Atnaujintas 2004 m. sausio 28 d.
Nr.8
(1211)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Lietuviškos spaudos atgavimo 100-mečiui

2004-ieji – Kalbos ir knygos metai

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Po 1863 metų sukilimo caro valdžia Lietuvoje uždraudė raštą lotyniškais rašmenimis. Visi raštai turėjo būti spausdinami rusiškomis raidėmis, net maldaknygės. Mokyklose įsakyta mokyti tik rusų kalba. Prasidėjo neregėto masto rusifikacija, Lietuvos atskyrimas nuo Europos šalių.

Kovoje už spaudos atgavimą pirmiausia minėtini dvasininkai. Žemaičių vyskupas Motiejus Valančius tikintiesiems įsakė knygų rusiškomis raidėmis nė į rankas neimti. Prasidėjo niekur kitur negirdėtas reiškinys – knygnešystė. Iš įvairių sluoksnių žmonių – valstiečių, amatininkų, inteligentų – atsirado drąsių vyrų ir moterų, kurie iš Mažosios Lietuvos didžiulio pavojaus sąlygomis nešė lietuviškas knygas. 1883 metais Tilžėje pradėtas leisti laikraštis „Aušra“, 1889 metais – „Varpas“, 1891 metais – „Ūkininkas“ ir kt.

Knygnešius žandarai gaudė, sodino į kalėjimus, varė į katorgą, trėmė į Sibirą. Atimtos lietuviškos knygos buvo deginamos. Tačiau šio proceso jokios represijos sustabdyti nepajėgė. Kunigų ir vyskupo M.Valančiaus remiami knygnešiai nesiliovė savo tautiečiams nešę lietuvišką žodį, kuris neleido surusėti, gaivino lietuvišką savimonę, artino lemiamą apsisprendimą dėl savanoriškos valstybės atkūrimo.

Kuo represijos darėsi žiauresnės, tuo Mažojoje Lietuvoje daugiau buvo spausdinama lietuviškų knygų. Nuo draudimo pradžios iki „Aušros“ pasirodymo 1883 metais buvo išspausdintos 484 knygos, nuo 1883-iųjų iki 1903 metų – 1372 knygos. Caro valdžia pasirodė bejėgė kovoti su knygnešiais. Be to, ne tik valdininkai, bet ir pats caras buvo užverstas atskirų veikėjų, valsčių susirinkimų, lietuvių kolonijų Rusijoje prašymais panaikinti spaudos draudimą. Per 40 spaudos draudimo metų tauta nesurusėjo, o susitelkė ir susivienijo bendram tikslui. To negalėjo nepastebėti ir caro valdininkai. Pagaliau 1904 m. gegužės 7 d. caras paskelbė lietuviškos spaudos laisvę. Taigi šiais metais nuo šios svarbios datos sueina 100 metų.

2003 m. liepos 3 d. nutarimu Lietuvos Respublikos Seimas 2004-uosius paskelbė Kalbos ir knygos metais. Kitu nutarimu sudaryta Lietuviškos spaudos lotyniškais rašmenimis atgavimo 100-mečio minėjimo komisija iš 26 žmonių. Jos pirmininkas – Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, pavaduotojai – Švietimo ir mokslo ministerijos valstybės sekretorius Dainius Numgaudis ir Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narė Dalia Teišerskytė, nariai – žinomi mokslininkai ir kultūros veikėjai: akademikas Antanas Tyla, akademikas Algirdas Gaižutis, poetas Justinas Marcinkevičius ir kt.

Sausio 6-ąją Seimo meno galerijoje pristatyta Lietuviškos spaudos lotyniškais rašmenimis atgavimo šimtmečio minėjimo programa, turėsianti ne tik nacionalinę, bet ir tarptautinę reikšmę. Klaipėdoje balandžio mėnesį įvyks tarptautinė mokslinė konferencija „Georgas Sauerweinas ir lietuvių tautos atgimimas XIX a. pabaigoje“, Šiauliuose gegužės mėnesį taip pat vyks tokio pobūdžio konferencija „Lietuviškos knygos ir viešo žodžio kultūra: nuo draudimo iki demokratijos ramsčio“, Vilniuje lapkričio mėnesį – konferencija „Lietuviškos knygos ir viešo žodžio kultūra: nuo draudimo iki demokratijos ramsčio“. Renginiai vyks JAV ir Kanados lietuvių bendruomenėse. Seminarai bus organizuoti Lenkijos (Punskas) ir Baltarusijos (Gervėčiai) lietuvių bendruomenėse. Paskelbtas užsienio lietuvių moksleivių konkursas „Tėvų ir senelių gimtoji kalba ir aš“. Lietuviškos spaudos atgavimo 100-mečio minėjimo projektas bus įtrauktas į UNESCO minimų datų sąrašą.

Programa apims visą Lietuvą, išjudins pedagogų visuomenę, filologus. Komisijos narė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė doc. Irena Smetonienė sausio 6-ąją pristatė originalaus lietuviško šrifto „Palemonas“ kūrimo programą, susidedančią net iš keturių versijų: mažosios, vidutiniosios, pagrindinės ir didžiosios. Vis labiau įsigalint kompiuteriniam raštingumui, esamas šriftas darosi nepakankamas, nosinės raidės ir kableliai pernelyg suartėja, net susilieja. Atsiradęs šriftų mokslas turi padėti susivokti naujoje realybėje. Vidutinioji versija – tai kirčiuotas tekstas, kuris bus baigtas gegužės mėnesį. Šriftas leis keistis su kitais pasaulio universitetais baltistikos darbais.

Pasak I.Smetonienės, bus atgaivintos kompleksinės istorikų, kalbininkų, tautosakininkų, archeologų ekspedicijos. Studentams tai būsianti atgaiva nuo studijų, pagyvenusiems kaimo žmonėms – maloni bendravimo pramoga, mokslas praturtės monografijomis.

Rengiamos kompaktinės plokštelės „Varnių ir Lietuvos Didysis“ apie vyskupą M.Valančių kultūros istorijos ir Katalikų Bažnyčios kontekste ir „Europa Žemaitijoje“ (Žemaitijos europėjimo raida).

Įvairūs nacionaliniai renginiai vyks ne tik sostinėje, bet ir Telšių, Šiaulių, Panevėžio, Klaipėdos, Kauno, Marijampolės, Alytaus apskrityse. Tai mokslinės konferencijos, dailininkų plenerai, teatrų premjeros, knygų mugės, stacionarinės ir kilnojamosios parodos, poezijos skaitymai, mokinių rašinių konkursai, kalbos dienos, ekskursijos, viktorinos, medžių sodinimo šventės ir t.t.

Šiais metais suaktyvės knygų leidyba. Bus išleisti du tomai „Spaudos lotyniškais rašmenimis draudimo (1863-1904 m.) dokumentų“, didžiosios knygnešių bylos, lietuvių raštijos slapyvardžiai – sąvadas iki 1990 metų, žinynas apie Lietuvos knygnešius ir daraktorius, Jono Basanavičiaus bibliotekos katalogas ir daugelis kitų.

Šiais metais LRT bus daugiau laidų, skirtų lietuviškos spaudos atgavimo šimtmečiui paminėti, rengiama speciali televizijos programa „100 sugrįžusio žodžio metų“, kuriamas filmas „Kalbotyros galerija“. Taip pat planuojamas paminklinių rūmų remontas ir atnaujinimas: Vileišių Vilniuje, J.Basanavičiaus sodybvietės Ožkabaliuose, M.Jankaus muziejaus Bitėnuose ir kt. Keliama idėja pastatyti paminklą laisvam lietuviškam žodžiui Vilniuje, priešais M.Mažvydo biblioteką, inicijuotas konkurso skelbimas paminklams Juozui Tumui-Vaižgantui, J.Basanavičiui, Petrui Vileišiui ir kt. Kai kurie Vilniaus pastatai pasipuoš paminklinėmis lentomis, skirtomis „Naujosios Romuvos“ redaktoriui Juozui Keliuočiui, spaustuvininkui Martynui Kuktai, spaustuvininkui Juozapui Zavadskiui ir kt. Bus sutvarkytas Kauno karo muziejaus sodelio Knygnešių kiemelis.

Tikėkimės, kad šie Kalbos ir knygos metai bus didelių darbų metai, ilgam priminsiantys spaudos lietuviškais rašmenimis atgavimo šimtmetį.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija