Atnaujintas 2004 m. sausio 23 d.
Nr. 7
(1210)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Daug rašantis kunigas

Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio
bažnyčios klebonas dekanas
kan. Petras Merliūnas planuoja
naujus savo rašinius

Berods jau šešeri metai, kai Šilalės Šv.Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje darbuojasi klebonu dekanas kan. Petras Merliūnas, pernai atšventęs savo kunigystės 25-metį. Tai griežtas, reiklus ir tvirtai besilaikantis Šventojo Rašto bei II Vatikano Susirinkimo nuostatų, kruopščiai ir atsakingai vykdantis visus Telšių vyskupo nurodymus kunigas. Ypač jis reiklus tėvams, leidžiantiems savo vaikus Pirmosios Komunijos, primena jiems pareigą lankyti bažnyčią kiekvieną sekmadienį. Iš trumpo pokalbio su kan. P.Merliūnu supratau, jog kunigas nori, kad vaikai tik sąmoningai, gerai išmanantys bent jau pagrindines tikėjimo tiesas ir metus lankę sekmadieniais bažnyčią, priimtų į savo širdeles Jėzų Kristų. Iš pradžių tėvai lyg ir pyko, kad taip griežtai reikalaujama, bet dabar apsiprato ir patys džiaugiasi, kad jų vaikai, priimdami Pirmąją Komuniją, tiek daug žino apie tikėjimą, yra įpratę sekmadienį lankytis bažnyčioje.

Klebonas yra itin aktyvus ir rajono spaudos bendradarbis, nuolat rašantis Šilalės rajono laikraščiui „Artojas“ įvairiais tikėjimo klausimais. Tam reikalui „Artojas“ yra paskyręs atskirą skiltį „Dvasios namai“. Joje savo mintis išsako ir kiti Šilalės dekanato kunigai. Pavarčiusi Šilalės rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje esančius „Artojo“ komplektus, aptikau įdomių Kaltinėnų bažnyčios klebono kun. Petro Linkevičiaus, buvusio Kvėdarnos bažnyčios (dabar jau Šilutės dekanato Vainuto bažnyčios) klebono kun. Kazio Žąsyčio rašinių. Beje, kun. K.Žąsytis, rudenį palikdamas Kvėdarną, šios parapijos tikintiesiems padovanojo paties surinktą ir parašytą išsamią, nuotraukomis iliustruotą knygelę „Kvėdarnos parapijos istorija“.

Visgi aktyviausias plunksnos bičiulis yra kan. P.Merliūnas. Beveik kas savaitę minėtame „Artojuje“ pasirodo šio kunigo straipsniai. Jo rašiniai įtaigūs, sklandžia kalba parašyti, todėl kiekvienam yra gerai suprantami. Savo straipsniuose kunigas kviečia rajono tikinčiuosius laikytis doros, dvasiškai atsiverti, melstis rytą ir vakare, uoliai lankyti bažnyčią ir t.t. Savo rašiniais šis kunigas itin aktyviai kovoja už blaivybę, už darną šeimose, religinį vaikų auklėjimą. Daug straipsnių kan. P.Merliūnas parašo įvairių religinių švenčių progomis. Be to, jis rūpinasi, kad laikraštyje „Artojas“ būtų išspausdinami visi Telšių vyskupo dr. Jono Borutos, SJ, laiškai bei nurodymai, skirti vyskupijos tikintiesiems.

Dekanas kan. P.Merliūnas taip pat yra gana aktyvus katalikiškos spaudos – „XXI amžiaus“, „Kregždutės“, „Katalikų pasaulio“ – propaguotojas. Užtat Šilalės dekanate yra nemažai tikinčiųjų, prenumeruojančių ir skaitančių šiuos leidinius. Be to, čia dar yra ir šios spaudos platintojas, kuris kas sekmadienį prie bažnyčios išplatina po pluoštelį „XXI amžiaus“, „Kregždučių“.

…Atsisveikindama su kan. P.Merliūnu, netyčia išvydau į jo rašomąją mašinėlę įdėtus ir ant jo darbo stalo gulinčius naujus straipsnius laikraščiui „Artojas“. Kaip gerai būtų, kad visi kunigai taip aktyviai propaguotų religinį žodį.

Nijolė BAŠKEVIČIENĖ

Šilalė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija