Atnaujintas 2004 m. sausio 23 d.
Nr. 7
(1210)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Lietuvos turizmas – Nemuno kelias

Kiekviena tauta savo paveldu didžiuojasi: ar tai būtų tautodailė, ar tautiniai šokiai, ar dainos. Šį paveldą daugiausia išsaugojo Lietuvos valstiečiai (kaimo žmonės) ir dabar savo gaspadorišką patyrimą pritaiko užsienio turistams.

Kaimo turizmas Lietuvoje sparčiai auga. Lietuvos ūkininkai, kurie verčiasi turizmu, prisitaiko prie Vakarų turistų pomėgių ir įrengia specialius baseinus, sporto aikšteles (teniso, krepšinio, tinklinio ir kt.). Neatsilieka ir žvejybos specialistai. Baidarių sportas darosi vis populiaresnis. Turistai gėrisi nuostabia Lietuvos gamta ir Lietuvoje palieka valiutos, kurios dalis atsiduria valstybės ižde.

O ką daro Lietuvos Vyriausybė su turizmu? Nemunas (Nemuno kelias), mūsų bočių apdainuota upė, kurią turistai prieš kelerius metus „Raketomis“ (turistiniais laivais) vykdavo iš Kauno prieplaukos į Nidą ir atgal, žavėjo savo pakrantėmis ir miesteliais. (Atkreipkite dėmesį į režisierės Nijolės Baužytės spalvotas vaizdajuostes „Mūsų miesteliai“, išleistas Lietuvos televizijos.)

Ši kelionė Nemunu buvo tokia populiari, kad bilietus reikėjo įsigyti iš anksto. Ir kas įvyksta? Užuot pagerinus šį vandens kelią, įvyksta „privatizacija“. Turistiniai laivai „Raketos“ išparduodami ir nebelieka nuostabios kelionės upe. Įdomu, kas atsakingas už šį privatizavimą? Dabar jaunimui nebereikia grožėtis Nemuno krantais, plaukti pro Veliuoną, kurioje žuvo kunigaikštis Gediminas kaudamasis su kryžiuočiais, nereikia matyti nei Rambyno kalno, kuris savo statumu apgindavo Lietuvą nuo kryžiuočių puolimų. Nereikia matyti nei Tilžės miesto ir jo apleistų apylinkių, kurias taip įžūliai savinasi gerieji Lietuvos „draugai“. Nereikia nei Kuršių marių pusiasalio su žvejų kaimais, nuostabia augmenija, laukiniais žvėrimis bei paukščiais. Juk tokie vaizdai sukelia patriotizmą ir tautiškumą, todėl ir reikėjo šį upės maršrutą sustabdyti!

Ar neatėjo laikas šį Nemuno vandens kelią atstatyti ir įsigyti naujus laivus („Raketas“), kad visi galėtų pasidžiaugti nuostabia Lietuvos gamta? Užsienio turistai mokėtų didelius pinigus, jei galėtų apžiūrėti tas apylinkes su istoriniu paveldu (Panemunės ir Raudonės pilis, Seredžių ir kt.). Garsieji keliautojai yra pareiškę, kad „gražesnio kampelio, kaip Nida, nėra visame pasaulyje!“

Algis L.

Čikaga, JAV

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija