Atnaujintas 2004 m. sausio 23 d.
Nr. 7
(1210)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Tautos skurdas - prevencijos turguje

Maironis yra poetizavęs pirmąją Lietuvos Nepriklausomybę: „gims darbai, prašvis laikai, išauš nauja gadynė“. Ji buvo išaušusi 1918 metais, sūnų krauju ir darbais įtvirtinta per 22 metus. Gyvavusi iki 1940 metų, kada atšliaužęs klasta ir brutalumu raudonasis maras nužudė sūnus ir Laisvę. Pusę šimto metų buvo vykdomas tautos genocidas. Judai, išpardavę turtus ir brolius, už frenčius ir žvaigždes „išvadavę iš vergovės“, sėkmingai vadovavo tankų pašonėje. Išvežami tėvai visiems laikams. Baimė, melas ir brutalumas - tuo remiamas valdymas Lietuvoje. Nori išgyventi, leisti mokytis savo vaikus, - stok į kompartiją, būk paklusnus kaip pelė po šluota. Nori geriau gyventi - girk šlovingąją liaudies gynėją ir jos generalisimus. Vok, bet tai slėpk - tokia buvo išgyvenimo norma.

Kompartiniuose institutuose išaugintos dvi kartos „grynaidėjinių“ partiečių, mokslo inžinierių, daktarų, didžiulė plejada akademikų-sekretorių, kurie užtikrintai suko kompartines malūno girnas. Žinoma, negalima teigti, kad visi širdingai jas suko. Daugelis matė, suprato melą. Liaudis už duonos plutelę vos krutėjo, kaip ir gulaguose, šachtų labirintuose ir tūkstančiai ledynuose parduotų brolių vos kvėpavo, su viltimi kapstėsi. Stengėsi, nors ir būdami klipatomis, išgyventi toje juodojoje giljotinoje, kad galėtų išsakyti, užrašyti istorijai Lietuvos tragediją. Ją paskutinysis kompartijos sekretorius ir šiandien dar tebevadina klestėjimo metais. Bet už nusikaltimus anksčiau ar vėliau tenka atsakyti.

Tą ir matome šiandien. Imperijos viena po kitos dėl savo melo, absurdo ir teroro žiaurumo supuvo, žlugo. Tuo tarpu Europos, pasaulio tautų demokratija šimtamyliais šuoliais nušuoliavo į naujus laimėjimus, gerovę, progresą. Deja, žmonės netapo doresni nei šiapus, nei anapus.

Ne be Dievo palaimos, per maldas ir kančias atgavome ganėtinai palaistę krauju Lietuvos nepriklausomybę. Apvainikavo tautos kančią kryžius, tačiau dalis brolių už padarytas klaidas nesiryžo atgailauti. Okupantų talkininkai visai nesirengė atgailauti, palikti kalčių prie laisvės altoriaus, eiti ranka rankon tautos dvasingumo, teisingumo, dorovės kelti, o iš karto pasuko atgalios sekretorių, KGB keliu, griaunančiu šeimą, tikėjimą, valstybės pamatus, chameleoniškai prisitaikė, žegnojosi. Gavę valdžią, per dešimtmetį penkis kartus pudravo, taisė ir nieko nepaisė. Taip ir sugrįžo tas pats gelbėtojas „Mykolas arkangelas“. Nugalėjo „netikėlius“ konservatorius ir pragydo kaip Faustas. Atseit, sugrįžau ir nugalėsiu skurdą su 24 milijardų skola, kurią jums užkrovė. Taip melas teisinamas, aukštyn kojomis apverčiamas.

Gal liaudis supras, kas ko iš tikrųjų vertas, kokia virėja virs valstybei viralą. Štai to viralo ganėtinai privirta - čia pasistengė žurnalistai, įvairių televizijos laidų kūrėjai. Iš tiesų pavėluotos krokodilo ašaros tų, kurie ne nuo to galo bando analizuoti jaunosios kartos luošinimą, ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų bėdas, žiaurumą, plėšikavimus.

Vien praeitą vasarą jaunimo dvasiai nuskurdinti, atitraukti nuo doros, tikėjimo visokiomis progomis organizuota minėjimų su išgertuvėmis, gausiai ir neslepiant finansuojant iš prisivogtų milijonų. Gerkite, ūžkite, mes, aukščiausioji valdžia, esame su jumis. Mes - jus, jūs - mus paremsite. Apsvaigę išniekinkit jaunystę. Grįžę į namus apkulkit uošvę, žmoną, vaikus, juk turite laisvę. Svaigink, plėšk ir valdyk - tokį kelią vietoje atgailos atkurtoje Lietuvoje pasirinko kompartinė gvardija, o apiplėšusi tautą pasigrobė milijoną.

Prisiminkim, ar neprisidėjome ir mes, kad toji gvardija vėl atsisėstų ant tavo, mano sprando, kad smerkdama kitus vykdytų ne tik dvasinį, moralinį, bet ir ekonominį genocidą. Tapome demokratijos valia jų nuskurdintais įkaitais. Juk iš kiekvienos šeimos jų suktai sukurptais įstatymais kažkas atimta: žemė, namas, daugumai darbas. Skirta dalelė čekiais valstybinio turto. Atimtos juodžiausiu darbo prakaitu uždirbtos santaupos. Kolūkiuose, gamyklose buvęs turtas. Milijardai pinigų išvogti bankuose. Jie melu galutinai įteisino bolševikinę nekilnojamojo turto konfiskaciją. Konstitucijos saugotojai neturi žodžio. Laisvė išniekinta visais įmanomais įstatymais. Teisingumo jau nebesitikima.

Skausmas ir nusivylimas didėja. Tvyro baimė, nelaimė tyko už kiekvieno kampo. Dažniausiai nepilnamečiai tampa nusikaltėliais ir narkomanais. Vaikai žudo vaikus, tėvus, senelius. Tėvai žudo savo vaikus, motinos smaugia vos pagimdytus vaikelius ir meta į šiukšlių dėžes. Puošniomis mašinomis skraido didieji sukčiai. Daugelis nedirba, nemoka mokesčių. Mažesni zuja grupėmis gatvėse, iš už kampo su peiliais puolę bet ką gali už kelis centus papjauti. Iki šiol niekas neieško priežasties, nulemiančios šį degradavimą. Televizijų centrai vaizdine medžiaga - smurto, žudynių filmais auklėja vaikus ir jaunimą. Istorija irgi perrašoma. Nuvertinami laisvės kovotojai. Vykdoma destrukcinė politika prieš demokratinės laisvės siekius ir teisingumą. Klaidinami žmonės, kurie yra tautiškai nusiteikę, jie daromi nevisaverčiais. Stengiamasi vaikus auklėti be tikėjimo dvasingumu, dorove ir meile.

Šiandien jau atvirai švaistomasi prisiplėštais milijonais. Vadas atėjo, tiksliau, įžengė į sostą vaduoti tautos, pats ją nušvarinęs iki apatinių. Per radiją teko girdėti pagraudenimų, kad, norint išmaitinti Lietuvą, teks pirkti milijonus tonų pašarinių bei duoninių grūdų. Išvada aiški: žemės reforma sugrąžinta į Nikitos Chruščiovo laikus. Važiuojant per Lietuvą teko matyti, kiek mažai žiemkenčių tepasėta, kažin ar būtų bent vienas procentas pasėlių tarp dirvonuojančių milijonų hektarų usnynų.

Pieno perdirbėjams - milijonai subsidijų. Mažam ūkininkui, kuris konkuravo anuomet su kolūkiu, - 30 centų už pienelį, bendrovei – šiek tiek daugiau, o pirkėjai parduotuvėje už nugriebtą pieną moka beveik du litus. Vieni ir kiti skurdinami, išnaudojami. Tretiems - milijonai už skurdinimą, išnaudojimą. Baltarusijos „batkavščinai“ elektra - už šešis centus, savo liaudžiai - už trisdešimt. Šimtai milijonų litų - dovanų - imperijai už produktus. Vaistų kompensavimo tvarka irgi didina skurdą. Tegul nyksta tylenių vidutinioji klasė.

Ar ne laikas suprasti, kas yra tikroji Lietuva, o kas buvusioji kompartija ir jos satelitai. Iš jų ideologinių šaknų skleidžiasi visos blogybės, valstybės nupilietinimas, išdavystės. Matome pačios valdžios plėšikavimo, šeimos išniekinimo, palaidumo, alkoholizmo ir melo pavyzdžius. Tikėjimas, kaip tautos pagrindas, nuvertinamas. Visa tai vykdo nuo 1993 metų LDDP, įmantriai pritaikydama blogybių meną, kuris lėmė tik skurdą.

Šiandien jau vengiame vakare į gatvę išeiti, nes bijome būti apiplėšti ar autobuse už kelis litus gauti peiliu į pašonę. Dar skaudžiau, kada bendraamžis nužudo bendraamžį, ir nerandi atsakymo - už ką? Šimtai tokių baisių atsitikimų vyksta kasdien. Kaip bent pristabdyti šią nelaimių, skausmo bangą? Deja, nusikaltimų prevencija taip ir liks prevencija, laiko užkalbėjimu, kol rinksime atkutusių gelbėtojų klaną, kolei neprisidėsime darbais, protu. Reikia pasirinkti tvirtą, dorovingą kelią, išraunant su šaknimis nelaimes tautai nešančius kompartinio klano vadus, jų pataikūnus, melo skleidėjus. Jie jau užsibrėžė ir iš Europos mūsų tautai groti raudonu, nenuplautu kraujuotu smičiumi.

Per dešimtmetį darbais netoli tenuėjome. Būtų buvę kitaip, jei būtų dirbta visų gerovei - Lietuvai.

Antanas RUŠKYS

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija