Atnaujintas 2004 m. sausio 23 d.
Nr. 7
(1210)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Tikybos mokymas ir parapinė katechezė

Pastaruoju metu daug diskusijų sukėlė parapinės katechezės įvedimas Lietuvos Katalikų Bažnyčios parapijose. Visuomenėje pradėta svarstyti, ką mokiniai veiks tikybos pamokose bei kam jos skirtos.

Tačiau Bažnyčios dokumentai įpareigoja netapatinti parapinės katechezės ir religinio ugdymo mokykloje, nes šios religinio ugdymo sritys vykdomos skirtingomis sąlygomis ir turi netapačius tikslus bei uždavinius. Tuo tarpu Lietuvoje daugiau kaip dešimtmetį nedaroma žymesnio skirtumo tarp to, kaip ir kokie tikėjimo dalykai teikiami mokykloje, o kokie ir kaip – parapijose.

Katalikų tikybos dalykas mokykloje yra dorinio ugdymo disciplina, kuria siekiama supažindinti su tikėjimu, perteikti įvairias teologijos žinias siejant jas su kasdieniu gyvenimu ir socialiniais pojūčiais. Tai nėra rengimas sakramentams ar tiesioginis katekizmo mokymas. Čia derinamasi prie mokyklos darbo sąlygų ir formų, pasaulietinės aplinkos, kintančios auditorijos (nes mokiniai kasmet gali iš naujo rinktis tikybą ar etiką), kitų mokomųjų dalykų programų.

Parapinės katechezės tikslas yra atvesti žmones, apsisprendusius priimti katalikų tikėjimą ar norinčius jį geriau pažinti, į bendrystę su Jėzumi Kristumi, į Bažnyčios bendruomenę. Todėl čia, remiantis tikinčiųjų bendruomene, teikiamos ir gilinamos tikėjimo tiesos, mokomasi maldos, rengiamasi sakramentiniam gyvenimui, ugdoma moralė ir skatinamas bendruomeninis šventimas, liudijimas ir gyvenimas. Katechezė vyksta daugiau ar mažiau sakralioje aplinkoje, kuriama panašaus lygio ir brandumo auditorija, žmonės, siekiantys stiprinti savo tikėjimą.

Parapinė vaikų ir jaunimo katechezė remiasi mokykloje įgytomis žiniomis ir gebėjimais, ji visa tai gilina, skatina katechizuojamųjų liudijimą mokyklose, taip talkinama mokykloms, yra kviečiami vaikai, jaunimas, šeimos.

Manau, kad, siekiant bendrų tikslų, tiek parapinės katechezės dėka, tiek tikybos pamokose išugdysime sąmoningus katalikus bei visaverčius piliečius ir brandžias asmenybes.

S.Savickytė-Trakšelienė,
Šilalės S.Gaudėšiaus gimnazijos
tikybos vyr.mokytoja

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija