Atnaujintas 2004 m. sausio 28 d.
Nr.8
(1211)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Nauja pažintis su kunigu
Ričardu Mikutavičiumi

Knygos autorius Viktoras
Rudžianskas pasirašo skaitytojoms
Ričardo Šaknio nuotrauka

Neseniai knygynuose pasirodė visuomeninės organizacijos „Consilia Academica“, kurios moto – Ričardo Mikutavičiaus žodžiai „Kad Lietuva neišsivaikščiotų“, leidinys – Viktoro Rudžiansko knyga „Gyvenęs ir mūsų gyvenimus“. Knygos pristatymas gausiai susirinkusiems klausytojams vyko sausio 20 dieną Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje.

Knyga „Gyvenęs ir mūsų gyvenimus“ – tai bandymas po penkerių kunigo R.Mikutavičiaus tragiškos žūties metų naujai pažvelgti į šią iškilią asmenybę, bandymas praskleisti nejaukią tylos uždangą, kuri apgaubė kunigo, poeto, visuomenininko, kolekcininko likimą.

Knygoje savo mintimis apie R.Mikutavičių dalijasi žymūs Lietuvoje žmonės: Tėvas Stanislovas, prezidentas Valdas Adamkus, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, literatūrologė Viktorija Daujotytė, rašytojas Robertas Keturakis ir daugelis kitų, pažinojusių kunigą, žmonių, kurių mintys padeda geriau atskleisti R.Mikutavičiaus asmenybę, jo siekius ir troškimus, padeda išsklaidyti susidariusį mitą ir, sekant kunigo gyvenimo atkarpomis, sudėlioti viską į savo vietas.

Šiandien daugelis neabejoja, kad kun. R.Mikutavičiaus sugebėjimas vesti žmones paskui save, jo poeto ir atstatytojo talentas bei meno vertybių pajauta, leidusi jam surinkti puikią paveikslų kolekciją, kurią jis, knygos autoriaus įsitikinimu, nuo 1974 metų planavo skirti Kaunui, buvo Dievo duoti kaip žmogiškosios kultūros nešėjo dovana. Tačiau ši dovana laisvėjančioje ir modernėjančioje Lietuvoje ne visų buvo priimama vienodai.

Kun. R.Mikutavičiaus asmenybės klausimas dar ir šiandien yra atviras, todėl knygos kūrėjų užduotis buvo kuo objektyviau atskleisti tiesą. „Ne visa tiesa yra melas, todėl stengiausi rašyti tiesą tokią, kokią mačiau rinkdamas medžiagą“, - sakė leidinio autorius V.Rudžianskas. Knygoje nesiekiama mistifikuoti R.Mikutavičiaus asmenybės. Čia jis atsiskleidžia visoks: su savo tobulumais ir žmogiškais trūkumais, kaip kūrybos ir kasdienybės žmogus, išgyvenantis vidinius ir išorinius konfliktus bei kritiką, kuri dažniausiai pasigirsdavo ir iš Bažnyčios hierarchų pusės.

Rašyti apie iškilius, talentingus žmones, kaip prisipažino knygos autorius, visuomet yra nelengva. Tokie žmonės, aplinkiniams išlikdami paslaptimi, visuomet palieka neišsemiamus savos asmenybės klodus. Ne viskas buvo išsemta ir šiame etiudų rinkinyje, todėl jo kūrėjai artimiausiu metu pažadėjo išleisti knygos tęsinį.

Lina KLUSAITĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija