Atnaujintas 2004 m. sausio 23 d.
Nr. 7
(1210)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Versijos

Petras KATINAS

JAV vyriausybės atstovas paskelbė, kad suimtasis buvęs Irako diktatorius Sadamas Huseinas laikomas karo belaisviu ir kaip toksai naudosis visomis Ženevos konvencijos bei kitų tarptautinių sutarčių karo belaisviams numatomomis teisėmis. Šis JAV valdžios sprendimas paskelbti S.Huseiną karo belaisviu, nes jis faktiškai buvo Irako ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas, sukėlė didelės Irako visuomenės dalies, ypač patyrusios daugybę aukų dėl diktatoriaus represijų, nepasitenkinimą. Juk iš pradžių buvo skelbiama, kad buvusį diktatorių už jo padarytus nusikaltimus teis Irako teismas. Dabar gi to tikriausiai nebus. Juk pagal tarptautinę teisę, S.Huseiną gali teisti geriausiu atveju Tarptautinis karo nusikaltimų tribunolas, nors diktatoriaus nusikaltimai pirmiausia padaryti prieš irakiečių tautą. Kita vertus, įvairiausi žmogaus teisių gynėjai jau suskubo pareikšti savo, „susirūpinimą karo belaisvio Sadamo laikymo sąlygomis“, o net keli šimtai advokatų, ne tik iš arabų pasaulio, jau išreiškė norą ginti „belaisvį“.

Tačiau JAV ir pasaulio žiniasklaidoje dėl S.Huseino suėmimo aplinkybių netrūksta pačių įvairiausių gandų ir versijų. Bene pačią įdomiausią S.Huseino arešto versiją pateikė CNN. Esą nebuvo jokios operacijos sučiupti „Bagdado vagį“. Visa operacija buvo kruopštaus JAV specialiųjų tarnybų skrupulingo darbo rezultatas. Cituojami JAV karinės vadovybės Irake atstovo generolo Rėjaus Odjerno žodžiai, kad specialiosios tarnybos aptiko buvusio diktatoriaus pėdsakus pagal „grandinę, kurioje buvo keli žmonės“. Tačiau kokie žmonės buvo toje „grandinėje“, generolas neatsakė. Taip pat neaišku, kas buvo tie asmeniniai S.Huseino sargybiniai, kurie esą irgi buvo suimti kartu su Sadamu, beje, ginkluoti rusiškais kalašnikovais, bet neiššovę nė vieno šūvio. Todėl teigiama, jog tai nebuvo S.Huseino asmens sargybiniai... o jo sargai. Sadamas tebuvo jų saugomas belaisvis. Įkaitas.

Apžvalgininkai, keldami tokias ir panašias abejones dėl S.Huseino arešto, teigia kruopščiai išanalizavę visus vaizdo įrašus, kuriuos pateikė amerikiečių karinė vadovybė Irake sučiupus diktatorių. Pasak CNN, pirmieji įrašai rodo, kad S.Huseino suėmimas labai primena daug kartų įvairiose pasaulio televizijose matytus vaizdus, kaip išlaisvinami įvairių teroristinių grupuočių pagrobti įkaitai. Iš tiesų gana sumaniai įrengtas rūsys, Artimiausiuose Rytuose ir arabų pasaulyje vadinamas zindanu, išvargęs bei labai išsekęs, nesiprausęs, apžėlęs plaukais ir barzda to rūsio kalinys, buvęs tame rūsyje ilgą laiką, - taip atrodė S.Huseinas ištrauktas į dienos šviesą. „Nejaugi visagalis Sadamas negalėjo surasti slėptuvės su minimaliu komfortu ir pagaliau patikimesnės?“ – klausia apžvalgininkai. Ir kaip jis pagaliau per kelis mėnesius sugebėjo prarasti visą savo labai puoselėtą išvaizdą, taip apsileisti, kas visai nebuvo būdinga Irako diktatoriui.

Tokią versiją, kad S.Huseinas nesislapstė, o buvo pagrobtas belaisvis, rodo ir jo neįtikėtina išvaizda. Pavyzdžiui, jo suveltų ir purvinų plaukų vaizdas, liudijantis, kad buvęs diktatorius, per ilgus metus įpratęs prie prabangos ir uoliai rūpinęsis savo išvaizda, nesikirpo plaukų ir neplovė galvos daugelį savaičių. Į tai, beje, pirmiausia atkreipė dėmesį Izraelio karinės žvalgybos specialistai, tiesiogiai komentavę CNN televizijoje parodytus kadrus apie S.Huseino suėmimą bei jo iškankintą išvaizdą. Pasak Izraelio specialistų, iš susitaršiusios ir ilgos Sadamo barzdos galima spręsti, kad jis nesiskuto jos mažiausiai mėnesį. Vadinasi, tiek laiko jis ir išbuvo nelaisvėje kaip įkaitas.

Tuo labiau kad toje vietoje, kur slėpėsi ar buvo uždarytas S.Huseinas, nebuvo nei telefono, nei radijo ryšio. O juk visas pasaulis prisimena jo karingus pareiškimus, kuriuos skelbė arabų televizijų ir radijo kompanijos. Ir ne tik JAV, bet ir kitų šalių specialistai pripažino, kad tuose įrašuose skambėdavo tikrai S.Huseino balsas. Pagaliau jo sesers Naval Ibrahim el Hasan pareiškimas, teigiantis, kad jos brolis buvo tiesiog pripumpuotas narkotikų, kai jį parodė ištrauktą iš rūsio. O juk puikiai žinoma, kad įkaitų grobėjai tokio būdo griebiasi nuolat. Taip būna lengviau saugoti savo įkaitus.

Paskutinį kartą įrašą su S.Huseino balsu transliavo radijo stotis „Al Arabyje“ sekmadienį, lapkričio 16 dieną. Jo kalba buvo skirta prasidėjusiam musulmonų Ramadano mėnesiui. Daroma išvada, kad tuoj po tos kalbos jį ir sučiupo nežinoma banditų grupuotė. Todėl ir suėmimo laikotarpis – 20-24 dienų – visiškai atitinka jo plaukų ir barzdos ilgį.

Toliau teigiama, kad amerikiečių žvalgyba Irake, įsitikinusi, jog S.Huseiną sučiupo banditai, ėmė ir atitinkamai elgtis. JAV specialiosios tarnybos pareikalavo nepaneigiamų įrodymų, kad banditai tikrai sučiupo buvusį Irako diktatorių. Gi pagrobėjai pareikalavo avanso ir jį gavo – 750 tūkst.dolerių. (Kaip žinoma, už S.Huseino galvą amerikiečiai buvo pažadėję sumokėti didžiulius pinigus – 25 milijonus dolerių.) Beje, tie pinigai ir buvo rasti Sadamo urve.

Kaip rašo skelbiantieji tokią versiją, toliau beliko tiktai techniniai dalykai. Amerikiečiai, aišku, paženklino duotus pinigus, taip pat ir slėptuvę, kur jie buvo padėti. Tam nereikėjo jokio specialaus agento. Dabartinės techninės galimybės yra tokios, jog iš palydovų galima užfiksuoti bet kokį objektą dešimties metrų tikslumu. Tai užfiksavus, į tą rajoną ir buvo pasiųsti specialūs amerikiečių daliniai. Kelios valandos paieškų, ir slėptuvė buvo rasta.

Nėra abejonės, kad ši versija sukels dar didesnį susidomėjimą tolesniu S.Huseino likimu ir duos papildomo peno naujoms sensacijoms.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija