Atnaujintas 2004 m. sausio 23 d.
Nr. 7
(1210)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Prisidengus svetima nuomone

Sausio 13 dieną iškilmingame Lietuvos Respublikos Seimo posėdyje, skirtame Laisvės gynėjų dienai paminėti, istorikas Liudas Truska savo kalboje rėmėsi prieš pusę amžiaus poeto ir mąstytojo Jono Aisčio parašytais žodžiais: „Tiek daug buvo dėta pastangų, o kuo viskas baigėsi“, paaiškindamas, kad turėtas omenyje 1941 metų birželio antisovietinis sukilimas ir pokario partizanų kovos.

Jau ne pirmas atvejis, kai istorikas L.Truska stengiasi pakreipti visuomenės požiūrį į istorinius įvykius norima kryptimi prisidengdamas kitų nuomone, pritaikydamas ją saviems tikslams, menkindamas pagarbos vertus istorinius faktus.

Primesti visiems 1941 metų antisovietinio sukilimo dalyviams žydų žudynes gali tik siekiantys pridengti Rainių, Pravieniškių, Panevėžio žudynių budelius, tarp kurių buvo ir žydų. Teiginys, kad pokario partizanų kovose be prasmės žuvo 20 kartų daugiau lietuvių negu okupantų, ir tai nė kiek nepriartino mūsų prie nepriklausomybės, tėra šmeižtas, siekiantis reabilituoti lietuvių tautos genocido vykdytojus, suverčiant kaltę Lietuvos laisvės kovų dalyviams, pasipriešinimo judėjimui. Nejau istorikas moka tik aritmetiką, bet nežino nieko apie moralines vertybes, patriotinius siekius, pasiaukojimą tėvynės laisvės vardan?

Lietuvos laisvės kovos sąjūdis pareiškia, kad tokie bandymai neigiamai paveikti visuomenės požiūrį į laisvės gynėjus įžeidžia visų ir visur žuvusių, mirusių, nukankintų lietuvių atminimą. Ypač skelbiant tai iš LR Seimo tribūnos, Laisvės gynėjų dieną prisidengus Sausio 13-osios draugijos nario vardu.

J.ČEPONIS,
LLKS Tarybos prezidiumo pirmininkas


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija