Atnaujintas 2004 m. sausio 30 d.
Nr.9
(1212)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Maldos už krikščionių vienybę

Klaipėda. Sausio 25-osios vakarą Klaipėdos Kristaus Karaliaus bažnyčioje vyko baigiamasis maldų už krikščionių vienybę akordas. Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, aukojo šv. Mišias, kurių metu meldė vienybės. Pamokslą sakė kunigas dr. Arvydas Ramonas. Pamokslininkas atkreipė dėmesį į gyvenimo vertybes ir klausė, ar krikščioniška vertybė gali būti ir bendražmogiška vertybe? Didele problema tampa tai, kad žmogus nebetiki Dievu, bet pragarą išpažįsta. Pragaras, anot pamokslininko, - gyvenimas be Dievo. „Istorija paliko Aušvicą, Hitlerį, Staliną – tai bandymas kurti pasaulį be Dievo“, – sakė kun. dr. A.Ramonas. Modernaus gyvenimo krizė – žmogus tapo sau dievu ir gyvena, lyg Jo nebūtų.

Eksperimentai su embrionais, homoseksualų santuokos bei kt. – ar juose nėra užmuštas Dievas širdyje? Baigdamas pamokslą kun. dr. A.Ramonas priminė, jog „nieko nesiimama, kad apsaugotume savo „aš“. Tik tas, kas nėra užmušęs Dievo savyje – gali patirti gyvenimo džiaugsmą“.

Po šv. Mišių aukos prasidėjo Ekumeninės pamaldos. Joms vadovavo vyskupas Jonas Boruta, SJ, dalyvavo prelatas dr. Juozas Šiurys, kun. dr. Arvydas Ramonas, kun. dr. Romualdas Vėlavičius, kun. dr. Vladas Gedgaudas, kun. Sigitas Valauskis, kun. Saulius Stumbra, diakonai – Tomas Žlibinas, Marius Venckus, Kęstutis Timofejavas. Taip pat dalyvavo ir kitų konfesijų atstovai: kun. Reincholdas Moras ir kun. Remigijus Šemeklis atstovavo Evangelikų Liuteronų Bažnyčiai, pastorius Andrejus Briaunys – Evangelikų Baptistų Bažnyčiai, kunigas Roy Ball – Anglikonų Bažnyčiai.

Vyskupas Jonas Boruta, SJ, priminė, jog visi susirinkusieji yra tikintys Kristų, visus jungia vienas krikštas, visus vienija Evangelijos tiesa. Po to buvo šlovinimo ir atgailos maldos iš Sirų liturgijos. Pirmąjį skaitinį iš pranašo Izaijo knygos perskaitė pastorius A. Briaunys, o kun. R. Moras priminė, jog prisikėlęs Viešpats visiems linkėjo ramybės: „Pasaulyje daug matome gražaus – vyrauja harmonija. Žmonijos istorijoje nėra vienybės, dėl to pasaulis kenčia. Kristus savo kunigo maldoje meldė vienybės – kad mylėdami pažintume vieni kitus“.

Antrąjį skaitinį iš apaštalo Pauliaus Laiško efeziečiams perskaitė kun. R. Šemeklis. Pastorius A. Briaunys priminė, jog susirinkę esame Dievo namuose – mes galėjome pasirinkti ateiti ar ne. „Mes pajutome būtinumą pabūti drauge, susirinkome pasisemti ramybės“, – teigė pastorius. Kun. R. Ball kvietė visus maldai, kad vienybė stiprėtų; didžiausia vienybė būtų, jei sugebėtume vykdyti Kristaus įsakymus.

Evangelijos ištrauką pagal Joną perskaitė diakonas T.Žlibinas. Pamoksle vyskupas J.Boruta, SJ, džiaugėsi, jog šis susirinkimas yra puiki proga išgyventi krikščioniškojo gyvenimo jėgą. Šiais metais apmąstėme Evangelijos pagal Joną 14, 23 – 31 eilutes, kur Viešpats mums sako: „Aš Jums duodu savo ramybę“. Tai gili tiesa – savo jėgomis taikos ir ramybės mes nesukursime. Bandoma ieškoti taikos ir ramybės ginklų ir kieto kumščio pagalba, bet rezultatų nėra. Tikrąją ramybę dovanoja Viešpats – bet jos turime kasdien melsti. Vyskupas priminė: „Vienybės kelias ilgas. Vien mūsų pastangomis tai nepasiekiamas dalykas. Labai svarbu tam darbui netrukdyti“. Ganytojas ragino prašyti Viešpatį, kad būtume vieningi Kristuje.

Po pamokslo skirtingų konfesijų atstovai meldė taikos, pagal Sirų liturgijos tekstus, skambant taikos ir ramybės giesmei, linkėjo vieni kitiems ramybės ir vieningai išpažino savo tikėjimą, kalbėdami Nikėjos Tikėjimo išpažinimą. Po maldavimų už taiką, už Bažnyčią, susirinkusieji kreipėsi į Šventąją Dvasią: „Ateik, uždek mumyse savo dieviškos meilės ugnį, kad mes galėtume gyventi tavyje per amžius“.

Vyskupas J.Boruta, SJ, dėkojo visiems ir suteikė palaiminimą. Pamaldose giedojo Kristaus Karaliaus parapijos Taizė maldos grupelės jaunimas ir Klaipėdos Evangelikų liuteronų parapijos choras.

Bedros maldos – tai didelė pradžia, bandant įgyvendinti Viešpaties troškimą, kad visi būtų viena.

kss

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija