiau vadinti tautine. Kol kas tautinis - patriotinis jaunimo auklėjimas nėra valstybinė politika, tautiniu auklėjimu savo rizika užsiima tik to kilnaus darbo entuziastai.

Pirmos dalies pradžioje autorius rašo: „Mūsų karta atėjo į pasaulį praėjusio amžiaus pirmojo laisvės dešimtmečio antrojoje pusėje. Gaivaus ir kūrybingo meto būta. Keturi stulpai rėmė mūsų jaunystę: Šeima, Tikėjimas, Mokykla ir Kariuomenė. Brendome kaip laisvos šalies piliečiai ir godžiai siekėme žinių, mokslo“. Taip augo ir pilietiškai brendo pirmosios Lietuvos Respublikos piliečiai, regėję šviesią ateities perspektyvą, pasiryžę dirbti atgimusios valstybės ir tautos labui. Taip formavosi pirmoji karta nuo žagrės, palikusi ryškų pėdsaką tautos visuomeniniame ir kultūriniame gyvenime. Deja, tai idealistų ir patriotų kartai realybė buvo siaubinga. Jų akyse griuvo valstybė, okupacija keitė okupaciją, vyko neregėta okupantų savivalė, prasidėjo tautos genocidas. Pusę amžiaus truko didžioji tautos tragedija. Dorajai tautos daliai beliko tik visomis išgalėmis priešintis… Partizanų dalinių pagrindą sudarė būtent tautinės mokyklos auklėtiniai: moksleiviai, studentai, kariai.

Pirmoji knygos dalis skirta Tauro apygardos Vytenio būrio įkūrimo istorijai, kovotojų veiklai, jų likimams ir būrio žūties aplinkybėms paaiškinti. Būrys, įkurtas 1945 metų rudenį, buvo pavaldus apygardos štabui. Veikė Marijampolėje ir jos apylinkėse, kartais buvo vadinamas Priemiesčio legionu. Būrio nariai buvo Rygiškių Jono gimnazijos, Mokytojų seminarijos, Amatų, Prekybos mokyklų vyresniųjų klasių moksleiviai.

Pagrindinė užduotis jauniems kovotojams – būti pasirengusiems vykdyti aktyvius veiksmus, jei kiltų konfliktas tarp SSRS ir Vakarų valstybių. Būrys vykdė įvairias štabo užduotis: pergabendavo ginklus ir šaudmenis, sprogdino geležinkelį, rinkdavo lėšas pogrindžiui ir nuo okupantų nukentėjusiems asmenims paremti, rūpinosi medikamentų tiekimu partizanams, platino pogrindžio spaudą, padėjo sabotuoti vietinės valdžios akcijas ir kt.

Būrio žūtis prasidėjo nuo Vytenio būrio vado Jono Valaičio-Žaibo suėmimo 1946 m. liepos 19 d. O Žaibo suėmimą lėmė „Šarūno“ partizanų dalinio partizano Mėnulio, tapusio NKGB agentu Relsas, išdavystė. Žaibas neatlaikė NKGB kankinimų…

Pirmoje knygos dalyje, skyrelyje „Pogrindžio spauda Steplago valdose“, aptariami lageriuose leisti slapti leidinėliai „Vytis“ ir „Margutis“. Juos išsaugojo ir į Lietuvą parvežė politinis kalinys S.Gerlikas, kuris buvo vienas „Vyčio“ leidėjų. Leidinėlių tikslas buvo apibrėžtas taip: „(…) Leidinėlio pagrindinis tikslas – surinkti į vieną vietą nors mažą dalytę išsklidusių kūrybinių kibirkštėlių, šiuos trėmimų kančių keliuose papasakoti sesei ir broliui apie mūsų tolimą gimtąją šalį, apie mūsų meilę jai“.

Siela veržiasi vien tik tenai,
Kur leidžiasi saulė auksinė…
Kad ne aukšti Uralo kalnai,
Gal matyčiau aš savo Tėvynę.
Godžiu žvilgsniu myluočiau visus,
Miestus, sodžius ir gimtą pirkelę,
Numylėtus Nevėžio krantus
Ir visą, kas ilgesį kelia.

„Ilgesys“ (autorius nežinomas)

Skyrelyje „Kova su pavergėjais visada teisi“ teigiama, kad okupantų ir jų talkininkų veiksmai okupuotoje šalyje visada yra neteisėti, o laisvės gynėjų kova visada teisi, jei tik ji neprieštarauja tarptautinės teisės normoms. Mūsų ginkluotos gynybos ir pasipriešinimo agresijai įstatyme įrašyta, kad „niekas negali varžyti Tautos ir kiekvieno piliečio teisės priešintis agresoriui ar okupantui“, o gyventojai „privalo nebendradarbiauti su okupacine administracija ir jai nepadėti“.

Antra knygos dalis „Pareiga nelikti nuošalyje“ skirta Vytenio būrio kovotojų asmenybėms aptarti. Remiantis archyviniais dokumentais, bendražygių ir artimųjų prisiminimais piešiamos Vytenio būrio kovotojų asmenybės, atkuriamos stojimo į būrį aplinkybės, aprašoma veikla būryje ir golgotos keliai Gulago salyne.

Vytenio būryje buvo trys skyriai. Knygoje pasakojama apie penkiolika tų skyrių kovotojų. Kiekvieno kovotojo likimas susiklostė savaip. Iš jų vienuolika 1946 metų liepą buvo suimti, o lapkričio 29 dieną teisiami. Septyni buvo nuteisti dešimt metų katorgos. 1947 m. kovo 26 d. keturi kovotojai – eil. Vincas Baronas-Vyšnelis, psk. Jurgis Bekampis-Šalmas, gr. Algimantas Gustaitis-Kimas ir psk. Alfonsas Žukauskas-Lizdeika Vilniaus saugumo rūsyje buvo nužudyti ir užkasti Tuskulėnuose.

Iš nuteistųjų du – eil. Juozas Kiniauskas-Balandis ir eil. Kazys Klimas-Gubo mirė katorgoje. Du – eil. Justinas Vosylius-Sidas ir eil. Sigitas Akelaitis-Vinetu mirė grįžę į Lietuvą. Knygos rašymo metu trys kovotojai – eil. Stasys Gudaitis-Husaras, eil. Kazys Rainys-Akmenėlis ir eil. Edmundas Simanaitis-Meilutis buvo gyvi.

Be Vytenio būrio kovotojų, knygoje pasakojama ir apie trijų ryšininkių gyvenimą. Onutė Akelaitytė-Rūta buvo Broniaus Petrausko-Šarūno ryšininkė. Išduota tardymo metu, nė vieno kovotojo neišdavė. Kalėjo Intoje. Ten ištekėjo už lietuvio tremtinio, kuris žuvo anglių šachtoje. Į Lietuvą ji grįžo su trimis vaikais ir vyro palaikais. Tėvynė sutiko nesvetingai. Net ir nepriklausomybę atgavus, iki 2001 metų, nebuvo pavykę atgauti tėvų žemės, nors šeimoje buvo šeši tremtiniai, iš jų du – laisvės kovų dalyviai, vienas – karys savanoris. Žemėtvarkininkai įpratę nesistengti…

Joana Jankauskaitė-Džiugūnė buvo Vytauto rinktinės vado Vampyro ryšininkė. Studijuojančią Kauno universiteto Chemijos fakultete gatvėje suėmė saugumiečiai. Tardoma nieko neišdavė. Daug metų kalėjo Mordovijos ir Magadano lageriuose.

Šešiolikmetė Janina Žebrauskaitė-Purėna buvo Jono Valaičio-Viesulo – Vytauto rinktinės trečios kuopos vado ryšininkė. To paties J.Valaičio, buvusio Vytenio būrio vado Žaibo, po jo suėmimo ir užverbavimo, kada jis antrą kartą grįžo pas partizanus ir narsiai kovėsi. Purėną tardė pats generolas Josif Bartašiunas. Nieko neišgavęs, nusikeikė: „Kokia kantri ta rupūžė“. Gulago salyne Purėna rašė:

Už plieno grotų užrakinta
Tarp drėgnų sienų kankinuos,
Ir prislėgta žiauraus likimo,
Kas dieną laisvės aš ilgiuos. (…)

Grįžusi į Lietuvą ištekėjo, užaugino sūnų ir dukrą, baigė medicinos seserų kursus. Atgimimą ir laisvę sutiko su ašaromis akyse.

Trečia knygos dalis „Baigiasi baimės, netikrumo ir vienatvės naktis“ skirta broliškų kapų Tuskulėnuos aukoms atminti. Kol kas Tuskulėnuose rasti 706 kankinių palaikai – su kulkų skylėmis kaukolėse, sutrupintais ir išnarstytais kaulais, kankinimų žymėmis. Tarp tų kankinių aptikti ir identifikuoti pirmojo Tauro apygardos vado plk. Leono Taunio-Kovo, štabo darbuotojo plk. ltn. Vytauto Bacevičiaus-Vygando bei keturių Vytenio būrio kovotojų palaikai. Vytenio būrio kovotojų palaikai 2001 metų rugpjūtį iškilmingai palaidoti Marijampolėje, partizanų kapinėse.

Šioje knygos dalyje gausu dokumentų, kurie papildo ir patvirtina knygoje pateiktą informaciją.

Knyga atsakė į ilgai buvusį neaiškų klausimą, kas išdavė Vytenio būrį, ir tuo užbaigė šią diskusiją. Steigiamasis Tauro partizanų apygardos suvažiavimas įvyko 1945 m. rugpjūčio 15 d. Greitai štabas buvo išduotas – spalio 22 dieną buvo suimta septyniolika štabo pareigūnų. Memuarinėje literatūroje iki šiol aptinkame įvairių išdavystės versijų. Be jokių dokumentų, tarp išdavikų kartais minimas Tuskulėnuose nužudytas vienas štabo darbuotojas. Gaila, kad knygos autorius, daug dėmesio skyręs Vytenio būrio išdavystei išaiškinti, šioje knygoje neatskleidė tikrosios Tauro apygardos štabo išdavystės istorijos. Aiškumas šiuo klausimu labai reikalingas.

Kazys BLAŽEVIČIUS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija