Atnaujintas 2004 m. sausio 23 d.
Nr. 7
(1210)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Tikėjimo kelias

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius

Praėjusią savaitę prisiminėme kruvinuosius Sausio įvykius, kai gynėme iš pelenų gimstančią Lietuvos laisvę. Drauge išgyvenome dėl to, kas šiandien vyksta tėvynėje. Dabarties išmėginimai Lietuvai yra galbūt dar didesni už praėjusius, nes anuomet nebuvo tokios sumaišties žmonių protuose ir širdyse, kurią matome šiandien. Šioje sumaištyje populiarumo susilaukia nedemokratinės, net fašistuojančios jėgos, panašios į tas, kurios XX amžiuje atnešė nelaimę ne tik Europai, bet ir visam pasauliui. Lietuva laiko egzaminą, kurį ir mums, tikintiesiems, reikės išlaikyti.


Dienos, kurios Lietuvai buvo
tarsi Dievo Motinos
gailestingumo stebuklas

Praėjusią savaitę minėjome Lietuvai skaudžią, bet kartu ir viltingą Sausio 13-ąją, kai, sukeldamos agresiją prieš nepriklausomybę atkūrusią Lietuvą, Sovietų Sąjungos militaristinės - represinės pajėgos sustojo prieš tankams nepasidavusius beginklius žmones. Keturiolika žuvusių Lietuvos patriotų ir beveik tūkstantis sužeistųjų - tokia Lietuvos žmonių auka už atkurtą nepriklausomybę. Prie televizijos bokšto sužeistuosius ir ten dalyvavusius Laisvės kovotojus globoja Lietuvos Nepriklausomybės gynimo Sausio 13-osios brolija. Ilgus metus jai vadovauja dukart politinė kalinė, sovietiniais metais - kovotoja už Lietuvos laisvę, tikinčiųjų ir tautos teises Jadvyga Bieliauskienė. Kaip tik praėjusią savaitę, sausio 15-ąją, jai sukako 75-eri metai. (Beje, ir J.Bieliauskienės sesuo Kristina, irgi aktyviai dalyvavusi Sąjūdžio veikloje, yra gimusi sausio 12-ąją.)


Gamtosaugininkai ragina
visuomenę padėti gyvūnams

Svarbu globoti žiemojančius vandens
paukščius
Kęstučio Vanago (ELTA) nuotrauka

Smarkiai pastorėjus sniego dangai pasunkėjo laukinės faunos gyvenimo sąlygos, gyvūnai sunkiai susiranda maisto.

Aplinkos ministerijoje sudaryta speciali gamtosaugininkų grupė žiemojančių gyvūnų globos priemonėms koordinuoti ragina visuomenę, ypač medžiotojus ir žvejus, padėti išvengti galimo baltojo bado.


Kaip išvengti gripo?

Gripas – pavojinga liga, nuo kurios visame pasaulyje miršta nemažai žmonių. Kai kurie susirgusieji, ypač jeigu stengiasi gripą „pravaikščioti“, po jo gali patirti sunkių komplikacijų.

Dažniausios komplikacijos - plaučių uždegimas, bronchitas, miokarditas (širdies raumens uždegimas), virusinis encefalitas arba meningitas (galvos smegenų ir galvos dangalų uždegimai), miozitas (raumenų uždegimas), o vaikams – krupas.

Pagrindinė gripo komplikacija – plaučių uždegimas. Kiekvienais metais pasaulyje nuo jo miršta 15 - 76 žmonės iš kiekvieno 100 tūkstančių sirgusiųjų. Lietuvoje per gripo epidemijas kasmet būna vienas-keturi mirties nuo šios ligos komplikacijų atvejai. Apie 80 procentų mirusiųjų nuo gripo būna vyresni nei 65 metų žmonės.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija