Atnaujintas 2004 m. sausio 23 d.
Nr. 7
(1210)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Grėsmingi kontūrai

Povilas Strapšys

Kelis mėnesius besitęsiantis ir jau kaip įkyrus danties skausmas pabodęs Prezidento skandalas paskutinėmis dienomis pasipildė keliais labai grėsmingais akcentais. Pirmiausia, pasinaudojęs pauze skandalo tyrime, Prezidentas perėjo į „kontrpuolimą”. Matyt, pasinaudojo bičiulio ir likimo draugo A.Butkevičiaus patarimu. Šis gana koordinuotas veiksmas turėjo dvigubą poveikį. Jis ne tik paryškino tariamas Prezidento oponentų argumentų spragas, bet leido dar labiau atskleisti tikrąjį Prezidento veidą.

Kuo charakteringas šis valstybės vadovo portretas? Visų pirma jis parodo šio asmens požiūrį į mūsų šalies politinę sąrangą. Žodžiais deklaruojama ištikimybė Konstitucijai ir pagarba įstatymams. Kita vertus, jis pripažįsta tik tuos Konstitucinio Teismo sprendimus, kurie jam yra palankūs. Tai reiškia, kad visi bandymai daryti įtaką šiam žmogui teisinėmis priemonėmis yra sunkiai įmanomi. Negalima apeliuoti į sveiką protą ar sąžinę tokio žmogaus, kuris vadovaujasi dvigubais elgesio standartais. Kaip sakoma, kito akyse mato ir šapą, o savojoje neįžiūri dramblio.

Įdomi dar viena šio proceso detalė – Prezidentas yra taip įsitikinęs savo neklystamumu, kad yra prasitaręs, jog prezidentaus netgi ir tada, jei Seimo apkalta priims jam nepalankų sprendimą, t.y. jį atstatydins. Kaip pats yra šmaikščiai pastebėjęs, nebent „policija išveš iš Turniškių”.

Ką galima pasakyti apie tokio lygio pajuokavimus? Jei čia kalbėtų kokios humoro laidos vedėjas, tik pakikentum. Dabar taip tvirtina valstybės vadovas, įtariamas sulaužęs savo priesaiką ir pažeidęs Lietuvos Respublikos Konstituciją. O ir kalba jis rimtu akmeniniu veidu, kartodamas vis tą patį tekstą nemirksinčiomis akimis. Geras artistas ar žmogus, fanatiškai įsitikinęs savo neklystamumu?

Čia iškyla antrasis, labai ryškus ir, manytume, pavojingiausias šios istorijos akcentas. Prezidentas akmeniniu veidu atsiprašinėja „visų, kuriuos yra galbūt užgavęs ar įžeidęs”, ir tuo pačiu metu nesiliauja kartojęs tų pačių mintinai iškaltų frazių apie sąmokslą ir šliaužiantį perversmą. Kam tada visų atsiprašinėti, jei pati R.Pakso užimta kategoriška pozicija yra ne tik nepagarbi, bet užgaunanti ne tik kitas valdžios institucijas, bet ir paprastus mūsų žmones? Nepagarbiai elgiantis, papūgiškai kartojami atsiprašymai virsta tuščia fraze ir prastai vaidinamo vaidmens dalimi. Paskutinį kartą tai pakartota per Sausio 13-osios įvykių minėjimą. Todėl nenuostabu, kad tokiu Prezidento elgesiu pasipiktino ne tik Seimo nariai, bet ir žuvusiųjų artimieji arba tų įvykių dalyviai.

Toliau veiksmas gali vystytis dar greičiau ir dar pavojingesne kryptimi. Fanatiškai savo „tiesą“ ginantis Prezidentas suranda ir savo fanatiškų gynėjų. Ginti Prezidentą dabar pasiryžę ne tik politiniai marginalai, bet ir anų laikų „herojai”. Į jo gynėjų chorą įsitraukia ir seni patyrę čekistai. Čia ir skandalingojo „Durnių laivo” autorius V.Petkevičius, Lietuvos partizanų už niekšybes medžiotas dar pokariu. Po skandalingosios atsiminimų knygos pasispjaudymų nuo jo atsiribojo net motininės Socialdemokratų partijos kolegos, o K.Saja jį palygino su mėšle besitaškančia beždžione. Šiandien šis „išpurtęs stribas” (dar vienas kolegų rašytojų apibūdinimas) žada būti (juokais ar rimtai?) Lietuvos viceprezidentu ir gailisi, kad jau nėra toks jaunas. Jis tikrai įvestų tvarką…

RPakso gynėjai neapsiriboja savo jėgų telkimu sostinėje. Čia jų rezervas beveik išsemtas: rusofilinis režisierius ar filosofuojantis profesorius su savo žmona feministe, kelių dienraščių ir savaitraščių leidėjai, kelių miniatiūrinių ar užmirštų partijų vadukai. Dabar jau važinėjama po provinciją, buriami nesusivokę ar piktavaliai kaimo žmonės, o laikraščiuose spausdinamos smulkios instrukcijos, kaip surengti steigiamąjį tokio judėjimo susirinkimą ir jį tinkamai juridiškai apiforminti. Šios organizacijos nariai net žada važiuoti į Vilnių ir budėti prie Seimo, kad neleistų nuversti jų stabuko. Tuo pat metu viešai verkšlenama apie „smulkias instrukcijas, kur mokomi vaikai, kaip elgtis ir ką sakyti prieš Prezidentą”. Kuo pats kvepi, tuo ir kitus tepi!

Tolesnė įvykių raida jau projektuojama į smurto provokavimą, o tam pavykus, ir į jo eskalavimą. Tuo abejoti neleidžia ir Prezidento susitikimuose su regionų žmonėmis padažnėję apsistumdymai. Ypač įsimintini įvykiai Ukmergėje, kur susitikimo su Prezidentu metu salėje tvarką įvedinėjo ne policininkai, o fašistuojantys žaliūkai. Policijos ten kažkodėl nebuvo.

Įsivaizduokime, kad Prezidentas Seimo balsais atstatomas. Policija elgiasi visai neutraliai, o mūsų parlamentą puola šturmuoti Prezidentą remiančių „liaudies atstovų” smogikai. Nesitikėkite, kad tai bus tik nusivylę ūkininkai ar garsiagerklės močiutės. Visai tikėtina, kad ir juodašvarkių smogikų ten nebus. Juos puikiai pakeistų kol kas į mitingus nevaikštantys (dar ne laikas!) paaugę buvusių sovietinių karininkų sūnūs, mėgstantys treniruotis ekstremaliomis sąlygomis miškuose prie Trakų… Juk ir 1991 metų sausį į parlamentą veržėsi gerai treniruoti rusakalbiai vyrukai civiliais drabužiais!

Sakote, tai neįmanoma? Mūsų šalyje to negali būti? O kuo mes geresni už kitus? Ar manote, kad, vienąkart nepavykęs, toks scenarijus negali būti pakartotas dar sykį? Manytume, kad Prezidento komandos aiškiaregiai neatmeta ir tokios įvykių eigos galimybės. Prisiminkime – tikriausiai ne veltui vienu pirmųjų Prezidentūros pareiškimų dar skandalo pradžioje buvo įspėjimas, kad armija nebandytų kištis į šį reikalą. Žinant ministro L.Linkevičiaus simpatijas Prezidentui, armijos pasyvumas yra beveik garantuotas.

Kas tada „įvestų” Lietuvoje tvarką? Prezidentūros patarėjas ant traktoriaus su būriu šakėmis ginkluotų vyrų? Kas apgintų parlamentą, kaip tada, 1991-aisiais? Juk vienas tuometis parlamento gynėjas A.Terleckas dabar žada padėti Prezidentui.

Todėl būkime būdrūs. Visai įmanoma, kad gali tekti vėl ginti Lietuvos valstybę. Kaip ir prieš trylika metų. Už praėjusių metų sausio 5 dienos klaidą šiandien mokame politiniu nestabilumu, gresiančiu peraugti į didesnį sąmyšį. Labai greitai per balsavimą Seime pamatysime, ar nepadarėme dar vienos klaidos 2000-ųjų pabaigoje. Ar užteks drąsos mūsų Seimo nariams, už langų ūžiant nepatenkintųjų miniai?

O ar užteks drąsos mums visiems? Drąsos gyventi demokratiškoje valstybėje? O gal viską patikėsime politikui-mesijui akmeniniu veidu?

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija